Skip to main content
Værkamera viser været i sanntid

Værkameraene viser været langs flyruten

En kreativ flygers idé har revolusjonert måten luftambulansemannskapene skaffer seg oversikt over været. Takket være bidrag fra støttespillerne, har Stiftelsen Norsk Luftambulanse finansiert nærmere 140 værkamerastasjoner over hele landet.

I starten av 2013 sitter flyger Jens Fjelnset på Norsk Luftambulanse Helikopters base i Ål og opplever nok en alarm. Han er fartøysjef på legehelikoptret og er den som skal bestemme om det er flyvær og å finne den raskeste ruten for å nå pasienten.

Kunnskap om været er livsviktig

Været skifter fort i Norge. Å vite mest mulig om været er derfor livsviktig.

Denne dagen blir ideen om værkamerasjonene født: Jens ser for seg kameraer over hele landet som tar bilder av været der legehelikoptrene ofte flyr. Bilder som skal kunne sees på alle luftambulansebasene.

Høsten 2013 står den første værkamerastasjonen på plass i Stavn i Hallingdal. Stiftelsen Norsk Luftambulanse går inn og finansierer det livsviktige nybrottsarbeidet. Dette har ingen satt i system og gjort før.

Pilot Jens Fjelnset står ved siden av en av værkamerastasjonene Stiftelsen Norsk Luftambulanse har satt opp.
Pilot og oppfinner av værkamera, Jens Fjelnset (Foto: Thomas T. Kleiven)

Stort behov

I starten av 2022 er det totalt blitt utplassert rundt 140 slike værkamerastasjoner over hele landet, og nye er under planlegging. Da Jens Fjelnset gikk ut til flygende kolleger og andre operatører i luftambulansetjenesten, spurte han om hvor slike kameraer burde stå. Han fikk 350 forslag.

Stasjonene gir alle basene viktig værinformasjon. Inne i boksene er det to eller tre avanserte kameraer. De tar automatisk bilder med jevne intervaller. Bildene er av svært høy kvalitet, spesielt om natten.

Pilot Jens Fjelnset fra cockpit

Din støtte gir mulighet til å etablere flere værkamerastasjoner!

Værkamerastasjonene kobler seg opp automatisk til Stiftelsen Norsk Luftambulanses servere via mobilnettet og overfører nye bilder hvert kvarter. Lufttrykk og temperatur sendes annethvert minutt. Bildene og værdata kan sees på alle basene, enten på storskjerm eller via en egen mobilapplikasjon.

– Vi er ikke på basen hele tiden. Ved å kunne bruke nettbrett eller smarttelefonen, kan vi vurdere været når vi for eksempel skal fly tilbake med pasienten. Da kan vi kjapt vurdere om at det er OK å lande på sykehuset, forteller flygeren.

Noen av kameraene gir flotte oversiktsbilder, som dette på Himmeltind i Nordland:

Data fra stasjonene benyttes ikke bare av luftambulansetjenesten. Politiet, Hovedredningssentralen og 330-skvadronen er andre som bruker værkameraene flittig.

– Det har også blitt mye bedre enn jeg trodde. Uten Stiftelsen Norsk Luftambulanses bidrag hadde ikke dette blitt noe av, og jeg er svært takknemlig overfor alle støttespillerne som har gjort dette mulig, sier Fjelnset.

Luftambulanselegen: – Viktig forbedring

Medisinsk leder ved Ål-basen, avdelingssjef og anestesilege i Vestre Viken HF, Ann-Elin Tomlinson, ser at mannskapene bruker værkamerastasjonene hver gang de er på vakt.

– Dette er et svært nyttig beslutningsverktøy og er helt klart en forbedring. En ting er at vi raskere kan bestemme om vi kan fly eller ikke, eller ta raskeste rute. Like viktig er det at vi kan samarbeide bedre med 113-sentralene om ressursene. Ser vi at været kan bli en utfordring for å komme til pasienten med et legehelikopter, kan vi forberede 113-sentralen på at de også planlegger å nå pasienten med andre ressurser, for eksempel ambulanse eller frivillige redningskorps, forteller den erfarne luftambulanselegen.

Se hvordan værkameraene brukes:

Relaterte saker