Skip to main content

Hjelp fra uventet hold

Vigdis’ magefølelse forteller henne at noe er galt med Kjell Ola, selv om han mener han er i god form. Selv fastlegen så ingen grunn til bekymring. Men en sommerdag i juli skulle Vigdis få rett.

Paret pleide å tilbringe sommermånedene på en campingplass i Nøtterøy, og denne sommeren var intet unntak. En dag etter å ha badet og kost seg i solen, bestemte Kjell Ola seg for å hvile. Vigdis, som hadde en uro i seg, satt like utenfor for å være nær i tilfelle noe skulle skje.

Plutselig hørte hun en merkelig snorkelyd fra campingvognen. Hun visste med en gang at noe var galt. Da hun kom inn, oppdaget hun at Kjell Ola lå uten pust med vidåpne øyne og tunga bak i munnen. Uten å få respons etter å ha slått ham hardt på brystet, ropte hun etter hjelp og startet hjerte- og lungeredning.

Kort tid etter kom vennene Sigrunn Ålmås og Stein Lerånn til unnsetning. Stein ringte nødnummeret og aktiverer høyttaleren mens Sigrunn hjalp til med innblåsinger. Akutthelper og frivillig brannmann, Roy Arne Sørvik, hørte ropene og kom umiddelbart for å hjelpe.

Ambulansepersonellet ankom etter noen minutter. Ved hjelp av en hjertestarter klarte de å få Kjell Ola til å respondere etter kun ett støt. Han ble deretter fraktet til Rikshospitalet, hvor det ble oppdaget at han hadde hatt et tidligere hjerteinfarkt.

Takket være Vigdis’ instinkt, innsatsen til venner og den raske responsen fra akutthjelperen Roy, overlevde Kjell Ola. Etter nesten ett år fikk de endelig muligheten til å takke hverandre. Hendelsen viser viktigheten av å kunne førstehjelp og være villig til å handle når det trengs.

Vigdis er lettet og takknemlig for at alt endte godt. Hun erkjenner betydningen av å ha folk rundt seg som vet hva de skal gjøre i nødsituasjoner. Historien viser også at livet kan endre seg på et øyeblikk, og at det er viktig for alle å ha grunnleggende kunnskap om førstehjelp.

Les hvordan de involverte opplevde Kjell Olas hjertestans

00 / 00
00 / 00

Bli bedre forberedt

Din støtte hjelper!

Stiftelsen Norsk Luftambulanse ønsker at så mange som over hodet mulig skal overleve hjertestans, og derfor kurser vi og lærer opp brannkonstabler og frivillige til å gjennomføre avansert førstehjelp. I dag er det over 7000 aktive «Akutthjelpere» som årlig går gjennom kurs og oppfriskningskurs.

Akutthjelperne kommer i mange tilfeller til et skadested før ambulansepersonell, og kan gjøre livreddende førstehjelp frem til ambulansepersonell kommer frem. Akutthjelperne kalles ut av akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) og er i snitt på plass 16 minutter før andre helseressurser.

Redningsmann ser ut av helikoptret

Støtt vårt arbeid for en tryggere hverdag

Grunner til å støtte vårt arbeid

Bilde fra 113-sentralen, to personer sitter foran mange skjermer

Utvikling av livreddende teknologi i og utenfor helikopter

Når du ringer 113 kan du gi 113-sentralene og legevakten tilgang til mobilkameraet ditt. Det kan gi livsviktig informasjon.

Denne løsningen er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse, i tett samarbeid med helsemyndighetene og 113-sentralene.

Takket være våre støttemedlemmer har vi mulighet til å utvikle og optimalisere denne videoløsningen.

Stipendiatene Mona Guterud og Helge Fagerheim Bugge. De jobber på forskningsprosjektet ParaNASPP.

Vi forsker for at luftambulansetjenesten skal kunne redde enda flere liv i fremtiden

Vi ønsker at det medisinske tilbudet utenfor sykehus skal være best mulig – derfor forsker vi på områder som kan forbedre luftambulansetjenesten.

Blant annet forskes det på om vi klarer å hindre at immunsystemet overreagerer og gir livstruende sykdom i indre organer ved store skader, som for eksempel etter trafikkulykker.

Helikopter dedikert til forskning og utvikling

Stiftelsen Norsk Luftambulanse har et eget utviklingshelikopter som er dedikert til forskning og utvikling.

Med det kan vi teste nye medisinske løsninger uten å forstyrre det livreddende arbeidet til luftambulansetjenesten. I tillegg kan vi eksperimentere med ombygging av inventaret i helikoptrene, og vi kan teste ut nye tekniske løsninger og medisinsk utstyr.

Les om personer som har blitt reddet

00 / 00
00 / 00