Skip to main content
Stephen Sollid, sjeflege i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, står foran utviklingshelikopteret. Han forteller deg når du skal ringe 113.

Vet du når du skal ringe 113?

Mange synes det er vanskelig å vite når de skal ringe 113. Lege Stephen Sollid har noen gode råd. 

Tekst: Karoline Lervik Sandvold / Foto: Thomas T. Kleiven

Publisert: 23.03.2022

For å starte enkelt:

– Dersom du tror eller vet at noen har en livstruende sykdom eller skade, så skal du ringe 113 med en gang, sier Stephen Sollid. 

Har du Hjelp 113-appen?

  • Alle nødnumre på ett sted
  • Koordinatene der du befinner deg
  • Oversikt over hjertestartere i nærheten
  • Appen er gratis og har nå 2 millioner nedlastninger

Han er sjeflege i Stiftelsen Norsk Luftambulanse og har 16 års erfaring som luftambulanselege. 113 er telefonnummeret til medisinsk nødtelefon.

Sollid forteller at det også er noen andre situasjoner der man alltid skal ringe til medisinsk nødtelefon: Dersom en person er bevisstløs eller livløs, om man får plutselig akutte smerter eller pusteproblemer. Opplever du lammelser eller problemer med å snakke skal du også ringe så raskt som mulig.

– Deretter kommer gråsonene. Som for eksempel i situasjoner hvor det ikke er åpenbart livstruende, men hvor det likevel kan være alvorlig sykdom eller en alvorlig skade som må gjøres noe med for å unngå varige mén eller permanent skade. 

– Det er viktig at folk ikke kvier seg for å ringe 113. Det er bedre å ringe en gang for mye enn en gang for lite.

Stephen Sollid

Når det gjelder barn skal man uansett ha lavere terskel for å ringe medisinsk nødtelefon: 

– Er du bekymret eller usikker på om det er noe alvorlig med barnet ditt, så anbefaler jeg å ringe nødsentralen, sier han. 

– Når skal man ikke ringe 113?

– Dersom du får småskader som du kan fikse selv, forkjølelse eller andre mindre ting som verken er dramatiske eller som plutselig dukker opp, er det ikke nødvendig å ringe, sier Sollid.

Om du likevel ønsker å rådføre deg med noen, kan du ringe 116 117. Da vil du komme i kontakt med legevaktsentralen i ditt område. De kan avgjøre om 113 skal involveres, om du skal dra til legevakten eller om det er noe du kan fikse selv. 

Stephen Sollid har et godt råd til de som nøler med å ringe nødnummeret:

– Det er viktig at folk ikke kvier seg for å ringe 113. Det er bedre å ringe en gang for mye enn en gang for lite.

Relaterte saker: