Skip to main content
Geir og Beathe Solemdal

Geir fikk hjerteinfarkt, hjertestans og hjerneslag: – Beathe reddet livet mitt

Geir var klinisk død i 20 minutter. Kona Beathe er den han vil takke aller mest for at han er i live.

Tekst og foto: Rolf Magnus W. Sæther

Publisert: 24.09.2022

Ingen andre orker å dra til fjells denne sure fredagen i mars 2019. Bare i én hytte er det lys.

Mens vindkast og sluddbyger hamrer på veggen, finner Geir Solemdal roen til å jobbe med barnebokprosjektet sitt. Collien Xita varmer seg foran peisen.

Å være bedriftsleder krever mye. Likevel føler 61-åringen seg i fin form, selv om han brygger på en liten forkjølelse. Ingen kunne ane at noe slikt skulle skje.

I 23-tida krever hunden sin vanlige luftetur. Han slenger på seg allværsjakka tar fatt på den to kilometer lange runden i det folketomme hyttefeltet på Oppdal.

Geir Solemdal på tur med Xita (Foto: privat)
Geir Solemdal på tur med Xita (Foto: privat)

Halvveis merker Geir at noe er galt.

– Det føltes som å puste i vakuum. Jeg klarte ikke å trekke inn luft, forteller han.

Han kaster opp to ganger. Den tredje gangen går han i bakken. Bevisstheten svinner. Og mobiltelefonen har han lagt igjen på hytta.

Livredderne

Hjemme i Molde sitter kona Beathe og gjør seg klar til å legge seg. Hun gleder seg til å dra opp og møte Geir neste dag.

Geir og Beathe Solemdal (Foto: privat)

De er et aktivt par. Sammen driver de logistikkselskapet Moldegaard og forhandlerselskapet Oil 24.
De er også forfattere av barnebokserien Axelstories om dumperen Axel og vennene hans i Gruveby.
(Foto: privat)

Forrige uke var Beathe med på et førstehjelpskurs på jobben. Der ble alle oppfordret til å laste ned Hjelp 113-appen. Lite ante hun da om at det bare skulle gå noen dager før hun fikk brukt den.

En ringelyd avbryter kveldsroen. Hun ser overrasket at det er Geir.

– Han pleier ikke å ringe, men sende melding. Jeg skjønte umiddelbart at noe var galt, sier Beathe.

Etter at Geir hadde segnet om på bakken, hadde en våt snute dultet borti han. Xita skulle bli den første som reddet livet hans denne kvelden.

– Hunden vekket meg, så jeg fikk krabbet de 200 meterne tilbake til hytta der mobiltelefonen lå. Jeg klarte så vidt å trykke på knappen for å ringe siste nummer, som heldigvis var Beathe sitt, sier han.

«Hjelp! Dårlig! Hytta!» er det siste Geirs stemme klarer å levere den kvelden.

Beathe ber han legge på med en gang, før hun trykker på Hjelp 113-appen og får varslet nødsentralen. Deretter kaster hun seg i bilen.

Helikopteret må snu etter hjerteinfarkt

Nå ligger Geir bevisstløs på hyttegulvet med Xita som eneste vitne.

Ambulansepersonellet kommer, og får glimtvis kontakt med han. Geir merker ikke at dyktige hender jobber intenst for å stabilisere tilstanden hans etter et massivt hjerteinfarkt.

Det gule legehelikopteret skal ta pasienten med på en humpete tur nordover mot St. Olavs hospital i Trondheim.

Underveis blir vinden og sluddbygene mer intense. Flyr de lenger nå, kan den våte snøen lime seg til rotorbladene og sette dem alle i fare. Det eneste forsvarlige er å snu.

Fra bilen på vei mot Oppdal ser Beathe legehelikopteret vende tilbake og lande på en grusplass ved E6. Fortvilet innser hun at det må være Geir. Men nå får hun sitte på med ambulansebilen til sykehuset.

Tre og en halv time etter at Beathe ringte 113, fjerner kirurgene proppen som har stoppet blodtilførselen til Geirs hjerte.

Dør foran øynene hennes

Allerede etter fem dager sendes Geir hjem til Molde, på tross av at smertene fremdeles er sterke. Beathes protester blir ikke hørt.

Rune Wiseth, klinikksjef for klinikk for hjertemedisin ved St. Olavs Hospital svarer følgende:

«Vi har stor forståelse for at pasient og pårørende stiller en del spørsmål etter en så alvorlig hendelse. Vanlig liggetid ved hjerteinfarkt er 3-5 dager, av og til lengre. Dette avhenger av størrelsen på hjerteinfarktet, og en rekke andre forhold. Mange pasienter blir overført til sitt lokalsykehus etter ett til to døgn, mens andre blir ved St. Olavs hospital til de reiser hjem. Faren for hjertestans etter utskrivelse er svært liten, men det kan skje for eksempel om det oppstår nytt hjerteinfarkt. Utover det ønsker vi ikke å gå nærmere inn i denne konkrete saken.»

Ett døgn senere sitter ekteparet i sofaen og venter på TV 2-nyhetene.

Plutselig slutter hjertet til Geir å slå.

Han trekker pusten hardt inn noen ganger. Så blir det helt stille.

– Jeg døde foran øynene på Beathe, for å si det brutalt. Men allerede før jeg hadde trukket mitt siste pust, hadde hun åpnet Hjelp 113-appen og trykket på knappen.


Last ned nødappen «Hjelp 113»

  • Alle nødnumre på ett sted
  • Koordinatene der du befinner deg
  • Oversikt over hjertestartere i nærheten

Husk å aktivere appen etter nedlastning!

Beathe setter AMK-sentralen på høyttaler. De forteller henne hvordan hun skal gjøre hjertekompresjoner på mannen sin.

– I slike situasjoner får man fort panikk og glemmer alt hva man har lært. Men appen ga meg trygghet, og AMK-sentralen snakket rolig og tydelig til meg. De talte sammen med meg så jeg skulle holde rytmen mens jeg komprimerte, sier hun.

Beathe holder på i 7-8 minutter, før ambulansen kommer. Heldigvis bor de nært sykehuset i Molde.
Ambulansefolkene har med hjertestarter.

Geir blir sjokket. Ingenting skjer.

– Jeg skjønte at nå står det og bikker. Dette kan gå begge veier. Da hadde det gått 20 minutter siden hjertestansen, sier Beathe.

Hjertestarteren gir den livløse kroppen et nytt elektrisk sjokk. Nå registrerer de en svak puls.

Han blir sendt til St. Olavs hospital i samme helikopter som sist. Han opereres straks, av samme kirurgteam som sist.

Geir Solemdal i sykehussenga. Han fikk hjerteinfarkt, hjertestans og hjerneslag. (Foto: privat)
Geir Solemdal i sykehussenga (Foto: privat)

Frykter hjerneskade

På sykehuset i Trondheim ligger Geir på respirator. Siden hjernen var uten oksygen så lenge under hjertestansen, har han også fått hjerneslag. Geirs sønn og Beathe bytter på å være hos han. Legene frykter en alvorlig hjerneskade og kan ikke love at han noen gang vil bli seg selv igjen.

– De sa til meg at når han våkner, er det jeg som må avgjøre om det er mannen min eller en fremmed som ligger i sengen. Det var ganske heftig å få høre, sier Beathe.

De første seks dagene er det ingen bedring i tilstanden.

Da får Beathe en idé. Hva om jeg spiller Geirs favorittartist Helene Fischer for han? Hun finner favorittlåta, og legger telefonen inntil øret hans.

Ingen vet med sikkerhet hva som skjer. Er det tilfeldig? Eller er det noe som klikker på plass i Geirs hjerne?

Til de fineste vokalene fra Helene Fischer dreier han hodet mot Beathe og drar på et smil. Det er den første bevegelsen på seks dager.

Beathe roper til pleierne på hjerteintensiven: «Geir er her!»

Men først på dag 13 klarer legene å vekke Geir. Først kjenner han ikke igjen Beathe.

«Det er kona di», sier legen.

Da smiler Geir fornøyd.

«Dette går bra, du får tilbake din Geir», sier legen til Beathe.

Geir Solemdal på bedringens vei. (Foto: privat)
Geir på bedringens vei. (Foto: privat)

Et fantastisk helsevesen

Tre år etter at Geir nesten døde, sitter han sammen med Beathe og Xita og beundrer utsikten over Romsdalsfjorden fra deres nye leilighet.

Han har fått pacemaker, er blitt fulgt nøye opp av kommunens rehabiliteringsteam, og han har hatt et rehabiliteringsopphold på Røros. Der ble det avdekket enda mer hjertetrøbbel og han måtte tilbake til St. Olavs for en tredje operasjon.

En tredjedel av hjertet hans er defekt, og pulsen er lav selv ved trening og turer. Men det er hjerneslaget som merkes best i hverdagen.

– Korttidshukommelsen er dårlig, og hjernen går treigere. Jeg kan også slite med språket og det å finne ord. Jeg blir fortere sliten enn før.

For han var det et stort nederlag da han innså at han ikke kunne fortsette i jobben som daglig leder for Moldegaard, med 43 ansatte. Nå har Beathe tatt over styringen.

Geir og Beathe Solemdal koser seg sammen med collien Xita hjemme i stua i Molde i tiden etter han fikk hjerteinfarkt. (Foto: Rolf Magnus W. Sæther)

– Det positive er at vi har mer tid til hverandre enn før. Nå spiser vi middag sammen og prater hver dag. Geir har fått mer tid til å jobbe med Axelstories. Når slike ting skjer er det viktig å kunne omstille seg og se positivt på livet, sier Beathe.

Akutt-ABC

Lær førstehjelp gratis med Akutt-ABC!

  • Gratis nettkurs i førstehjelp
  • Kurset består av flere kapitler som dekker ulike temaer
  • Du kan gjennomføre kurset når det passer deg

Geir skriver på en liste med alle som hadde en avgjørende rolle for å redde livet hans: Hjelp 113-appen, operatørene på AMK-sentralen, folkene i ambulansetjenesten og på akuttmottaket, mannskapet på legehelikopteret fra Dombås, kirurgene og legene på St. Olavs.

Men øverst på lista står hun som sitter ved siden av han.

– Beathe skal ha den største æren. Hun reddet livet mitt to ganger, minst. Ja, og så må vi ikke glemme Xita som vekket meg med snuten sin da jeg falt om. Uten disse to damene hadde jeg ikke vært her i dag, smiler Geir og legger armen rundt dem begge.

– Men, hvis et eneste ledd i denne kjeden hadde sviktet, ville jeg ikke ha kommet tilbake til livet. Jeg har hatt usannsynlig flaks omgitt av fantastiske fagfolk.

Det var VG som først fortalte historien om Geir og Beathe.

Geir og Beathe Solemdal på tur med hunden Xita (Foto: Rolf Magnus W. Sæther)
Geir Solemdal nyter livet sammen med to av sine livreddere, kona Beathe og hunden Xita.

Les andre saker: