Skip to main content

Forskning på akuttmedisin – for å gi deg rask og riktig behandling

For å få en bedre luftambulansetjeneste trenger vi å forske – forske på pasientbehandling, nye prosedyrer, systemer og medikamenter. Forskning gjør vi i tett samarbeid med helseforetak og universiteter over hele landet. Sammen kan vi gjøre en forskjell. Ingen redder liv alene.

Smerte­behandling i ambulanse

Smertebehandling er like viktig utenfor sykehus som inne på sykehuset, men kan være vanskelig å gi ute i felt. Er det nye måter å gjøre dette på? Forskning på området gjør vi i samarbeid med Sykehuset Innlandet, Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo.

Gult legehelikopter i vinterlandskap. Mannskapene hjelper en skadelidende person. Forskning bidrar til å styrke luftambulansetjenesten i Norge.

Ledende fagmiljø i Europa

Takket være deres støtte er vi blant Europas ledende forskningsinstitusjoner innen akuttmedisin utenfor sykehus. 30 stipendiater jobber for at vi kan redde flere liv i årene som kommer.

Hva forsker vi på?

Her kan du lese de siste sakene om forskningen vår.

00 / 00
Vegard Norviste er stipendiat ved Stiftelsen Norsk Luftambulanse, og forsker på bruk av to hjertestartere framfor én i samarbeid med St. Olavs hospital.

Forskning

Er to hjertestartere bedre enn én?

Ved hjertestans teller hvert minutt. Kan ambulansepersonell få hjertet i gang raskere hvis de bruker to hjertestartere i stedet for en? Det vil stipendiat Vegard Nordviste finne ut.

ENDA BEDRE: – Jeg håper forskningsarbeidet bidrar til å gi et enda bedre beslutningsgrunnlag når vi skal vurdere hvilke oppdrag helikopteret skal rykke ut på, og dermed gjøre en god tjeneste enda bedre, sier Ole Erik Ulvin.

Forskning

Forsker på bruk av video ved 113-sentralen

Hvordan kan vi sikre at legehelikopteret brukes til pasientene som trenger det mest? Det forsker stipendiat Ole Erik Ulvin på i sitt doktorgradsarbeid. Og nå har 113-sentralen i Trondheim fått et nytt verktøy når de skal avgjøre hvilke oppdrag luftambulansen skal varsles på.

Legeforeningens kvalitetspris for spesialisthelsetjenesten ble utdelt på Legeforeningens landsstyremøte. Fra venstre: Visepresident Nils Kristian Klev i Legeforeningen, prosjektleder Maren Ranhoff Hov i Stiftelsen Norsk Luftambulanse og ved Oslo universitetssykehus, prosjektleder John Helge Flage ved Nordlandssykehuset og president Anne-Karin Rime i Legeforeningen.

Aktuelt

Hjerneslagprosjektet eSTROKE tildelt Legeforeningens kvalitetspris

Kompetansekonseptet eSTROKE lar ambulansearbeiderne gjøre samme slagdiagnostikk som slegene på sykehuset. Nå har den vunnet Legeforeningens kvalitetspris.

I en kontainer utenfor Haukeland universitetssykehus legges 15 forsøkspersoner med pustemaske og en rekke sensorer på kroppen. De har på våte klær og en vifte blåser kald luft over dem. Forskerne tester en ny metode for å senke kroppstemperaturen på forsøkspersoner til 35 grader, som kan kalles mild hypotermi. Fremgangsmåten skal senere brukes i flere planlagte forsøk der man skal prøve å finne bedre måter å varme opp nedkjølte pasienter på.

Aktuelt

Hypotermiforskning – Kjøler ned frivillige i kuldekammer

Henriette Solberg Jaeger i laboratoriet

Forskning

Kan biomarkører avsløre hjerneslag?

Henriette Solberg Jæger forsker på om bittesmå proteiner i blodet kan gi svar på hva slags type hjerneslag en pasient har. Målet er at vi en dag kan stille slagdiagnose med en liten blodprøve i stedet for bilder fra en stor CT-maskin.

