Luftambulansen har flere redningsoppdrag
De siste årene har det vært en økning i antall søk- og redningsoppdrag for luftambulansetjenesten. Kom dere ut på tur, men ta forholdsregler, er oppfordringen fra ansatte i tjenesten.
Publisert: 29.09.2021 – Sist oppdatert: 03.11.2021
Foto: Marianne Wennesland/Stiftelsen Norsk Luftambulanse
I disse dager trener luftambulansepersonell fra hele Norge på å redde ut personer fra vanskelig terreng i fjellet. Under treningsleiren til Stiftelsen Norsk Luftambulanse på Torpomoen i Ål i Hallingdal kan de trene i ro og fred på krevende oppdrag som krever stor presisjon.
– Dette er oppdrag vi får stadig oftere, og derfor er det viktig å trene. Vi synes det er positivt at folk bruker naturen og er aktive. Det er bra for folkehelsa, så vi prioriterer dette på lik linje med for eksempel en hjertestans hjemme i stua. Redningsoppdrag er ikke en stor belastning på tjenesten og folk må ha samme terskel for å ringe alarmtelefonen som ved vanlig sykdom når man er utenfor allfarvei, sier redningsmann Arne Sveinhaug i Norsk Luftambulanse Helikopter.
De fem siste ukene har Sveinhaug og 145 andre redningsmenn, piloter og leger trent på denne typen redningsoppdrag. Dette er et årlig tilbud til de ansatte i luftambulansetjenesten. Treningscampen er arrangert og finansiert av Stiftelsen Norsk Luftambulanse.
Årsaken til at det i år særlig trenes på redningsoppdrag, er at denne typen oppdrag har økt i antall siden 2014. For sju år siden var det 368 søk- og redningsoppdrag, mens det i fjor ble registrert 771 slike oppdrag. Tallene er hentet fra Luftambulansetjenesten HF, som er ansvarlig for all luftambulansedrift i Norge.
– Vi tror økningen skyldes økt friluftsliv og at toppturer og bratt friluftsliv har blitt mer og mer populært. Toppen i 2020 kommer nok av pandemien, der så å si alle ferierte i eget land, sier operativ rådgiver Dan Halvorsen i Luftambulansetjenesten HF.
Ved redningsoppdrag koordinert av Hovedredningssentralen samarbeider luftambulansen ofte med frivillige hjelpekorps. Under trening på Torpomoen trener mannskapet fra Norsk Luftambulanse Helikopter sammen med Norske alpine redningsgrupper (NARG).
– Tilkomst til noen av disse pasientene må gjøres sammen med utpekte og trente medlemmer i NARG. De kan ligge vanskelig til og må hentes ut i en komplisert underhengende operasjon, altså med redningsmannen hengende under helikopteret, sier Sveinhaug.
NARG mener det er helt essensielt å trene sammen for å få til en vellykket redningsaksjon.
– Vi må kjenne hverandres styrker og svakheter, og ikke minst utstyr. Vi er avhengige av gjensidig tillit. Vi må ha tillit til at vi ikke gjør alvorlige feil og setter hverandre i fare, og den tilliten bygger vi kun ved å trene sammen, sier Stein Møller, klatrer og medlem i NARG.
Med økende redningsoppdrag er det viktig at folk tar forholdsregler før de drar ut på tur. Luftambulansepersonell minner om at det er viktig å følge fjellvettreglene.