Skip to main content
To personer holder hender

Se hva du må ha med i et testament

Disse fem formkravene må du ha med når du skal skrive et testament

Å skrive et testament er langt enklere enn det de fleste tror. Et testament har imidlertid bestemte krav til vitner og form. Så hva må med om din siste vilje skal være gyldig? Se de fem formkravene under.

  1. Et testament må alltid være skriftlig. Du som oppretter testamentet kalles testator, og må skrive under eller bekrefte din signatur med to vitner til stede.
  2. Vitnene må være over 18 år og myndige, og må undertegne med signatur, fødselsdato og adresse, samtidig som både testator og det andre vitnet er til stede.
  3. Vitnene må få vite at det er et testament, men det er ikke nødvendig at de kjenner innholdet i testamentet.
  4. Vitnene eller vitnenes familie må ikke være tilgodesett i testamentet, og de skal heller ikke ha et tjenesteforhold hos en person eller institusjon/ organisasjon som er tilgodesett i testamentet.
  5. Dater testamentet og skrive inn hele navnet ditt med fødselsnummer. Fødselsdato og adresse på vitnene bør også helst med. Du som testator bør gi klart og tydelig uttrykk for at dette er din frie vilje. Du bør også uttrykke at eventuelle testamenter som du tidligere har opprettet tilbakekalles.

Hovedformålet med et testament er å bestemme hva som skal skje med dine verdier den dagen du dør. Har du ikke et testament er det arveloven som bestemmer hva som skal skje med dine verdier den dagen du går bort.

Arveloven fordeler din arv basert på sett med retningslinjer og regler, men den tar ikke høyde for dine ønsker eller som du mener er mest rettferdig. Det er her testamentet kommer inn – da er det du selv som bestemmer hvem som skal overta dine verdier. Du kan testamentere bort hele arven din til en bestemt person eller organisasjon. Du kan også testamentere bort en andel (prosent) av det du etterlater deg til ulike personer og organisasjoner.

Illustrasjonsbilde Testament

Bestill brosjyre om arv og testamentariske gaver

Har du flere spørsmål om testament og arv? Ta kontakt med oss!

Anneline Botnen