GameStroke er en app som lar helsepersonell øve på å diagnostisere hjerneslag.

Forskning

Gaming: Lettere å øve på å oppdage hjerneslag

Karianne Larsen disputerer for doktorgradsavhandlingen sin. Den handler om tidlig diagnostisering av hjerneslag, blant annet ved hjelp av slagambulanse.

Forskning

Doktorgrad: Slagambulansen sparer viktig tid

Ambulansearbeiderne på Ørnes bruker eSTROKE-appen ved mistenkt hjerneslag. Wenche Winje (f.v), Michelle Skjellstad Engen, Silje Strøm og Siv-Kristin Ambulansearbeiderne på Ørnes bruker eSTROKE-appen ved mistenkt hjerneslag. Wenche Winje (f.v), Siv-Kristin Bjørnvik, Silje Strøm og Michelle Skjellstad Engen føler at de har fått et nytt våpen i lomma.

eSTROKE: Slagkraftig app

Den store jobben for å få CT-maskinen inn i legehelikopteret

Portrett av Maren Ranhoff Hov og Else Charlotte Sandset

Hjerneslag: Kvinner kan ha andre symptomer enn menn

Forskerne bak ParaNASPP-studien. Fra venstre: Else Charlotte Sandset, Helge Fagerheim Bugge, Mona Guterud, Maren Ranhoff Hov

Fanger opp flere slagpasienter

Portrett av forsker Dag Ståle Nystøyl foran en legevaktbil.

Doktorgrad om doktorendringer

Anestesilege Helge Haugland. Bilder fra luftambulansebasen i Trondheim.

Operasjon datafangst: Forbedrer tjenesten

Portrett av Eirik Mikal Samuelsen, meterolog og deltidsarbeider for Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Min hjertesak: Mer viten om vær

Min hjertesak: Trygg helikoptertur for de minste

Ingrid Nygren Rognes

Immunforsvaret etter store skader: Ett skritt nærmere et svar

Karianne Larsen utenfor slagambulansen. Foto: Thomas Kleiven

Min hjertesak: Forbedre slagbehandlingen

Infarktambulansen

Oppdaget hjerteinfarkt med blodprøver og ultralyd

Lege Tone Solvik-Olsen i helikopterkabin med en babydukke i kuvøse.

Å fly de minste pasientene

Forsker Adrina Kalasho Kuzmiszyn i labfrakk med glass og pipette på laboratoret.

Varmt hjerte for kalde hjerter

Står foran en ambulanse

Nå starter en ny stor studie på smertebehandling i ambulansen

NLA Stipendiat Ingrid Nygren Rognes paa OUS Ullevaal sykehus.

Immunforsvaret kan være både venn og fiende

Stipendiat Mathias Cuevas-Østrem forsker på behandlingen av eldre traumepasienter

De eldste pasientene: Små ulykker kan gi store skader

Biomarkører kan avsløre mye om oss, og nå forsker Henriette Solberg Jæger på om de kan brukes til å påvise hjerneslag. Målet er å erstatte CT-maskinen med et lite stikk i fingeren.

Blodets små sladrehanker

00 / 00

Møt forskerne

Våre forskere brenner for å gjøre en forskjell. De ønsker at du og jeg skal få best mulig behandling. For å få til det kreves forskning. Nå jobber over 40 stipendiater og forskere i seks forskningsklynger i Norge. Alle for å finne svar på morgendagens utfordringer innen akuttmedisin utenfor sykehus.

Forsker Ingrid Nygren Rognes. Hun gjør forskning på hvorfor immunforsvaret overreagerer etter alvorlige skader.
Forskerne Helge Fagerheim Bugge og Mona Guterud forsker på om man oppdage hjerneslag tidligere. Deres forskning bidrar til å styrke den prehospitale tjenesten.

Forskningen vår i 2023

Lurer du på hva vi fikk til i 2023? Les mer her!