Skip to main content

Nytt trenings- og utviklingssenter for Norsk Luftambulanse

Med 2200 kvadratmeter til rådighet skal Norsk Luftambulanses nye trenings- og utviklingssenter bidra til å heve kompetansen i det akuttmedisinske miljøet i hele Norge.

Tekst og foto: Rolf Magnus W. Sæther

Publisert: 22.08.2024

Med kake og pølser åpnet Norsk Luftambulanses nye trenings- og utviklingssenter på Haug i Ås onsdag 21. august. 
 
Generalsekretær Stephen J.M. Sollid kom fra oven med stiftelsens eget utviklingshelikopter og åpnet senteret foran gjester fra kommune, nødetater og stiftelsen. 
 
De nyreiste lokalene ligger vegg i vegg med Follo brannvesen og ambulansestasjonen for søndre Follo. Her får stiftelsen nå 1200 kvadratmeter boltreplass innendørs, i tillegg til cirka 1000 utendørs. 


Åpningen av Norsk Luftambulanses nye trenings- og utviklingssenter på Haug i Ås, 21. august 2024.

Publikum inne i hangaren under åpningen, med generalsekretær Stephen Sollid på podiet
Nærmere 100 mennesker møtte opp til åpningen av de nye fasilitetene på Haug, inkludert ordfører og nødetater. Foto: Marius Svaleng Andresen

– Endelig har vi fått et samlingssted for forsknings- og utviklingsmiljøet i Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Det å være, tenke og jobbe sammen gjør at vi styrker hverandre på de oppgavene vi har, sier seksjonsleder for utvikling Kjell Otto Fremstad i Stiftelsen Norsk Luftambulanse. 


Åpningen av Norsk Luftambulanses nye trenings- og utviklingssenter på Haug i Ås, 21. august 2024.

Portrett av ordfører i Ås. Bengt Nøst-Klemmetsen og generalsekretær i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Stephen J.M. Sollid.
Ordfører i Ås, Bengt Nøst-Klemmetsen og generalsekretær i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Stephen J.M. Sollid, foran utviklingshelikopteret. Foto: Marius Svaleng Andresen

Trener trenerne

Et viktig bruksområde for senteret blir trening for instruktører innen politi, ambulanse, brannvesen og luftambulanse. Her skal stiftelsen ha fagsamlinger, utvikle nye ideer og bidra til å heve kompetansen til de som til daglig har ansvar for fagene. 
 
– Sykehusene innehar stor kompetanse, men mangler tid og ressurser til å fremme fagutviklingen. Det er innen trening, innovasjon og forskning behovene er størst. Vi håper og tror at senteret bidra til å heve kompetansen til instruktører innen akuttmedisin i hele Norge, sier Fremstad.  

Viktig utviklingsarbeid

Senteret blir også arbeidssted for fagsjefer, montører og serviceteknikere i Norsk Luftambulanse Teknologi og prosjektledere i stiftelsens innovasjonslab. Arbeidet med montering av værkamerastasjoner og utviklingsarbeid rettet mot å få CT inn i helikopter vil foregå her. 
 
Senteret har en landingsplass som kan ta ned både politi- og ambulansehelikoptre når de kommer for å trene eller delta i innovasjonsarbeidet. 
 
– Helikoptre lager, som kjent, noe støy når de tar av og lander. Derfor har dialogen med naboer, kommune og Luftfartstilsynet har vært viktig. Vi ønsker ikke å tråkke på noens tær, og det blir ingen unødig flyging her, sier prosjektleder Henrik Jean Mette i Norsk Luftambulanse Teknologi. 

Foto: Marius Svaleng Andresen

Øker ikke utgiftene

Leie av det nye senteret finansieres av innsamlede midler fra stiftelsens over 300 000 støttespillere. Nye flotte lokaler pleier ikke å være gratis. Men i dette tilfellet blir innsparingene nesten like store som utgiftene. 
 
– Mange av våre eksisterende aktiviteter har vært spredt mellom Torpomoen, Lommedalen og Oslo sentrum. Nå sier vi opp flere av de gamle leiekontraktene og flytter hit. Da koster det ikke mer, bortsett fra engangskostnader forbundet med flyttingen. I retur får vi større areal og mer egnede lokaler til kurs og utviklingsarbeid, sier Mette. 

Bilde av Stiftelsen Norsk Luftambulanses utviklingshelikopter i forbindelse med Tilkomst til pasient-prosjektet, hvor man undersøker om heis er egnet til å hente ut pasienter som ligger uveisomt til.

Støtt vår innovasjon og utvikling

Relevante saker: