Skip to main content

Førstehjelp på fjellturen

Dersom du skader deg stygt ute på tur er det viktig å ringe 113. Ringer du gjennom appen Hjelp 113 er det enklere for hjelpemannskapet å lokalisere deg. Her er tips til hva du kan gjøre mens du venter på hjelpen.

Nedkjøling

Selv om det ikke er vinter, kan du bli nedkjølt på tur. Spesielt skadde eller syke personer er utsatt for nedkjøling. Dersom noen er nedkjølt, må du varsle 113 så fort som mulig og hindre ytterligere varmetap.

Det første du eller dere bør gjøre, er å forsøke å finne ly. Hold dere i bevegelse, hvis mulig. Er dere flere, kan dere legge dere tett inntil hverandre. Helst i en sovepose hvis dere har det.

Varm opp vann om du har mulighet til dette, fyll flasker med forsiktig oppvarmet vann og legg disse i lysken, armhuler og inntil kroppen. Ikke langs armer eller bein.

Drikk søt og varm drikke. Ikke alkohol.

Dersom personen er bevisstløs, legg ham eller henne i stabilt sideleie (sjekk først pust) på et isolerende underlag. Ta av våte klær, og dekk huden med tørre klær eller pledd. Legg over vindtette jakker, varmefolie eller annet du har for hånden.

Overtråkk

Gode sko som gir støtte til anklene er viktig! Ikke gå dem inn på turen, det må du gjøre på forhånd.

Den vanligste skaden i fjellet er overtråkk. Hva gjør du? Det kan være lurt å ikke ta av skoen. Fjellstøvelen er komprimerende i seg selv. Hvis du tråkker over bør du snøre støvelen litt hardere. Litt elvesand i en plastikkpose kan være et alternativ til ispose. På vinteren kan du bruke snø.

Åpne sår

Legg press på såret. Har du ikke plaster kan du bruke det du har for hånden, for eksempel en t-skjorte.

Er flengene store eller dype, må du prøve å fylle såret med kompress for så å stramme med forbindinger rundt

Brudd

Brudd kan være vanskelig å se.
Det viktigste du kan gjøre, er å gjøre det så komfortabelt som mulig for den skadde. Bruddstedet skal holdes i ro. Hev bruddstedet forsiktig. Legg på ispose om det er mulig.


Spjelk dersom du vet hvordan dette gjøres. Bruk det det som er tilgjengelig, for eksempel stokker eller staver. Ved åpent brudd, stopp blødning og legg press på.

Lær førstehjelp gratis med Akutt-ABC

Ta det digitale kurset her!

Relaterte saker:

Forberedelsene som kan redde liv

Tusenvis blir skadet på tur hvert år. Det vet Geir Arne, Christen og Stephen – det er de som redder dem.