Skip to main content
Værkamera plassert på Joppelen

Viktig værkamera på plass i Kåfjord

Ofte er det vanskelig å få satt opp værkamerastasjoner der de gjør mest nytte for luftambulansen. På fjelltoppen Joppelen i Kåfjord løste det seg takket være hjelp fra uventet hold.

Tekst: Rolf Magnus W. Sæther / Foto: Hege Anita Bommen

Publisert: 03.12.2024

Langs Lyngenfjorden i Troms ligger to ustabile fjellpartier, Jettan og Indre Nordnes. Dersom de raser ut, kan det skape enorme flodbølger som truer bygdene langs fjorden.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) overvåker disse høyrisikoobjektene døgnet rundt, blant annet ved hjelp av nettkameraer. Og det er på dette området de nå har innledet et samarbeid med Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Portrett av senioringeniør Per Steinar Lyngstad i NVE
Per Lyngstad er senioringeniør i NVE, og tok kontakt med Stiftelsen Norsk Luftambulanse for å utveksle erfaringer. Resultatet ble et nytt værkamera på Joppelen.

– Jeg leste i Akuttmagasinet at stiftelsen plasserer ut værkamerastasjoner på øde steder, og at det ofte er vanskelig å få tilgang på strøm og infrastruktur til disse. Dette ligner veldig på hva vi driver med, så jeg tok kontakt for å utveksle erfaringer, sier senioringeniør Per Steinar Lyngstad i NVE.

De over 170 værkamerastasjonene ligger spredt utover hele landet, og gir helikopterpilotene viktig informasjon om været på de stedene de skal fly. De sikrer at pasientene får raskest mulig livsviktig hjelp og trygg transport til sykehus.

Nordnorsk gjestfrihet

Møtet ble bra, og stiftelsen fikk tilgang til bilder fra NVEs kameraer i værkamerasystemet HemsWX. I tillegg fikk Norsk Luftambulanse montere en egen værkamerastasjon på fjelltoppen Joppelen, der NVE har et sambandspunkt for fiber og strøm.

– Jeg har selv sett viktigheten av luftambulansen og hva den bidrar med til samfunnet. Vi har allerede utstyr på Joppelen, så det koster oss så lite å stille opp og hjelpe til. Vi nordlendinger er jo gjestfrie, vi trøkker til og hjelper, sier Lyngstad.

NVE stiller med gratis strømtilkobling og tilbyr seg å se til stasjonen dersom den trenger service.

– Dette er helt fantastisk. Værkamerastasjonene trenger strøm og mobildekning. Her kom vi til ferdig dekket bord, sier Hege Anita Bommen, fagsjef for beredskapsløsninger i Norsk Luftambulanse Teknologi.

Nordlyset fanget av værkameraet oppført på Joppelen
Det vestvendte værkameraet fanger nordlyset over fjellpartiene nær Joppelen

Værkameraet som ser over skyene

På Joppelen (826 moh.) gir kameraet en fantastisk utsikt til skylaget over Lyngsalpene. Dersom det ligger tåke nede i fjorden, kan det likevel være mulig å fly over skydekket. Det gir værkamerastasjonen svar på. Det kan være utfordrende å finne egnede steder å plassere værkameraer, spesielt der man må litt opp i høyden for å se det pilotene trenger å se.

– Å montere i mobilmaster er dessverre ganske kostbart. Men heldigvis er det mange som stiller opp. Vi får lov å montere på garasjevegger, låver og andre større bygg som for eksempel hoteller. En stor takk til alle som sier ja. Det å ha et bilde av været på stedet kan være med å avgjøre om legehelikopteret kan komme frem eller ikke. Det er mange hensyn å ta for at man skal få pasienten raskt og trygt til sykehus, sier Bommen.

Ole Eivind Henden ser på værkameraene på Ålesund-basen, som spilte en viktig rolle i denne historien, er finansiert av stiftelsens støttemedlemmer.

Støtt vår innovasjon

Relevante saker: