Skip to main content
Hypotermihatten på en dukke

Hold hodet varmt

Et nyutviklet hodeplagg skal gi varme til pasienter på vei til sykehuset. Ideen kom fra en redningsmann i Norsk Luftambulanse. 

Tekst: Rolf Magnus W. Sæther / Foto: Marianne Wennesland

Publisert: 13.12.2023

Nedkjøling er farlig. Og for hardt skadde eller akutt syke pasienter, kan det være livstruende. 

Da Einar Fossli startet som redningsmann i luftambulansetjenesten, stusset han over at det var lite fokus på å varme opp pasientene, som ofte befant seg i kalde omgivelser. 

– Fra min tidligere jobb som anestesisykepleier på sykehus visste jeg at det å påføre varme i nakkeregionen ofte hadde en positiv effekt på pasientene. Derfor fikk jeg ideen om å utvikle en slags lue som enkelt kunne settes på nedkjølte pasienter, sier Fossli i Norsk Luftambulanse Helikopter. 

Hypotermihatten på innsiden

Bruk av hypotermihetten, sammen med andre kjente varmetiltak, vil trolig ha god effekt for mange pasienter. 

– Den største gevinsten er at du kan starte med dette før pasienten er sikret på båren, for eksempel idet de blir funnet ute på vinterfjellet. Vi som jobber prehospitalt har et stort ansvar for å forsøke å levere pasientene på sykehuset med normal kroppstemperatur. For å kunne oppnå dette, er det vesentlig å starte tidlig med aktiv oppvarming på sentrale områder på kroppen, som for eksempel nakke, hals og hode, forteller Fossli. 

Fra min tidligere jobb som anestesisykepleier på sykehus visste jeg at det å påføre varme i nakkeregionen ofte hadde en positiv effekt på pasientene.


Einar Fossli

Drahjelp fra SmartLab

Redningsmannen innså at han ikke ville klare å utvikle og markedsføre en hette med varmeelementer alene. Derfor søkte han, og fikk drahjelp fra SmartLab, Stiftelsen Norsk Luftambulanses «inngangsport» for å fange opp, teste ut og utvikle nye ideer fra mannskapene. 

Hypotermihatten ble vist frem under en konferanse

Etter mye tid brukt på testing av ulike løsninger sammen med firmaet Malsen Medical AS, ble det signert en avtale med selskapet Minitech på Hamar, som ville fortsette utviklingen og produsere hypotermihodeplagget i samarbeid med Stiftelsen Norsk Luftambulanse. 

– Dette er et stort prosjekt for et forholdsvis lite firma som oss. Vi blir inspirert av at dette kan bli et viktig produkt for pasientene, og vi tror potensialet er stort også internasjonalt, sier daglig leder Kjetil Aasbakken i Minitech AS, et elektronikk- og utviklingsfirma med tolv ansatte på Ridabu utenfor Hamar. 

De potensielle brukerne av produktet er mange: ambulanse, luftambulanse, brannvesen, politi, forsvar og frivillige redningsgrupper. Kort sagt, alle som håndterer pasienter utenfor sykehus. 

Nå gjenstår bare en endelig godkjennelse som medisinsk utstyr før produktet HAT (Hypothermia Active Treatment) kan tas i bruk i Europa. 

Relevante saker: