Skip to main content
Portrett av fagutvikler Mats Callisen foran en ambulanse.

Først til en trafikkulykke?

– Vanlige mennesker kan gjøre en livsviktig innsats, sier fagutvikler Mats Callisen i Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Har du tenkt på hva du skal gjøre hvis du kommer først til en alvorlig trafikkulykke? 

Tekst: Erland Kroken / Foto: Marius Svaleng Andresen

Publisert: 24.02.2022

I 2020 mistet 95 personer livet i trafikken. For første gang siden målingene startet var tallet under 100. Ifølge Statistisk sentralbyrå ble over 1000 personer alvorlig eller meget alvorlig skadet samme år. Hvert eneste år er det altså tusenvis av trafikkulykker. 

– Folk er flinke

Dette er noe Mats Callisen (49) er opptatt av. Siden 2016 har han jobbet som fagutvikler i Stiftelsen Norsk Luftambulanse. I sin forrigejobb så sykepleieren, og den gang ambulansearbeideren, med egne øyne hvor viktig det er at folk vet hva de skal gjøre når de kommer først til en trafikkulykke. Det kan redde liv. 

– Generelt vil jeg si at folk er flinke. De som kommer aller først gjør ofte de viktige grepene: Sikrer skadestedet ved å sette på nødblink på egen bil, tar på seg refleksvest, setter ut varseltrekanten og varsler 113.  

Callisen har godt over 20 000 ambulanseoppdrag bak seg og vet godt hva som er viktig: Å beholde roen. Skaff deg et overblikk over situasjonen. Er det en liten bulk eller er fronten trykket inn? I trafikkulykker handler det om energi – hvor fort har bilen kjørt? 

– Sjekk den eller de som er skadd, og sørg for å gi frie luftveier dersom personen er bevisstløs. 

«Trygg på veien»

Det er en svært god idé å ha litt førstehjelpsutstyr i bilen, mener Callisen. Stiftelsen Norsk Luftambulanse har nå laget en helt ny førstehjelpspakke til å ha i bilen. Den kalles «Trygg på veien» og inneholder det viktigste du trenger ved en trafikkulykke.

Mona Fagerland er assisterende seksjonsleder ved ambulansestasjonen i Sarpsborg, og er helt enig med Mats i at førstehjelpspakken er nyttig å ha i bilen. Også hun mener at folk stort sett er flinke, men har én klar oppfordring:

– De første som kommer til en ulykke gjør som oftest de rette tingene, men så kommer tilskuerne i tillegg, og de tar gjerne opp mobilkameraene. Det håper jeg folk kan slutte med.

Artikkelen fortsetter under skjemaet.

Bilpakke med utstyr, refleksvest, ruteknuser, munn til munn-maske, redningsfolie m.m

Nyttig kunnskap og utstyr:

Refleksvest holdes opp av fagutvikler Mats Callisen

Refleksvest

Husk på å sørge for egen sikkerhet ved å ta på deg refleksvesten. 

Demonstrasjon av hvordan ruteknuser bør benyttes ved bilulykker

Ruteknuser

Et lite tips er å klemme den nederst i hjørnet på bilruta, så knuser du ikke ruta direkte mot skadde i bilen.

Bilbeltekutter: Et viktig verktøy for rask redning i bil

Bilbeltekutter

Et enkelt verktøy, men kan være livsviktig.

Frie luftveier må prioriteres dersom personen er bevisstløs i bil

Frie luftveier

Er personen bevisstløs? Ring 113. Sørg også for frie luftveier og gi nødvendig livreddende førstehjelp.

Førstehjelpspakken inneholder det viktigste du trenger hvis du skulle være først på stedet ved en trafikkulykke.

Førstehjelps­pakke

Stiftelsen Norsk Luftambulanse lanserer en ny førstehjelpspakke til å ha i bilen. Den inneholder det viktigste du trenger hvis du skulle komme først til en trafikkulykke. Se norskluftambulanse.no/bilpakke.

Redningsfolie bidrar til å at kroppstemperaturen holdes ved like – men husk å pakke ekstra inn med jakker eller tepper over den skadde.

Redningsfolie

– Dette er et smart produkt, men det er viktig at det brukes riktig. Pakk pasienten godt inn, og legg gjerne tepper eller jakker over i tillegg.

Relaterte saker: