Nå har Vigdis og Johnny hjertestarter i fjøsgangen
Etter å ha gått på førstehjelpskurs med jobben gjorde gårdbruker Johnny Foss det han hadde tenkt på lenge: Han kjøpte hjertestarter. Og så la han ut melding i bygdas Facebook-gruppe.
Tekst: Vibeke Buan / Foto: Lars Foss
Publisert: 08.12.2022
«Vi har fra i dag en hjertestarter hengende rett innenfor døra i fjøsgangen. Døra er alltid åpen, så ved behov er det bare å hente den. Det er også en førstehjelpskoffert der som det er bare å ta ved behov. Vi kan også ringes. Med vennlig hilsen Vigdis og Johnny».
Dette var meldingen som ble lagt ut i Facebook-gruppa for Stadsbygd torsdag 24. november. Med veiadressen til Foss gård, der gårdbrukerparet Vigdis Schei Foss (54) og Johnny Foss (55) bor, og mobilnummer til begge to.
Stadsbygda er ei bygd helt på sørspissen av Fosenhalvøya, rett over fjorden for Trondheim. Her er det rundt 1800 innbyggere. Og omtrent midt i bygda, en kilometer eller så fra skolen, samfunnshuset og idrettshallen, er Foss gård. I fjøset er det rundt 60 melkekyr og tilsammen 100 kviger og kalver – og nå altså også en hjertestarter.
– Vi har tenkt på dette i mange år, å kjøpe hjertestarter. Men du vet hvordan det er, det blir ofte glemt. Så, for halvannen måned siden gikk jeg på et førstehjelpskurs gjennom brøytejobben som jeg har i tillegg til gårdsdrifta. Der ble vi også kurset i hjerte- og lungeredning og bruk av hjertestarter, sier Johnny Foss (54).
– Jeg snakket med kona da jeg kom hjem: Hadde det ikke vært lurt å ha en hjertestarter, både for oss selv og for de rundt oss?
Jakten på hjertestartere
I skrivende stund, desember 2022, er det 10 090 aktive hjertestartere i Norge synlige i det offentlige hjertestarterregisteret på www.113.no. I løpet av to år skal dette tallet dobles, og på sikt er målet at registeret skal inneholde mellom 25 000 og 30 000 hjertestartere. Det høres kanskje mye ut. Men ifølge det offentlige hjertestarterregisteret 113.no er det kanskje sju ganger så mange solgte hjertestartere rundt om i Norge.
– Vi må få flere hjertestartere med i registeret, slik at folk flest har mulighet til å få tak i en hjertestarter ved et akutt tilfelle, og de som skal hjelpe kan hente hjertestartere når det haster som mest. 10 000 er altfor lite, sier Siw Lilly Osmundsen.
Hun er leder for det offentlige hjertestarterregisteret, er sykepleier og jobber som seniorrådgiver ved NAKOS – som er kort for Nasjonal kompetansetjeneste for prehospital akuttmedisin. Osmundsen er overbevist om at vi kan redde flere liv ved å gjøre flere hjertestartere tilgjengelige – og tørre å bruke dem.
– Derfor: Er du ansvarlig for en hjertestarter? Registrer den på 113.no. Det tar bare noen minutter, så kan hjertestarteren hjelpe flere i ditt nærområde hvis noen får hjertestans, er oppfordringen fra registerlederen.
Hun understreker samtidig:
– Et hjertestarter redder ikke liv alene, man må gi hjerte- og lungeredning i tillegg. Så vi oppfordrer også folk å gå på kurs og lære seg HLR. Og så er det viktig å alltid ringe 113 med en gang hvis noen får hjertestans. Da er du ikke alene, 113-operatøren forteller deg hva du skal gjøre og er med deg på telefon helt til ambulansen kommer.
Les også: Slik bruker du hjertestarter
Et grønt hjerte i appen
Vigdis Schei Foss og Johnny Foss har begge Hjelp 113-appen på mobilen. Appen har også et kart over hjertestartere som er oppført i det offentlige hjertestarterregisteret 113.no, slik at du kan finne hjertestarter i nærheten av deg.
Nå har de to også gått inn på 113.no og registrert sin hjertestarter. Så om du går inn på appen ser du nå et grønt hjertesymbol omtrent midt i bygda, i Råbygdveien. Det er hjertestarteren i fjøset på Foss.
– Vi tenkte det var lurt å henge opp hjertestarteren i fjøsgangen. Fjøsdøra er alltid åpen, og folk vet hvor det er. Om vi ikke er hjemme er det bare å hente hjertestarteren, den er tilgjengelig for alle. Den henger rett innenfor døra, til venstre, man ser den med en gang. Og ytterdøra er tydelig merket med et skilt med hjertestarter, sier ekteparet.
Begge fremhever hvor viktig det er å gå på førstehjelpskurs. Vigdis er veterinær med hele Indre Fosen som arbeidsområde, og har tidligere vært badevakt i svømmehallen på Stadsbygda, så hun har flere kurs bak seg.
– Det er viktig både å gå på førstehjelpskurs, og å friske opp slike kunnskaper – og det gjelder også hjerte- og lungeredning. Hvis du har trent på det er det lettere å gi HLR hvis man kommer ut for en situasjon hvor det er nødvendig, sier Vigdis.
– Jeg snakket med kona da jeg kom hjem: Hadde det ikke vært lurt å ha en hjertestarter, både for oss selv og for de rundt oss?
Johnny Foss
– Håper det ikke blir bruk for den
Det å bruke en hjertestarter er definert som førstehjelp, og krever ikke noen form for sertifisering. Det er anbefalt at alle har opplæring i bruk av hjertestarter og hjerte- og lungeredning. Norsk Resucitasjonsråd anbefaler opplæring minst hvert andre år for å opprettholde gode ferdigheter.
– Jeg trodde det var vanskelig å bruke hjertestarter, men da jeg gikk på førstehjelpskurset så jeg hvor enkelt det faktisk er. Det er bare å trykke på på-knappen, og så forteller hjertestarteren deg på norsk hva du skal gjøre. Den kontrollerer om støt er anbefalt, man får beskjed om når man skal gi støt og når man skal stoppe, og når man skal gi hjertekompresjoner igjen. Det er også tegninger på padsene som viser hvor de skal settes på, det er ikke vanskelig, sier Johnny.
– Det er stor dugnadsånd på bygda, og vi er vant til å ta vare på hverandre. Målet er at folk skal komme og hente hjertestarteren og tørre å bruke den hvis det er behov. Og folk kan bare ringe oss hvis det er noe, da tar vi den med oss og kommer. Men vi håper jo at det ikke blir bruk for den, at ingen skal komme i den situasjonen, sier Vigdis og Johnny Foss.
Her kan du lese mer om hjertestartere: Tips for deg som har hjertestarter eller vurderer å kjøpe
Her kan du gå inn og registrere din hjertestarter: Hjertestarterregisteret 113.no
Har du spørsmål om hjertestartere? På 113.no finner du svar på de vanligste spørsmålene fra de som registrerer hjertestartere