Skip to main content
Eldre par holder rundt hverandre

Mange sitter i uskiftet bo – men hva betyr det egentlig?

I denne artikkelen finner du nyttige forklaringer og eksempler på situasjoner som kan oppstå ved uskiftet bo.

Når den ene ektefellen dør, er det svært vanlig at den gjenlevende blir sittende i uskiftet bo. Det betyr at arven etter den døde ikke er fordelt.

Uskiftet bo innebærer at arveoppgjøret utsettes, og den etterlevende ektefellen får rett til å beholde og forvalte den avdødes formue og eiendeler uten å måtte dele dem med arvingene – (som ofte er barna).

  1. Rettigheter og begrensninger: Den som sitter i uskiftet bo, har fri råderett over boets eiendeler, men med visse begrensninger. For eksempel kan man ikke gi bort store gaver eller selge eiendom uten at det er i arvingenes interesse.
  2. Fordeler: Uskiftet bo gir ofte en økonomisk trygghet for den etterlevende ektefellen, fordi det gir muligheten til å fortsette å leve som før uten et umiddelbart arveoppgjør.
  3. Ulemper: På den andre siden kan det oppstå konflikter senere når arveoppgjøret til slutt må gjennomføres, spesielt hvis den etterlevende har brukt av boet på en måte som ikke er i arvingenes interesse.

Vanlige tvister og konflikter

Tvister i forbindelse med uskiftet bo kan oppstå av ulike grunner, ofte knyttet til økonomiske disposisjoner som den etterlevende ektefellen har gjort, eller misforståelser om hva som er tillatt og ikke tillatt når man sitter i uskiftet bo.

Her er noen eksempler på typiske tvister som kan oppstå:

  1. Ulovlige gaver: Den etterlevende ektefellen gir store gaver til enkelte arvinger eller andre utenfor boet. Dette kan være gaver som står i strid med reglene for uskiftet bo, fordi de reduserer boets verdi og dermed potensielt skader de andre arvingene. For eksempel, hvis den etterlevende ektefellen gir en betydelig sum penger til ett barn og ikke til de andre, kan dette føre til konflikt.
     
    Eksempel: Etter at faren dør, sitter moren i uskiftet bo med de to felles barna. Moren gir en stor pengegave til sitt barnebarn fra ett av barna uten å informere det andre barnet. Når det andre barnet finner ut av dette, føler hun seg urettferdig behandlet og anlegger en sak for å få pengene tilbake til boet.
  2. Salg av eiendom: Da ny arvelov trådte i kraft, ble forbudet mot å gi bort eiendom fjernet, det ble heller innført et generelt forbud mot å gi bort gaver som står i misforhold til boet.
    Den etterlevende ektefellen selger en eiendom som tilhørte boet for en pris satt lavere enn verditakst. Gavesalg av eiendom fra uskifteboet er kun tillatt dersom arvingene samtykker eller gaveandelen ikke står i misforhold til formuen i uskifteboet. Man står i fare for at gaven anses som misforhold dersom gavedelen utgjør 10-30 % av formuen i boet.

    Eksempel: Etter mannen, velger kona å selge familiens hytte til 50 % av verditakst til en som står henne nær. Salget risikeres omstøtt dersom gaveandelen på 50 % av hyttas verdi overstiger 10 % av hele uskifteformuen.
  3. Inngåelse av nytt ekteskap: Den etterlevende ektefellen ønsker å gifte seg på nytt, ettersom retten til å sitte i uskiftet bo da som hovedregel bortfaller. Arvingene kan da kreve at boet skiftes, men hvis den etterlevende nekter eller forsinker skiftet, kan det føre til konflikt.

    Eksempel: Etter at faren dør, sitter moren i uskiftet bo. Hun ønsker å gifte seg på nytt, men ønsker å utsette skiftet. Barna mener de har rett til arven nå, og at moren ikke bør få utsette oppgjøret til deres ulempe. De bringer saken inn for retten for å få et pålegg om skifte.
  4. Økonomisk misforvaltning: Tvister kan også oppstå hvis arvingene mener at den etterlevende ektefellen har forvaltet boets eiendeler på en måte som har redusert verdien av boet, for eksempel gjennom dårlige investeringer eller uforsvarlig pengebruk.

    Eksempel: En enkemann som sitter i uskiftet bo investerer store summer i risikable aksjer som til slutt taper nesten hele verdien. Barna hans blir sinte, da de mener han har handlet uansvarlig og redusert deres arv betydelig, og de går til rettssak for å få han til å tilbakebetale beløpet til boet.
  5. Bruk av felles bolig: En annen vanlig kilde til konflikt kan være hvordan den etterlevende ektefellen bruker felles bolig. Dette kan være en særlig sensitiv sak hvis arvingene føler at boligen brukes på en måte som ikke var i tråd med den avdødes ønsker, eller hvis boligen blir leid ut uten deres samtykke.

    Eksempel: Etter at ektemannen dør, flytter enken sin nye partner inn i den felles boligen. Barna mener at huset tilhørte begge foreldrene, og at det ikke er riktig at en ny partner skal bo der uten å betale noe til boet. Dette fører til en tvist om bruken av boligen.

Disse eksemplene illustrerer noen av de vanligste konfliktene som kan oppstå i et uskiftet bo. Det er viktig for alle parter å ha en klar forståelse av reglene og å kommunisere åpent for å unngå misforståelser og potensielle tvister.

Hva med særkullsbarn og uskiftet bo?

Uskifte med fellesformue er en rett ektefeller har overfor felles arvinger.
Du kan altså få en situasjon hvor etterlevende skifter uskifteboet overfor særkullsbarn, men fortsetter å sitte i uskiftet bo overfor felles barn. Særskullsbarn kan kreve arv etter avdød mor eller far, og er ikke forpliktet til å samtykke til uskifte for stemor / stefar.

Når det gjelder særkullsbarn (altså barn fra tidligere forhold), og uskiftet bo, er det viktig å håndtere situasjonen med omtanke og god kommunikasjon for å unngå fremtidige konflikter. Særkullsbarn har spesifikke rettigheter i henhold til norsk arvelov, og det er flere hensyn man bør ta for å finne en løsning som er rettferdig for alle involverte.

Her er noen av fremgangsmåtene:

Søke om samtykke fra særkullsbarn

For at en etterlevende ektefelle skal kunne sitte i uskiftet bo med særkullsbarn, må disse barna gi sitt uttrykkelige samtykke. Dette betyr at den etterlevende ektefellen bør ta kontakt med særkullsbarnene og forklare situasjonen, hva det vil innebære for boet, og hvordan det kan påvirke deres arv.

Hva du bør gjøre:

  • Tidlig dialog: Ta en åpen og ærlig prat med særkullsbarnene så tidlig som mulig etter dødsfallet. Forklar hvorfor du ønsker å sitte i uskiftet bo, og hvordan du planlegger å forvalte boets eiendeler.
  • Klare avtaler: Hvis særkullsbarnene går med på at du sitter i uskiftet bo, bør dere lage en skriftlig avtale som spesifiserer betingelsene, inkludert eventuelle forbehold eller ønsker fra særkullsbarna.

Vurder alternativer til uskiftet bo

I noen tilfeller kan det være bedre å skifte boet umiddelbart for å sikre at særkullsbarna får sin rettmessige arv uten forsinkelser eller risiko for senere konflikter. Dette kan være spesielt viktig hvis det er store økonomiske verdier involvert, eller hvis det er en risiko for at boets verdi vil reduseres over tid.

Hva du bør gjøre:

  • Skifte boet: Vurder å gjennomføre et arveoppgjør (skifte) med en gang, slik at særkullsbarnene får sin andel av arven med en gang. Dette kan bidra til å unngå fremtidige konflikter og sikre at alle arvinger føler seg rettferdig behandlet.

Tydelige økonomiske disposisjoner

Hvis du sitter i uskiftet bo, er det viktig å forvalte boets eiendeler på en ansvarlig måte som tar hensyn til alle arvingers interesser. Unngå å gjøre økonomiske disposisjoner som kan oppfattes som urimelige eller urettferdige av særkullsbarna.

Hva du bør gjøre:

  • Dokumentasjon: Hold nøyaktige regnskaper og dokumentasjon på hvordan du forvalter boets eiendeler. Dette kan bidra til å sikre transparens og forhindre misforståelser.
  • Unngå store gaver: Ikke gi bort store gaver eller eiendeler uten særkullsbarnenes samtykke (da dette kan føre til konflikter), og man risikerer at gaven blir omstøtt (omgjort) av domstolen.

Skriv testament

I tilfeller hvor det er risiko for uenighet eller hvor det allerede finnes en viss grad av mistillit mellom partene, kan det For å unngå fremtidige tvister og for å gjøre det klart hvordan du ønsker at eiendelene skal fordeles etter din død, kan det være lurt å skrive et testament. Dette kan spesifisere hvordan arven skal fordeles mellom særkullsbarn og fellesbarn, samt hvilke rettigheter den etterlevende ektefellen skal ha.

Hva du bør gjøre:

  • Be om råd fra en advokat: Få juridisk rådgivning når du skal skrive testamentet for å sikre at det oppfyller alle lovens krav og reflekterer dine ønsker
  • Informere arvingene: Del innholdet i testamentet med alle involverte parter slik at det ikke kommer som en overraskelse senere.

Involver en nøytral tredjepart

I tilfeller hvor det er risiko for uenighet eller hvor det allerede finnes en viss grad av mistillit mellom partene, kan det være nyttig å involvere en nøytral tredjepart, som en advokat eller en familieterapeut, for å hjelpe med kommunikasjon og forhandlinger.

Hva du bør gjøre:

  • Møte med en advokat: En advokat kan hjelpe med å forklare arveretten, klargjøre juridiske forpliktelser, og utarbeide avtaler som alle parter kan være enige om.
  • Familieterapi eller mekling: Dette kan være nyttig hvis det er emosjonelle spenninger eller misforståelser som hindrer enighet.

Oppsummering

Forholdet til særkullsbarn i et uskiftet bo krever god planlegging og kommunikasjon. Ved å være åpen, ærlig, og ved å ta hensyn til særkullsbarnenes rettigheter og følelser, kan man i mange tilfeller finne løsninger som er rettferdige og akseptable for alle parter.

Bestill brosjyre om fremtidsfullmakt og testament

Ved hjelp fra vår advokat kan vi gi deg gratis rådgivning dersom du ønsker å tilgodese Stiftelsen Norsk Luftambulanse i ditt testament.

Ingrid Vesterhus Høyte

Ingrid Vesterhus Høyte

Falkanger Advokater

+47 911 22 838 Mandag-Fredag: 09:00 – 15:00
E-post Svar innen 72 timer
Portrettbilde av advokat Erling Høyte

Erling Høyte

Falkanger Advokater

+47 64 90 70 50 Mandag-Fredag: 09:00 – 15:00
E-post Svar innen 72 timer

Teksten er forbedret av AI og kvalitetsikret av Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Les også: