Skip to main content
Utviklingshelikopter i strandsonen

For en tryggere sommer

Når en ulykke inntreffer, er det viktig å handle raskt. Med riktig kunnskap kan du bidra til å redde liv. Ved å ta førstehjelpskurset Akutt-ABC lærer du hvordan du håndterer ulike akutte situasjoner. Jo flere som er godt forberedt, desto tryggere blir det for alle.

Utviklingshelikopter og crew hjelper barn på en strand.

Vi trenger deg til å gjøre Norge tryggere i sommer

Norge er på sitt fineste om sommeren, og mange reiser overalt i landet, ofte til steder langt unna sykehus. Hvis det verste skulle skje, arbeider vi for at du og dine skal få den hjelpen dere trenger, uansett hvor dere befinner dere.

To personer holder pilotbamsen Luffe

Alt på et sted med ny nettbutikk

Nå har vi samlet alle produktene våre på et sted. Du kan finne symbolske gaver, anledningsgaver og produkter i den nye nettbutikken. Du finner blant annet gavebevis til alle anledninger, Pilot Luffe og Kalender for 2024.

Takket være dere, finner vi løsningene

Hvert sekund teller når alarmen går. Utstyret som brukes i luftambulansetjenesten bør være best mulig tilpasset de akutte oppdragene. Utvikling av nye metoder og ny teknologi bidrar til å redde flere liv i morgen enn vi klarer i dag.

00 / 00
00 / 00
Emil Persgård (til høyre) vant Livredderprisen for sin forbilledlige innsats i redde sin far Jan Tore Persgård (58) (til venstre)

Emil Persgård (21) tildeles Livredderprisen

Da hans far brått fikk hjertestans, nølte ikke Emil Persgård (21) med å hjelpe til. Hans snarrådighet og innsats i å berge farens liv er grunnen til at han i dag tildeles Livredderprisen.

Akuttjournalen

Akuttjournalen

En fagpodkast for den profesjonelle redningskjeden

Når akutt skade og sykdom oppstår, er det avgjørende at pasienten får rask og riktig hjelp. I over 40 år har Stiftelsen Norsk Luftambulanse fremmet avansert livreddende medisinsk behandling ut til pasienten i tett samarbeid med hele den profesjonelle redningstjenesten. Økt kunnskap og riktig kompetanse er viktig i alle ledd.

Testamentarisk brosjyre

Ønsker du brosjyre om fremtidsfullmakt og testament?

Små og større testamenteringer er viktige bidrag for Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Vi er både ydmyke og svært takknemlige for alle som finner vårt arbeid så meningsfullt at de vil gi en gave. 
 
Vår jobb er å gjøre akuttbehandlingen bedre og raskere enn det den er i dag. Slik kan vi finne nye løsninger som vil redde liv i flere generasjoner.

Fra v. Erland Kroken, markedssjef i stiftelsen, Stian Bergerud, Thon Hotels og markedsdirektør i stiftelsen Tove Nordberg. (Foto: Sigve Mejdal/NPG)

Inngår samarbeid med Thon

En av landets største hotellkjeder inngår et langvarig samarbeid med Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

– For oss er Stiftelsen Norsk Luftambulanse en helt naturlig samarbeidspartner, som jobber for å berge liv og helse uavhengig av hvor i Norge man befinner seg. Luftambulansetjenesten spiller en svært viktig rolle for våre gjesters trygghet når de besøker våre destinasjoner og hoteller.

Møt noen av dem som har blitt reddet

Ditt bidrag gjør at akutt syke og alvorlig skadde får raskere og riktigere medisinsk hjelp uansett hvor i Norge man befinner seg.

00 / 00
00 / 00

Smerte­behandling i ambulanse

Smertebehandling er like viktig utenfor sykehus som inne på sykehuset, men kan være vanskelig å gi ute i felt. Er det nye måter å gjøre dette på? Dette forsker vi på i samarbeid med Sykehuset Innlandet, Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo.

Siste nytt

Les våre siste artikler innen utvikling, forskning og annet aktuelt fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

00 / 00
Lars Berrum kaster en redningsbøye i vannet til en person som er i ferd med å drukne. Bilde tatt i forbindelse med filming av opplysningsfilm om drukning.

Aktuelt

Drukningstipsene du må kunne

Skal du hjelpe noen som drukner, utsetter du deg selv for en risiko. Følg redningsmannens tips for å gjøre det tryggest mulig!

Bilde av tre personer i snølandskap. En drone flyr i lufta.

Aktuelt

Koordinert redning i lufta

Helikoptre, droner, nødnett, mobilnett – det var mye som hang i lufta da redningskjeden møttes på Sognefjellet nylig. Sammen trente de på dagens og fremtidens redningsaksjoner.

• ULENDT er et samarbeid mellom etater og organisasjoner. Stiftelsen Norsk Luftambulanse er initiativtaker og medarrangør, og bidrar med prosjektleder og en økonomisk grunnpakke. Alle samarbeidspartneren dekker sine utgifter og stiller med sine fageksperter.

Aktuelt

Slik trener hele redningskjeden sammen

Skadde personer på ukjente, bratte og kalde steder i fjellheimen, og brann på turisthytte uten bilvei – utfordringene sto i kø da øvelsen ULENDT samlet redningskjeden til felles trening i Lom.

Den tragiske helikopterulykken på Sollihøgda i 2014 endret en endring i luftfartsikkerheten for legehelikoptrene.

Aktuelt

Helikopterulykken på Sollihøgda: Endret sikkerheten

Piloten og legen døde, mens redningsmannen ble skadet for livet. Men 10 år etter den tragiske helikopterstyrten på Sollihøgda er sikkerheten betydelig styrket.

Bedre flysikkerhet. Dronedetektorer ser farer i luftrommet, og kan bidra til å avverge ulykker.

Aktuelt

Skal oppdage droner i lufta med dronedetektor

En kollisjon mellom drone og helikopter kan være katastrofalt. Nå tester Norsk Luftambulanse om dronedetektorer kan gjøre luftrommet tryggere.

Portrett av Thomas Heyerdahl ved skadestedet der Pride-terroren skjedde 25. juni 2022. Han var første lege på stedet, og fikk dermed rollen som medisinsk leder helse.

Magasin

Min hjertesak: Økt kunnskap som første lege på stedet

Under Pride-terroren i Oslo måtte Thomas Heyerdahl ta en helt annen rolle enn luftambulanseleger vanligvis har. Nå vil han kurse andre leger.

Portrett av Hans Morten Lossius, tidligere generalsekretær i Stiftelsen Norsk Luftambulanse

Aktuelt

Hans Morten Lossius: Inn for landing

Etter ni år ved spakene har Hans Morten Lossius (64) gått av som generalsekretær i stiftelsen. I hele sin karriere har han hatt helikopterperspektiv på akutt syke og skadde. Nå skal han lande.

To personer holder pilotbamsen Luffe

Stiftelsen Norsk Luftambulanse har lansert nettbutikk

Legeforeningens kvalitetspris for spesialisthelsetjenesten ble utdelt på Legeforeningens landsstyremøte. Fra venstre: Visepresident Nils Kristian Klev i Legeforeningen, prosjektleder Maren Ranhoff Hov i Stiftelsen Norsk Luftambulanse og ved Oslo universitetssykehus, prosjektleder John Helge Flage ved Nordlandssykehuset og president Anne-Karin Rime i Legeforeningen.

Aktuelt

Hjerneslagprosjektet eSTROKE tildelt Legeforeningens kvalitetspris

Kompetansekonseptet eSTROKE lar ambulansearbeiderne gjøre samme slagdiagnostikk som slegene på sykehuset. Nå har den vunnet Legeforeningens kvalitetspris.

Bilde fra skadestedet da Valon Aliji krasjet inn i autovernet på motorsykkel. Avbildet er politi, ambulansepersonell, brann og helikoptercrew og et gult legehelikopter.

Aktuelt

Motorsykkelulykken som satte punktum for vestlandsturen

«Nå skjer det!» lyder meldingen til kameratene på intercomen. Så slipper bakdekket asfalten.

Sommercamp: Her øves det på livreddende førstehjelp etter drukning under sommercampen 2018

Utdanning

Trening med mening

Erfaringer på tvers av yrkesgruppene. Oppdatert kunnskap om livreddende tiltak. Luftambulansens fagcamp har i 14 år gitt operativt personell realistisk trening i kritiske situasjoner.

Portrett av generalsekretær Stephen J.M. Sollid

Aktuelt

Ny generalsekretær tiltrådt i Stiftelsen Norsk Luftambulanse

1. april tok tidligere sjeflege Stephen J.M. Sollid over stafettpinnen som generalsekretær i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Emil Persgård (til høyre) vant Livredderprisen for sin forbilledlige innsats i redde sin far Jan Tore Persgård (58) (til venstre)

Aktuelt

Emil Persgård (21) tildeles Livredderprisen

40 minutter med hjerte- og lungeredning

Det siste Jan Tore Persgård (58) husker er at han parkerte bilen utenfor redskapsboden til svogeren. Han husker ikke at han og sønnen byttet til vinterdekk på bilen. Han husker ikke at han plutselig følte seg svimmel og ville sette seg ned, men falt om på betonggulvet.

Medisinsk operatør på AMK-sentralen ved Ullevål sykehus. 113-sentralen er Norges største.

Aktuelt

Når det haster: Dette skjer på AMK-sentralen når du ringer 113

På Ullevål sykehus finnes et rom som har hørt mye. Hit ringer folk i nød, når det virkelig haster. Dette er det første spørsmålet de får når de ringer 113: Hvor er du?

Kone, svigerdatter, nevø, barnebarn, sønn og svigerdatters mor. Alle spilte en viktig rolle da Peder Vaag (81) overlevde hjertestans.

Magasinet

Livredderfamilien

Kone, svigerdatter, nevø, barnebarn, sønn og svigerdatters mor. Alle spilte en viktig rolle da Peder (81) overlevde hjertestans.

Portrett av sjeflege Hilde Wara i rød dress foran helikopterbase.

Aktuelt

Usikker på når du skal ringe 113?

Mange kvier seg for å ringe 113. Her får du vite når du ikke må vente og se.

Når barn må varsle: 113-tips til barn. Noen ganger må barn ringe 113. Her er overlege Ingrid Nissens tips for å forberede barnet på en nødsituasjon.

Aktuelt

Når barn må varsle: 113-tips til barn

Noen ganger må barn ringe 113. Her er overlege Ingrid Nissens tips for å forberede barnet på en nødsituasjon.

Aktuelt

Tester selvgående værkameraer

Norsk Luftambulanse tester solcelledrevne værkamerastasjoner. De hjelper pilotene med å avgjøre om det er forsvarlig å fly.

Utsikt over Trysil sett fra helikoptercockpiten

Aktuelt

Dispatch: Slik finner helikopteret frem til pasienten

Ole Eivind Henden fikk sommeren 2023 hjelp fra Luftambulansen, da han under en fjelltur på Sunnmøre fikk hjertetrøbbel.

Pasienthistorie

«Å ringe 113 er den beste beslutningen jeg har tatt»

Anestesilege Øyvind Thomassen fotografert i/ved Luftambulansens base i Bergen.

Min hjertesak

Min hjertesak: Frivillige i redningstjenesten

På 113-sentralen i Tromsø sitter luftambulansekoordinator Vegard Hedly Høiden og har full kontroll på hvor helikoptrene til enhver tid befinner seg.

Aktuelt

Dirigenten: Vegard er luftambulansens hjelper på bakken

I tilkomst til pasient-prosjektet utforsker Stiftelsen Norsk Luftambulanse om heis er et godt alternativ for å hente ut pasienter i ulendt terreng.

Aktuelt

Kan helikopteret komme frem til pasienten med heis?

Bilde av Stiftelsen Norsk Luftambulanses utviklingshelikopter i forbindelse med Tilkomst til pasient-prosjektet, hvor man undersøker om heis er egnet til å hente ut pasienter som ligger uveisomt til.

Aktuelt

Dette gikk støtten til i 2023

Sjeflege Stephen Sollid foran legehelikopteret, som har landet på en gresskledd slette.

Aktuelt

Stephen Sollid blir ny generalsekretær

00 / 00