Skip to main content
Ved underhengende operasjoner kan ikke piloten kan ikke se bakken rett under helikopteret. Legen videreformidler da signalene fra  redningsmannen på bakken til piloten. Mikrofonstøy kan gjøre beskjedene utydelige. Det vil pilot Trond Arild Nilsen gjøre noe med.

Vil dempe mikrofonstøy for å øke sikkerheten

Når legen – hengende halvveis ut av helikopterdøra – skal fortelle piloten hvilke håndsignaler redningsmannen på bakken gir, er det ikke alltid like lett å oppfatte hva som blir sagt.

Tekst og foto: Marianne Wennesland

Publisert: 14.03.2022

Da treffer nemlig vind og motorstøy legens mikrofon og de tydelige beskjedene situasjonen krever kan bli utydelige. Det vil pilot Trond Arild Nilsen gjøre noe med.

Ønsker klar tale

Den første helgen i mars suste det et rødt legehelikopter over Kvitfjell. Stiftelsen Norsk Luftambulanses utviklingshelikopter var en del av akuttberedskapen på worldcup i alpint. Mellom rennene fortsatte mannskapet sitt vanlige arbeid med giverfinansiert forskning, utvikling og trening som tar sikte på å løfte luftambulansetjenesten i Norge til nye høyder.

En av oppgavene var å teste ut ulike løsninger som kan dempe mikrofonstøy fra legens mikrofon ved underhengene operasjoner. Ved slike operasjoner kopler redningsmannen pasienten og seg selv på et tau under legehelikopteret. Slik kan de kan løftes ut fra eksempelvis en skogkledd fjellside. Piloten kan ikke se bakken rett under helikopteret, og legen videreformidler derfor armbevegelsene til redningsmannen på bakken til piloten.

På bakken under helikopteret gir redningsmann Thomas Nordgaard Dahle tegn til hvordan helikopteret skal fly for å plukke opp ham og pasienten. Legen i døra er pilotens øyne på bakken og redningsmannens stemme inn i cockpiten. Da er riktig utstyr viktig for å forhindre mikrofonstøy.

På bakken under helikopteret gir redningsmann Thomas Nordgaard Dahle tegn til hvordan helikopteret skal fly for å plukke opp ham og pasienten. Legen i døra er pilotens øyne på bakken og redningsmannens stemme inn i cockpit’en.

– Med åpen helikopterdør havner det en del forstyrrende støy på legens mikrofon. For å bedre kommunikasjonen med piloten – og dermed øke sikkerheten – tester vi nå ulike typer utstyr som kan skjerme mikrofonen, forteller Trond Arild Nilsen, legehelikopterpilot og initiativtakeren til prosjektet.

Tester vindpels, ansiktsskjerm og maske

På Kvitfjell gikk han og utviklingshelikopterets mannskap i gang med å sjekke forskjellen i mikrofonstøy og hørbarhet mellom dagens mikrofonutstyr og det å i tillegg bruke en vindpels på mikrofonen. Andre alternativer som ble testet ut, var ansiktsskjerm og en maske med innebygd mikrofon. For å få testet utstyret i situasjonene det brukes i, fløy helikopteret fremover og sidelengs med åpen dør som legen hadde hodet og overkroppen ut av. Dette mens han kommuniserte signalene fra redningsmannen på bakken til pilot Nilsen:

Pilot Trond Arild Nilsen (til høyre) vil teste den støydempende effekten av ansiktsskjerm, vindpels og en maske med innebygget mikrofon. Her med lege Andreas Krüger.

Pilot Trond Arild Nilsen (til høyre) vil teste den støydempende effekten av ansiktsskjerm, vindpels og en maske med innebygget mikrofon. Her med lege Andreas Krüger.


– Dette var den første testen av støydemping av mikrofon. Vi fikk gjort oss en del erfaringer med utstyret vi testet denne gangen. Dette er et lite, men viktige prosjekt, så jeg ser for meg at det blir en kort testfase og at det ikke er lenge til vi i alle fall har en konklusjon på hva som ikke fungerer, sier han fornøyd.

– Vi er opptatt av å finne ut hvilken løsning som fungerer best. Vi har også i bakhodet hvilke forbedringer som eventuelt ville vært enkelt eller noe mer omfattende å ta i bruk. Ansiktsskjermen vi tester, festes på legens hjelm og ville krevd at luftambulanselegene fikk nye hjelmer, men vindpelsen vi også tester koster faktisk bare 320 kroner, så den ville vært billig og enkel å innføre. Det blir spennende å finne hva som kan forbedre kommunikasjonen og dermed sikkerheten i disse situasjonene, avslutter Nilsen.

Relaterte artikler: