Emil Persgård (21) tildeles Livredderprisen
Da hans far brått fikk hjertestans, nølte ikke Emil Persgård (21) med å hjelpe til. Hans snarrådighet og innsats i å berge farens liv er grunnen til at han i dag tildeles Livredderprisen.
Tekst: Marius Svaleng Andresen / Foto: Per Håkon Solberg
Publisert: 20.03.2024
– Det er selvfølgelig kjempegøy å få prisen. Det var ikke noe jeg hadde forventet, sier Persgård, som ble overrakt Livredderprisen på legehelikopterbasen i Trondheim.
Livredderprisen er Stiftelsen Norsk Luftambulanses kåring av årets livredder. Prisen er ny av året, og skal utdeles årlig i forbindelse med Akuttaksjonen. Målet med aksjonen er å øke befolkningens kunnskap om førstehjelp og tidlig varsling, et tema prisvinneren forbilledlig har demonstrert.
– Det var to avgjørende faktorer for at familiefaren overlevde hjertestansen: Sønnen var vitne til hendelsen og hjerte-lungeredning ble raskt startet, og at prisvinneren aldri mistet håpet og fortsatte helt til redningsmannskapene tok over, framgår det i juryens begrunnelse.
Emil ringte 113 med en gang ulykken inntraff. Operatøren ba om tilgang til Emils mobilkamera, og kunne dermed se hendelsen på video. Det var ingen tvil, livreddende innsats måtte iverksettes umiddelbart.
Far Jan Tore Persgård (58) fikk hjerte- og lungeredning i hele 40 minutter før helsepersonell var på stedet. Sønnen Emil var alene i ti minutter før svoger Bjørn Gunnar Solnes (51) kom til unnsetning.
Les hele historien her: 40 minutter med hjerte- og lungeredning
Nominert av far
Da ønsket om nominasjoner ble kringkastet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse, var ikke pappa Jan Tore i tvil.
– Jeg nominerte Emil fordi jeg syns han gjorde en kjempejobb, og hadde det ikke vært for han så hadde ikke jeg stått her i dag. Innsatsen den dagen er gull verdt, sier han.
– Det betyr selvfølgelig en del å få denne prisen, det er hyggelig at det man gjør blir lagt merke til. Også er det jo spesielt at det er pappa jeg reddet, forteller Emil.
– Jeg vil oppfordre alle til å gjøre noe. Det kan bety forskjellen på liv død
Juryen fremhever at hendelsen viser at det hjelper å ikke gi opp:
«Helsepersonellet lykkes med å få hjertet til den livløse til å slå igjen, takket være godt og kontinuerlig utført hjerte-lungeredning. Dette viser at det er mulig å overleve hjertestans etter lang tid og at man ikke må stoppe med hjerte-lungeredning før redningsmannskapet kommer til.»
Som spiller for 1. divissjonsklubben Charlottenlund, vet Emil å reagere raskt på håndballparketten, og greide raskt å omsette refleksene fra banen til ulykken. Han hoppet i det, men beholdte roen.
– Jeg vil oppfordre alle til å gjøre noe. Det kan bety forskjellen på liv død, sier 21-åringen.