Skip to main content
Portrett av sjeflege Hilde Wara i rød dress foran helikopterbase. Hun forteller når du skal ringe 113.

Usikker på når du skal ringe 113?

Mange kvier seg for å ringe 113. Her får du vite når du ikke må vente og se.

Tekst: Karoline Lervik Sandvold / Foto: Thomas T. Kleiven

Publisert: 07.03.2024

Mange er usikre på når det er riktig å ta i bruk nødnummeret. Stiftelsen Norsk Luftambulanses nye sjeflege, Hilde Wara, gir deg råd om når du skal ringe medisinsk nødtelefon. 
 
– Dersom du opplever at det er akutt fare for liv og helse, så skal du ringe 113, sier Hilde Wara. 

– Ikke vent og se, ring 113! 

Sjeflege Hilde Wara

Hun nevner følgende eksempler på når du bør ringe 113: dersom du eller andre opplever akutte pustevansker, brystsmerter eller bortfall av følelse eller motorikk i ansikt og kropp.

Også når du har en infeksjon og samtidig alvorlig redusert allmenntilstand, er 113 riktig nummer å ringe. Store blødninger og bevisstløshet er også eksempler på tilfeller der nødsentralen skal kontaktes.

Minutter teller

Hilde Wara er anestesilege både ved luftambulansebasen og på sykehuset i Kirkenes, i tillegg til å være stiftelsens nye sjeflege. Hun vet derfor godt at minutter kan skille liv og død.

Å skulle ringe 113 kan virke skummelt for mange, men Wara kan berolige med at nødsentralen er bemannet av svært kompetente fagpersoner som er trent til å vurdere, prioritere og veilede.

Lær førstehjelp gratis!

Lær førstehjelp gratis med Akutt-ABC!

  • Gratis nettkurs i førstehjelp
  • Kurset består av flere kapitler som dekker ulike temaer
  • Du kan gjennomføre kurset når det passer deg

– Operatørene på 113-sentralen vil stille deg spørsmål som gir grunnlag for å beslutte om det skal sendes en ambulanse til stedet der du befinner deg, eller gi deg råd og veiledning for veien videre, forteller hun.

Fagpersoner vil redde liv

Dersom du derimot skulle ha plager eller sykdom som ikke krever øyeblikkelig hjelp, men som oppleves for alvorlig til å vente på at fastlegekontoret åpner, så kan du ringe til legevakten (tlf 116 117).

– Men er du i tvil så bør du heller ringe 113, og dermed overlate vurderingen av hastegraden til fagpersoner. Det er bedre å ringe nødtelefonen én gang for mye enn én gang for lite, sier Wara.

Hun legger til at alle som jobber i de akutte tjenestene motiveres av muligheten til å gjøre en forskjell og å hjelpe pasienter:

– Det er vondt å tenke på at vi kan miste muligheten til å redde et menneske fordi hen ikke våget å ringe.
Derfor anbefaler Hilde Wara:

– Ikke vent og se, ring 113! 

Light on skid utføres med utviklingshelikopteret

Støtt vårt arbeid

Relevante saker: