Vant Forsker Grand Prix Oslo
Maren Ranhoff Hov er lege og stipendiat i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, hvor hun forsker på hjerneslag og diagnostikk utenfor sykehus. Hun feide konkurrentene av banen med sin presentasjon «et kappløp mot tiden», og kjemper dermed om å bli landets beste forskningsformidler.
Publisert: 30.09.2016 – Sist oppdatert: 12.01.2022
Torsdag kveld gikk ti doktorgradsstipendiater på scenen i Forsker Grand Prix Oslo. I denne konkurransen står forskningsformidling i høysetet, og i løpet av fire minutter skulle de overbevise publikum og tre strenge dommere med presentasjoner om sin forskning.
Videre til landsfinalen
De fire som fikk best score, gikk videre og holdt en seks minutter lang presentasjon. Den som til slutt stakk av med seieren, er Maren Ranhoff Hov, som er lege og stipendiat i SNLA og ved Universitetet i Oslo. Nå skal hun kjempe om å bli landets beste forskningsformidler i landsfinalen i Bergen allerede lørdag 1. Oktober.
For Ranhoff Hov har Forsker Grand Prix vært en udelt positiv opplevelse. Hun kaller konkurransen et fristed hvor det å være formidler blir verdsatt og premiert.
– Forsker Grand Prix er en viktig arena hvor formidling settes i høysetet som en viktig del av det å være forsker. Vi kan ikke bare jobbe isolert for oss selv i våre egne miljøer; jeg mener at vi har et samfunnsansvar som forskere å dele funnene våre på en ordentlig og forståelig måte. Skal vi få gjennomslag, må vi gjøre det utenfor våre egne kretser, sier hun.
Må fortelle en god historie
Dommerpanelet ga Ranhoff Hov svært gode tilbakemeldinger både når det gjelder selve innholdet i presentasjonen og fremførelsen, og trakk spesielt frem hennes brennende engasjement og erfaring.
– Jeg er oppdratt i en prestasjonskultur, og det er stort prestasjonsfokus i yrket mitt. I denne konkurransen skal du imidlertid ikke bevise at du fortjener å stå på scenen, du skal levere en god historie, fortelle om noe du bryr deg om, engasjere publikum og lære bort noe, sier hun.
Les om Marens forskning: Hun slår et slag for hjernen
Det er Forskningsdagene som startet med konseptet Forsker Grand Prix i 2010. Forskningsmiljøene i Bergen, Trondheim, Stavanger, Oslo, Tromsø og Universitetet i Agder/Høgskolen i Telemark har deltatt.
God erfaring
Deltakerne får profesjonell hjelp med sine presentasjoner: De får veiledning i stemmebruk, presentasjonsteknikk og sceneopptreden. På den måten kan de utnytte sitt eget potensiale maksimalt i tillegg til å bli enda bedre på formidling. Dette har gitt svært nyttig og viktig erfaring.
– Jeg synes formidling er gøy, og det å få profesjonell coaching, å få ta ut mitt eget potensiale, å få det til å sitte og i tillegg vinne, det er bare utrolig. Jeg har lært mye, blant annet verdien av å fortelle en vitenskapelig historie tydelig og lett forståelig. Det handler også om å overvinne egen frykt. Erfaringene herfra kommer jeg til å ta med meg i arbeidet mitt videre, sier hun.