Skip to main content
Værkamera: Den første værkamerastasjonen som ble satt opp, ble satt opp på Stavn.

Værkamerautsikt hos Yr

Stiftelsen Norsk Luftambulanses værkamerabilder kan ses på Yr.no eller i Yr-appen.

Tekst og foto: Marius Svaleng Andresen

Publisert: 04.10.2022

Fakta om værkamera

  • Stiftelsen Norsk Luftambulanse har plassert over 140 værkamerastasjoner rundt omkring i Norge.
  • Årsaken er helikoptermannskapenes behov for å kartlegge værforhold før oppdrag, og dermed ta avgjørelser om det er trygt å fly, hvilke forhold som er i vente og hvilken rute de skal velge.
  • Til sammen knipses over 35 000 bilder mellom Berlevåg i nord og Kristiansand i sør.

Vi elsker å snakke om været, og nå er det mulig for publikum å også se været i større grad – via bildene som tas av et utvalg værkameraer. Løsningen finnes i både Yr-appen og på nettsidene til Yr. Dette skjer etter mange års kontakt mellom Norsk Luftambulanse, NRK, Yr og Meteorologisk institutt om bilder og værdata.

– Folk i Norge er opptatt av været. Når vi helt uten ekstra kostnader kan la folk få tilgang til deler av den enorme strømmen av bilder vi produserer, synes jeg dette er en flott gest til de som støtter oss, sier Bjørn Fossen, systemsjef i Norsk Luftambulanse Teknologi.

Utsikt over nordlyset i Varangerbotn fanget av Stiftelsen Norsk Luftambulanses værkamera
Denne utsikten kunne publikum se i Yr-appen eller på Yrs nettsider. Dette bildet er hentet fra Norsk Luftambulanses værkamerastasjon i Varangerbotn.

Slik ser du værkamerabilder hos Yr

Framgangsmåten er lik for både yr.no og Yr-appen.

  • Søk og gå inn på stedet du ønsker å se bilder fra
  • Trykk «I nærheten» i menyen
  • Dersom området er dekket av kamerastasjoner, fra Norsk Luftambulanse eller andre, vil disse dukke opp øverst under tittelen «Nettkameraer»

Anette Wiiberg, teamleder i Yr, forteller at de har fått mange hyggelige tilbakemeldinger fra brukere som setter pris på kamerabildene.

– Bilder av været bidrar til å visualisere de faktiske forholdene på en måte som utfyller tabeller og grafer veldig godt. Det er for noen lettere å forstå hva værvarselet faktisk betyr hvis de kan se bilder av været, poengterer hun.

Gir begrenset tilgang

Fra før har aktører som Politiet, 330 skvadron, Kystvakten, Hovedredningssentralen, NVE skredvarsling, privatflyklubber og Meteorologisk institutt tilgang til data fra værkamerastasjonene via HemsWX, som er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse.
 
Ifølge Bjørn Fossen har bildene og værdataen blitt et virksomhetskritisk verktøy for hele beredskaps-Norge, og hvert kamera vurderes før det blir merket for åpen publisering.
 
– Det er viktig for oss at underholdningsbruken ikke går på bekostning av skarp bruk. Bildesystemet er stort og komplisert. Vi har laget et eget parallelt løp for bilder som egner seg for publisering. All bruk av disse bildene skjer via helt andre kanaler enn de som brukes skarpt, sier han.

Luftambulanse-pilot og værkamera-oppfinner Jens Fjelnset holder sitt hjertebarn: Et eksemplar av værkameraene som monteres på strategiske steder landet rundt.

Relaterte saker: