Skip to main content

Kompetanse – Vi deler kunnskap for å styrke kjeden som redder liv

 Høy kompetanse i nødetatene er viktig. Det vet alle som har opplevd å bli akutt syk eller skadet. Ny kunnskap må deles. Derfor bruker vi drøye 50 millioner kroner i året på kompetanseheving for luftambulansepersonell, ambulansearbeidere, politi og brannvesen. Alt gjør vi for at vi sammen skal bli bedre, og sammen redde flere liv.  

Ingen redder liv alene

Vi har vært med på å etablere et nettverk av lokale akuttmedisinske team over hele landet, som er lært opp i avansert førstehjelp.

Dette jobber vi med

Stiftelsen Norsk Luftambulanse bidrar til kunnskapsformidling og utdanningstiltak hos medisinsk personell i luftambulansetjenesten og andre nødetater.

Målet er å øke kunnskap, ferdigheter og samarbeidsevner, slik at alle i redningskjeden jobber enda mer effektivt og bedre koordinert når noen blir akutt syke eller alvorlig skadet.

00 / 00
Stiftelsen Norsk Luftambulanses utviklingshelikopter med en underhengende redningsmann. Bildet er tatt i forbindelse med en øvelse for luftambulansekoordinatorene ved LA AMK på Oscarsborg.

Aktuelt

Trener på redningsaksjon ved drukning

Hvordan jobber vi best mulig sammen for å redde liv ved en drukningsulykke? Det var treningsscenariet da landets luftambulansekoordinatorer møttes til en stor øvelse på Oscarsborg festning.  

Bilde av tre personer i snølandskap. En drone flyr i lufta.

Aktuelt

Koordinert redning i lufta

Helikoptre, droner, nødnett, mobilnett – det var mye som hang i lufta da redningskjeden møttes på Sognefjellet nylig. Sammen trente de på dagens og fremtidens redningsaksjoner.

• ULENDT er et samarbeid mellom etater og organisasjoner. Stiftelsen Norsk Luftambulanse er initiativtaker og medarrangør, og bidrar med prosjektleder og en økonomisk grunnpakke. Alle samarbeidspartneren dekker sine utgifter og stiller med sine fageksperter.

Aktuelt

Slik trener hele redningskjeden sammen

Skadde personer på ukjente, bratte og kalde steder i fjellheimen, og brann på turisthytte uten bilvei – utfordringene sto i kø da øvelsen ULENDT samlet redningskjeden til felles trening i Lom.

Sommercamp: Her øves det på livreddende førstehjelp etter drukning under sommercampen 2018

Utdanning

Trening med mening

Erfaringer på tvers av yrkesgruppene. Oppdatert kunnskap om livreddende tiltak. Luftambulansens fagcamp har i 14 år gitt operativt personell realistisk trening i kritiske situasjoner.

Markering av at TAS (Tverretatlig akuttmedisinsk samarbeid) ble 25 år i 2023. Arrangementet ble avholdt for publikum i Hønefoss i oktober. Politi, brann og helse i aksjon.

Aktuelt

TAS 25 år: Feiret med et smell

Bilde fra HELITAS-øvelse i Lom, hvor ambulanse, brannvesen, politi og legehelikopter trente på samhandling.

HELITAS: Samarbeider på tvers av etatene med helikopter

Instruktør Kirsten Røberg i dialog med dyktige kollegaer fra politiet, brannvesenet og ambulansetjenesten i Stjørdal.

Sammen mot klokka for pasienten

Håkon Halseth, Tuva Melbø (lyst hår) og Sigrid Størvold (rødlig hår) er paramedisin-studenter som deltar på PHTLS-kurs hos NTNU Gjøvik. Her spiller de et scenario hvor Størvold er en pasient som har krasjet bilen og fått påfølgende alvorlig skade. Scenarioet spilles i garasjen hos NtNU Gjøvik.

Struktur i livredningen

TAS lederkurs i Moss. Redningsetatene øver.

Best sammen: Historien om TAS-kurs

Redningsmenn øver

HEMS Camp 2023: Lik kompetanse i hele landet

Ulendt-samlingen er skapt for at nødetatene skal samhandle bedre. Her bærer brannvesen, politi og ambulansearbeidere en pasient over til legehelikopteret i forbindelse med en øvelse.

Ulendt: Samler redningstjenesten for å øve i Lom

Ulendt gir redningsressursene i Innlandet mulighet til å trene sammen. Målet med samlingen er å øke kompetansen og styrke samhandlingen for redningstjenesten i Innlandet.

Foreleser viser hjerterytmer på storskjerm mens tilhørere i salen følger med.

Lik behandling for alle 

– Det skal ikke være forskjell på om du blir akutt syk i Nord-Norge eller på Østlandet, mener Jonny Moen. Stiftelsen jobber for å gjøre behandlingen utenfor sykehus mest mulig lik for hele landet. 

Ambulansearbeider og sykepleier løfter pasient inn i fly

Lager kurs i flymedisin

Hvordan sikre en trygg transport av pasienter i fly og helikopter? Vi leder arbeidet med et kurs som lærer luftambulansepersonell å takle både turbulens, tynn luft og trange flykabiner.

Redningsmann lyser med lommelykt fra helikopter

Leger trener i simulator

Vi har puttet luftambulanselegene inn i helikoptersimulatoren for å trene sammen med resten av mannskapet. Målet er gjøre flyturen enda sikrere, både for pasienter og crew.

00 / 00
Luftambulansemannskap øver på evakuering av pasient høyt oppe i mast, med mye og komplisert tauverk.

Treningsleir for mannskapene

Den årlige treningsleiren arrangeres for å styrke samarbeidet og sikre høy kvalitet og sikkerhet for pasienter og mannskap i luftambulansen.

Skal være gode sammen når det gjelder

I 25 år har Stiftelsen Norsk Luftambulanse arrangert kurs i tverretatlig akuttmedisinsk samarbeid for redningspersonell i Norge.

– Helt avgjørende når det skjer ulykker, sier brannsjefen i Meldal.

Debrief etter øvelse, redningsmannskaper fra ulike yrkesgrupper står i sirkel foran brannbil.
Stipendiatene Mona Guterud og Helge Fagerheim Bugge. De jobber på forskningsprosjektet ParaNASPP.

Tester app i ambulanser for å oppdage hjerneslag tidligere

Kan ambulansepersonell bruke en app for å gjøre samme undersøkelse som slaglegene inne på sykehuset? Et banebrytende forskningsprosjekt skal gi kunnskap og mulighet for rask diagnostikk allerede i ambulansen.

Akuttportalen

Her finner du e-læring knyttet til våre kurskonsepter.

Trening ved drukning

Du kan bidra til mer trening – for en tryggere hverdag