Skip to main content
Turutstyr du trenger til fjelltur

Slik er du forberedt til fjellturen

Publisert: 30.09.2019 – Sist oppdatert: 30.09.2021

Nordmenn og utenlandske turister går fjellturer som aldri før og stadig flere turgåere trenger hjelp.

Tekst: Kristine Grønli Schjerven / Foto: Fredrik Naumann/Felix features

Den vanligste feilen folk gjør er at de går lengre turer enn hva de er trent for. Vi er relativt ofte ute på oppdrag der en person må hentes ned fra fjellet fordi turen ble for tøff, sier Christen Tellefsen, redningsmann i Norsk Luftambulanse AS.

På ti år har antall søk- og redningsoppdrag økt med 65 prosent for Norsk Luftambulanse AS. Økningen skyldes at det er mer populært enn noen gang å gå i fjellet og flere enn før drister seg ut på lange turer.

Christen Tellefsen på fjelltur
Vær en god turkompis. – Mitt viktigste budskap er å vise omsorg for de du går sammen med, og tenke at man skal få en hyggelig tur, sier Christen Tellefsen.

Tellefsen, som jobber ved luftambulansebasen i Dombås, presiserer at han synes det er flott at folk er aktive.

– Det er viktig for folkehelsa. Rådet vårt er å finne de turene som passer ditt fysiske nivå. Er du godt forberedt får du en flott opplevelse, sier redningsmannen. Han anbefaler et rolig tempo, særlig i starten av turen.

Mange holder ikke dagen ut hvis de starter for offensivt. Stopp gjerne etter ti minutter og juster antrekket og kle av deg hvis du er varm.

Rådet vårt er å finne de turene som passer ditt fysiske nivå.

Christen Tellefsen, redningsmann

Hver gang du har pause kan det være lurt å ta på seg jakke så du ikke blir kald. Ha alltid dunjakka i toppen av sekken. Ta den av igjen når du begynner å gå, er redningsmannens råd.

DETTE GJØR DU DERSOM ULYKKEN ER UTE

Nedkjøling

Selv om det ikke er vinter, kan du bli nedkjølt på tur. Spesielt skadde eller syke personer er utsatt for nedkjøling. Dersom noen er nedkjølt, må du varsle 113 så fort som mulig og hindre ytterligere varmetap.

Det første du eller dere bør gjøre, er å forsøke å finne ly. Hold dere i bevegelse, hvis mulig. Er dere flere, kan dere legge dere tett inntil hverandre. Helst i en sovepose hvis dere har det.

Varm opp vann om du har mulighet til dette, fyll flasker med forsiktig oppvarmet vann og legg disse i lysken, armhuler og inntil kroppen. Ikke langs armer eller bein. Drikk søt og varm drikke. Ikke alkohol.

Dersom personen er bevisstløs, legg ham eller henne i stabilt sideleie (sjekk først pust) på et isolerende underlag. Ta av våte klær, og dekk huden med tørre klær eller pledd. Legg over vindtette jakker, varmefolie eller annet du har for hånden.

Overtråkk

Gode sko som gir støtte til anklene er viktig! Ikke gå dem inn på turen, det må du gjøre på forhånd.

Den vanligste skaden i fjellet er overtråkk. Hva gjør du? Det kan være lurt å ikke ta av skoen. Fjellstøvelen er komprimerende i seg selv. Hvis du tråkker over bør du snøre støvelen litt hardere. Litt elvesand i en plastikkpose kan være et alternativ til ispose. På vinteren kan du bruke snø.

Åpne sår

Legg press på såret. Har du ikke plaster kan du bruke det du har for hånden, for eksempel en t-skjorte.

Er flengene store eller dype, må du prøve å fylle såret med kompress for så å stramme med forbindinger rundt.

Brudd

Brudd kan være vanskelig å se. Det viktigste du kan gjøre, er å gjøre det så komfortabelt som mulig for den skadde. Bruddstedet skal holdes i ro. Hev bruddstedet forsiktig. Legg på ispose om det er mulig.

Spjelk dersom du vet hvordan dette gjøres. Bruk det det som er tilgjengelig, for eksempel stokker eller staver. Ved åpent brudd, stopp blødning og legg press på.