Skip to main content
Redningsmann på øvelse i fjellvegg tester ny løsning med tau.

Kaster tau for å nå frem til pasienten

Med en ekstra line kan redningsmannen nå fram til pasienter som ligger vanskelig til.

Tekst: Rolf Magnus W. Sæther / Foto: Håvard Mattingsdal

Publisert: 07.12.2022

Av og til blir legehelikopteret bedt om å hjelpe pasienter som ligger vanskelig til, for eksempel i en bratt fjellvegg. Redningsmannen kan henge i et tau under helikopteret, men siden helikopteret ikke kan fly helt inntil fjellveggen kan det være vanskelig å nå frem til den forulykkede. 

Amerikanere er kjent for å kaste lasso, og det var kanskje derfor de var tidlig ute med en enkel og lur løsning:
Redningsmannen kaster en line inn til en klatrer som befinner seg i fjellsiden.

Klatreren drar redningsmannen inn, samtidig som helikopteret senker flyhøyden. Etterpå slippes redningsmannen forsiktig ut igjen sammen med pasienten som ligger på båre. 

Fjellklatrer i fjellvegg drar redningsmann og pasient inn med tau under øvelse. Sett fra fjellklatrerens perspektiv.
Kasteline. Klatreren drar redningsmannen inn, samtidig som helikopteret senker flyhøyden. 

Testes ut i Norge

I Yosemite Search and Rescue (YOSAR) i California har de brukt en slik teknikk siden 1980-tallet. Inspirert av amerikanerne, foreslo redningsmann Håvard Mattingsdal å teste ut en slik metode i legehelikoptertjenesten her hjemme. 

– Yosemite nasjonalpark ligner på norsk fjellandskap, med bratte fjellsider og mye klatring og turisme. Derfor er det naturlig å lære av de som driver redning der, sier Mattingsdal, som til daglig er ledende redningsmann ved legehelikopterbasen i Stavanger.

SmartLab er Stiftelsen Norsk Luftambulanses «inngangsport» for å fange opp, teste ut og utvikle nye ideer fra ansatte. En søknad dit var det som skulle til for å få tid og midler til å jobbe med prosjektet. Den statlige luftambulansetjenesten likte også ideen, og stilte derfor ressurser til rådighet.

– Vi testet linen i den loddrette fjellveggen på Kjerag, der det innimellom skjer ulykker med basehoppere og klatrere. Vi så at denne metoden i enkelte tilfeller kan halvere tiden det tar å få evakuert pasienten, sier Mattingsdal.

Portrett av redningsmann Håvard Mattingsdal.
Stavanger: Håvard Mattingsdal jobber som ledende redningsmann ved legehelikopter-basen i Stavanger.

– Vi testet linen i den loddrette fjellveggen på Kjerag, der det innimellom skjer ulykker med basehoppere og klatrere. 

Håvard Mattingsdal

Tryggere for alle

For sikkerhets skyld har linen en brytetråd i enden, så man kan frigjøre seg selv og helikopteret dersom linen setter seg fast. Metoden er også nyttig dersom pasienter ligger i juv eller i skogen. 

– Styrelinen gjør operasjonen tryggere for pasienten også. På veg ut kan vi unngå å komme borti greiner eller andre objekter som kan skade eller være smertefullt for pasienten, sier han.

En stor gjeng redningsarbeidere sitter foran helikopteret, med Yosemite-fjell i bakgrunnen.
Studietur. På besøk hos Yosemite Search and Rescue i California.

Testes ut på to baser

Det kreves et kort kurs for å lære å bruke den nye linen. Derfor har det blitt laget nettbasert læring og instruksjonsvideo for mannskapene.

I 2021 ble metoden tatt i bruk ved Stavanger-basen. Nå testes den også ut på basene i Ål og Dombås, og målet er å undersøke nytteverdien før det eventuelt innføres på alle de 13 legehelikopterbasene. Håvard Mattingsdal er optimist:

– Det er en enkel metode som er tilpasset vårt system. Den gir bedre sikkerhet og økt tilgang på pasientgrupper som er tidkrevende å få evakuert.

Relaterte saker: