Skip to main content

Tidlig bruk av to hjertestartere

Ved hjertestans teller hvert minutt. Kan ambulansepersonell få hjertet i gang raskere hvis de bruker to hjertestartere i stedet for en? Det vil stipendiat Vegard Nordviste undersøke.

Hjertestarter
Periode
Pågående
Hovedveileder
Jostein Brede, overlege i anestesiologi ved St Olavs hospital, seniorforsker i Stiftelsen Norsk Luftambulanse
Medveiledere
Andreas Krüger, professor ved NTNU, overlege i anestesiologi ved St Olavs hospital og fagsjef i Stiftelsen Norsk Luftambulanse / Marius Rehn, professor ved Universitetet i Oslo, overlege i anestesiologi ved Oslo universitetssykehus og fagsjef i Stiftelsen Norsk Luftambulanse
Samarbeids­partnere
St Olavs hospital, NTNU

Følg Vegard:

ResearchGateCristin

Hva forsker du på?

Ved hjertestans slutter hjertet å pumpe blod rundt i kroppen, og hjernen får ikke blod. Det er avgjørende å få i gang hjertet så fort som mulig.

Jeg skal forske på tidlig bruk av to hjertestartere i stedet for en ved hjertestans som skjer utenfor sykehus og som ikke er forårsaket av en skade. Jeg skal se på om det kan bidra til at pasienten får tilbake hjerterytmen tidligere.

Hvordan skal du finne ut av dette?

Vanlig behandling ved hjertestans i dag er hjerte- og lungeredning med brystkompresjoner, og noen pasienter trenger også behandling med en hjertestarter som gir elektriske støt for å få hjertet til å slå regelmessig igjen. Hjertestarteren har to elektroder som festes på brystet. Noen pasienter trenger flere støt, etterfulgt av HLR og kompresjoner, og det skal gå tre minutter mellom hvert støt.
Forskningen så langt viser vi kan få bedre effekt av støtene, og få hjertet i gang raskere, hvis man bruker to hjertestartere. Vi vet ennå ikke hvorfor. Det vil vi se på, og vi planlegger å bruke to hjertestartere og dobbelt støt så tidlig som mulig, med elektroder på brystet og ryggen.

Jeg vil gjøre flere studier med bilambulansetjenesten: Først vil jeg undersøke hvor lang tid det tar å bruke to hjertestartere, og om det påvirker den ene hjertestarteren at vi bruker en til. Neste skritt er å lage et opplæringsprogram der de to i ambulansen læres opp til å bruke to hjertestartere og gir HLR. Deretter vil jeg kartlegge hvor mange i Norge som kan være aktuelle for slik behandling. Til slutt ønsker vi å gjøre en klinisk studie der man kobler på to hjertestartere på pasienter med hjertestans, og ser på effekten av dette.

Hvorfor er dette viktig?

Ny kunnskap kan bidra til at flere hjertestanspasienter kan overleve og at færre får senskader.

Relaterte saker: