Skip to main content
Ulendt-samlingen er skapt for at nødetatene skal samhandle bedre. Her bærer brannvesen, politi og ambulansearbeidere en pasient over til legehelikopteret i forbindelse med en øvelse.

Ulendt: Samler redningstjenesten for å øve i Lom

Ulendt gir redningsressursene i Innlandet mulighet til å trene sammen.

Tekst: Rolf Magnus W. Sæther/Marius Svaleng Andresen
Foto: Marius Svaleng Andresen

Publisert: 22.09.2022

Ulendt-initiativtaker Åge Kirkestuen i Utviklingshelikopteret
Ulendt-initiativtaker Åge Kirkestuen i Utviklingshelikopteret

Målet med samlingen Ulendt er å øke kompetansen og styrke samhandlingen for redningstjenesten i Innlandet. Samlingen arrangeres 20. – 25. september.

– Jeg fikk ideen på Ekstremsportveko på Voss, og tenkte at et slikt arrangement burde vi hatt for redningstjenesten også. Vi trenger å trene oftere sammen på tvers av nødetatene og sammen med de frivillige, sier Åge Kirkestuen.

Kirkestuen er selv lomvær, og initiativtaker til Ulendt. Til daglig jobber han som redningsmann i Norsk Luftambulanse.

Samlingens program presenterer mange utfordringer for deltakerne. Søk og redning i jordskred, elveredning, voldsrisikovurdering og konflikthåndtering i prehospitale oppdrag, landbruksulykker, søk med drone, og redning i krevende terreng er blant postene på programmet denne uka.

Ulendt er et samarbeid mellom hovedarrangør Stiftelsen Norsk Luftambulanse og en rekke aktører som er involvert i redningstjenesten i Innlandet. Sykehuset Innlandet, Innlandet politidistrikt, Innlandet Droneberedskap, Nasjonalt Senter for Fjellredning, Røde Kors og lokalt brannvesen er blant etatene og organisasjonene som er involvert i gjennomføringen.

– For å kunne håndtere store ulykker og redningsaksjoner er det viktig at alle ressurser som er involvert samarbeider på best mulig måte. Derfor ønsker vi å legge til rette for at alle redningsressursene i Innlandet skal få trene sammen, sier Kjell Otto Fremstad, seksjonsleder for utvikling i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Ulendt: Mange ønsker å være med

Rundt 200 deltakere, instruktører, veiledere, utstillere og frivillige besøker samlingen i løpet av uka.

– Responsen har bare vært positiv. Det er gledelig at så mange fra de frivillige organisasjonene bruker fritiden sin og stiller opp. Jeg håper dette blir en møteplass der man kan bli kjent og utveksle erfaringer, sier Kirkestuen.

– Ulendt er et pilotprosjekt, og veien blir til mens vi går. Det viktigste er at det er stor interesse og bred entusiasme i organisasjonene for å lykkes med dette.

Les andre saker: