Skip to main content
Portrett av Hilde Magelssen

Tok flere dager før hjerneslag ble oppdaget

Da Hilde fikk hjerneslag i 2015 var det ingen som forsto hva som var galt. Det skulle ta fire dager fra hun fikk symptomer til hjerneslaget ble oppdaget.

Tekst: Karoline Lervik Sandvold
Foto: Marius Svaleng Andresen

Publisert: 11.09.2023

En tidlig onsdag morgen reiser Hilde seg fra sengen. På vei til badet blir hun svimmel og må holde seg i veggen for ikke å falle. Det tar ikke lang tid før hun faller i knestående. Mannen hennes våkner og spør om hva som skjer.

– Jeg snøvlet noe før jeg krabbet tilbake til badet og la meg på badematta. Kun noen minutter senere sa jeg til mannen min at vi måtte ringe 113, sier Hilde.

Samtidig som de venter på at hjelpen skal komme må hun kaste opp og får diare. Hun får også en grusom hodepine. Hilde forklarer at hun tidligere har hatt migrene, men at det hun opplevde da var på en helt annet skala.

Hilde sitter ved middagsbordet

Hadde hatt drypp to dager tidligere

I denne perioden er Hilde i prosess med å søke på en ny jobb. Hun var noen uker tidligere blitt kalt inn for et andregangsintervju, og skulle i forkant av dette møtet ta en personlighetstest.

– Ikke lenge etter at jeg startet testen følte jeg plutselig at det var noe galt med linsene, som at de var møkkete, forteller hun.

Hun tar raskt av seg linsene og henter brillene sine, men det hjelper ikke. I etterkant fant hun ut at hun hadde opplevd å få drypp med synsutfall.

Tilbake til denne onsdags morgenen;
Når legen kommer for å undersøke Hilde på sykehuset blir hun fortalt at hun ikke har de vanlige tegnene på slag, men at de likevel skal ta CT og noen andre undersøkelser.

– Prøveresultatene viste at det ikke var slag. De ville flytte meg til nevrologisk-avdeling for videre undersøkelser ettersom de ikke visste hva det var. Deres hypotese var at det kunne være komplisert migrene, sier Hilde.

Hilde blir senere skrevet ut og skal sendes hjem etter en siste legesjekk.

– Legen ba meg se meg selv i speilet, og spurte: «Ser du at du har ulik størrelse på pupillene? Om ikke annet så er det et tegn på slag. Jeg bestiller MR».

Fikk reise hjem

I påvente av MR får hun reise hjem. Hun er på håndballkamp med sønnen når telefonen hennes ringer med beskjed fra legen: «Du har hatt slag».

– Jeg må si at det var som å få et spark i magen. Det var en utrolig sterk beskjed å få, forteller Hilde.
 
Dagen etter var hun tilbake på sykehuset. Der blir hun fortalt at de ser blodproppen, men at blodprøvene ikke viser noe og at de er veldig forvirret. Hun skal kalles inn til videre oppfølging.

– Det skulle vise seg at jeg hadde hatt et slag i lillehjernen som ikke vises på CT uten kontrastvæske, og at det sjeldent blir oppdaget. Jeg hadde vært veldig heldig.
 
Hilde får beskjed om at hun må ta det med ro i tre måneder, og at om et års tid vil hun være seg selv igjen.

– Legen ringte og fortalte at jeg hadde hatt slag. Det var en utrolig sterk beskjed å få

Et redusert liv

I dag lever Hilde et helt annet liv enn det hun gjorde før hjerneslaget. Et redusert liv. Det er energien som stopper henne. I tillegg sliter hun med lyd- og lyssensitivitet, migrene og tinnitus.

– Jeg ble ufør som 48-åring i 2018, men jeg har klart å skape meg et godt liv med de begrensningene jeg har.

Hilde har fått noen oppdrag som erfaringskonsulent på en rehabiliteringinstitusjon. Nå jobber hun tre dager i uken, men må bruke 6-7 dager på å hente seg inn igjen.

– Jeg klarer å jobbe litt og holde foredrag, i tillegg til at jeg er aktiv i politikken. Det er viktig for meg at vi får inn hjerneskadekoordinator og erfaringskonsulter i så mange ledd som mulig når det kommer til å hjelpe de som har fått hjerneslag. Det er uvurderlig å møte andre som har vært gjennom det samme som deg, så det jobber jeg hardt for å klare.

Relaterte saker: