
Dette er nytt i Hjelp 113-appen
Visste du at du kan kontakte Giftinformasjonen, Psykisk Helsevern, Veitrafikksentralen og flere andre via Hjelp 113-appen?
Publisert: 15.11.2022 – Sist oppdatert: 07.02.2023
Tekst og foto: Rolf Magnus W. Sæther
Siden lanseringen i 2010 har appen Hjelp 113 blitt oppdatert flere ganger. I starten kunne du ringe det nasjonale nødnummeret 113 fra appen, men snart kom også numrene til Brann (110) og Politi (112) med.

De tre nødnumrene er selvsagt de aller viktigste, men i det siste har det dukket opp en fane som heter «Viktige nummer» oppe til venstre på skjermen.

Trykker du på «Viktige nummer», får du mulighet til å kontakte andre viktige instanser i de tilfellene situasjonen ikke er like akutt.
– Vi ser at i stressede situasjoner er det nyttig for innringer å ha viktige numre samlet på ett sted. Dermed slipper man å bruke unødig tid på å søke seg frem til riktig telefonnummer. Det sparer tid og gir innringer en trygghet, sier prosjektleder Stine Ness i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.
Her er de andre viktige numrene du finner i Hjelp 113-appen:
Legevakt 116 117
Nærmeste legevakt bør du ringe dersom problemet ikke er tidskritisk, men du heller ikke kan vente til du får kontakt med fastlegen i åpningstiden. Er det akutt og står om liv, skal du ikke nøle med å ringe 113.
Oppfølging av førstehjelpere 02415
Har du deltatt i livreddende førstehjelp og trenger noen å snakke med? Da kan du få oppfølging fra Regionalt akuttmedisinsk kompetansesenter i Helse Vest (RAKOS). De gjennomgår hendelsen sammen med deg og kan svare på spørsmål. Tilbudet er gratis, og de har taushetsplikt.
Politiet 02800
Dersom det ikke er en nødsituasjon, men du likevel ønsker å kontakte Politiet, kan du ringe sentralbordet på 02800. Politiets telefon er bemannet hele døgnet.
Giftinformasjonen 22 59 13 00
Dersom du tror du har fått i deg, eller på annen måte vært i kontakt med noe som er giftig, kan Giftinformasjonen gi gode råd om behandling og videre oppfølging. Dersom du mistenker at du har alvorlige symptomer, bør du heller ringe 113.
Mental helse Hjelpetelefonen 116123
Trenger du noen å snakke med, og å få råd og veiledning i en vanskelig tid? De fleste tjenestene er drevet av humanitære og frivillige organisasjoner. Både telefontjenestene og nettsidene er som regel bemannet av frivillige som har fått opplæring, ulike fagpersoner eller personer med erfaringer fra fagområdet. På nettsidene til Rådet for psykisk helse finnes oversikt over flere steder du kan henvende deg.
Veitrafikksentralen 175
Veitrafikksentralen tar imot tips om trafikkfarlige situasjoner, for eksempel gjenstander i veien, oversvømmelse, bilstans eller skade på vei og skilt. Alvorlige hendelser og viltpåkjørsler må meldes til Politiet.
Finner posisjonen din uten Hjelp 113-appen

Da Hjelp 113-appen først kom, var den et banebrytende og effektivt hjelpemiddel for å vite hvor du var. Den viste deg din posisjon slik at du enkelt kunne lese opp denne til nødsentralen. Etter hvert ble appen utviklet til å automatisk sende kartkoordinatene hvis du ringte fra den, slik at ambulansen enkelt kunne finne frem til deg.
AML (Advanced Mobile Location) er et nytt hjelpemiddel for nødsentralene for å lokalisere den som ringer. De fleste moderne mobiltelefonen har AML-funksjonalitet, og du trenger ikke gjøre noe annet enn å ringe nødnummer på vanlig måte.
Det betyr at sentralene i de fleste tilfeller automatisk kan lokalisere en innringer fra smarttelefon til et nødnummer uten at man behøver å ringe fra Hjelp 113-appen.
Men du kan selvsagt fortsatt ringe nødnummeret 113 fra appen og være trygg på at ambulansen finner frem til deg.
Og med Hjelp 113-appen kan du enkelt se hvor i kartet du befinner deg og se kartkoordinatene øverst på skjermen. Du kan ta skjermbilde eller lese opp koordinatene dersom du ringer noen.
Finn nærmeste hjertestarter
På kartet i appen kan du også se oversikt over alle hjertestartere som er registrert i Hjertestarteregisteret. Det kan være avgjørende i en akutt situasjon. Her kan du se en video om hvordan du bruker en hjertestarter.
Vet du om en hjertestarter som ikke vises på kartet? Se hvordan du registrerer den på 113.no.
Husk: Hvis det står om liv og helse, ring 113!
Finn ut mer og last ned Hjelp 113-appen her.
