Skip to main content
Hjelp 113-appen i vinterlandskap

Dette er nytt i Hjelp 113-appen

Visste du at du kan kontakte Veitrafikksentralen, Giftinformasjonen, Psykisk Helsevern og flere andre via Hjelp 113-appen?

Publisert: 15.11.2022 – Sist oppdatert: 06.03.2024

Tekst og foto: Rolf Magnus W. Sæther

Siden lanseringen i 2010 har appen Hjelp 113 blitt oppdatert flere ganger. I starten kunne du ringe det nasjonale nødnummeret 113 fra appen, men snart kom også numrene til Brann (110) og Politi (112) med.

Hjelp 113-appen

De tre nødnumrene er selvsagt de aller viktigste, men i det siste har det dukket opp en fane som heter «Viktige nummer» oppe til venstre på skjermen.

Her vises Viktige nummer i Hjelp 113-appen

Trykker du på «Viktige nummer», får du mulighet til å kontakte andre viktige instanser. Det kan være nyttig i situasjoner som ikke er akutte.

– Vi ser at det er nyttig for folk å ha viktige numre samlet på ett sted. Dermed slipper man å bruke unødig tid på å søke seg frem til riktig telefonnummer, særlig i en stresset situasjon. Det sparer tid og gir innringer en trygghet, sier prosjektleder Stine Ness i
Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Finn nærmeste hjertestarter

Kart over registrerte hjertestartere i Hjelp 113-appen
Kart over registrerte hjertestartere i Hjelp 113-appen

På kartet i appen kan du også se oversikt over alle hjertestartere som er registrert i Hjertestarterregisteret. Det kan være avgjørende i en akutt situasjon.
Her kan du se en video om hvordan du bruker en hjertestarter.

Vet du om en hjertestarter som ikke vises på kartet? Se hvordan du registrerer den på 113.no.
Du finner også et kart over hjertestartere på nettsiden 113.no.

Hvor er legevakten?

Om ikke lenge kommer det også en ny funksjon i Hjelp 113-appen. Snart kan du se posisjonen til alle legevaktene i Norge, med åpningstider. Dette vil du kunne se på det samme kartet som har oversikt over hjertestartere. Dette gjør stiftelsen i samarbeid med Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin.

Hjelp 113-appen vet hvor du er

Når man ringer nødnummeret fra appen, vil posisjonen din automatisk sendes til 113-sentralens kartsystemer (dersom du har godtatt innsending av posisjon fra ditt telefonnummer). Posisjonen sendes flere ganger, slik at nøyaktigheten blir så god som mulig.
 
Dersom du ikke ringer fra Hjelp 113-appen, vil 113-sentralen vanligvis likevel motta posisjonen din fra mobilen (via AML, Advanced Mobile Location). 
Med Hjelp 113-appen kan du enkelt se hvor på kartet du befinner deg. Øverst på skjermen kan du se koordinatene for din posisjon. Dersom posisjonen ikke kommer frem til 113-sentralen, kan du lese opp koordinatene for dem.

Disse viktige numrene finner du nå i Hjelp 113-appen:

Legevakt 116 117

Du bør ringe nærmeste legevakt dersom det ikke er akutt, men likevel så kritisk at du ikke kan vente til du får kontakt med fastlegen i åpningstiden. Er det akutt og står om liv, skal du ikke nøle med å ringe 113.

Politiet 02800

Dersom det ikke er en nødsituasjon, men du likevel ønsker å kontakte politiet, kan du ringe sentralbordet på 02800. Politiets telefon er bemannet hele døgnet.

Giftinformasjonen 22 59 13 00

Dersom du tror du har fått i deg – eller på annen måte vært i kontakt med – noe som er giftig, kan Giftinformasjonen gi gode råd om behandling og videre oppfølging. Dersom du mistenker at du har alvorlige symptomer, bør du heller ringe 113.

Mental helse Hjelpetelefonen 116123

Trenger du noen å snakke med, og å få råd og veiledning i en vanskelig tid?
Hjelpetelefonen er Mental Helses gratis døgnåpne telefontjeneste for alle som trenger noen å snakke med. Du kan være anonym, og de har taushetsplikt. 
På nettsidene til Rådet for psykisk helse finnes oversikt over flere steder du kan henvende deg.

Veitrafikksentralen 175

Veitrafikksentralen tar imot tips om trafikkfarlige situasjoner, for eksempel gjenstander i veien, oversvømmelse, bilstans eller skade på vei og skilt. Alvorlige hendelser og viltpåkjørsler må meldes til politiet.

Oppfølging av førstehjelpere 02415

Har du deltatt i livreddende førstehjelp og trenger noen å snakke med? Da kan du få oppfølging fra Regionalt akuttmedisinsk kompetansesenter i Helse Vest (RAKOS). De gjennomgår hendelsen sammen med deg og kan svare på spørsmål. Tilbudet er gratis, og de har taushetsplikt.

Det kan være lurt å åpne Hjelp 113-appen og bli kjent med de ulike funksjonene, samt hvor de nærmeste hjertestarterne befinner seg. Da er du forberedt når noe skjer.

Redd for at liv eller helse er i fare?  Ikke vent og se, ring 113.

Finn ut mer og last ned Hjelp 113-appen her.

Hjelp 113-appen i snø

Støtt vår forskning og utvikling

Relaterte saker: