Remi Drageset (51) fikk to hjerneslag innen en måned. – Jeg ble helt satt ut og var i sjokk over at dette kunne skje meg.
Tekst: Karoline Lervik Sandvold
Foto: Marius Svaleng Andresen
«Hva i all verden er det som skjer?», spør Remi seg selv. Han sitter hjemme foran pc-en når det begynner å flimre foran øynene hans. Han reiser seg opp og bruker veggen til å støtte seg for å hente mobilen. Han skjønner at noe er galt, men ikke at det kan være hjerneslag.
– Jeg ringte fastlegen, men de kjente ikke igjen symptomene. Da jeg kom til legekontoret trodde de jeg hadde hjertefeil fordi jeg hadde så høy puls, forteller han.
Remi blir sendt til sykehuset. Der har de fått beskjed om at han kommer inn med hjerteproblemer.
– En akuttlege sa at de måtte ta en CT av meg også. Da fant de hjerneslaget som lå i hjernestammen.
Remi får behandling umiddelbart. I tillegg finner de ut at han tidligere har hatt fem drypp som han ikke visste om.
– Jeg fikk jo sjokk da jeg forsto at jeg hadde hjerneslag som 43-åring, men jeg bestemte meg raskt for å bare godta det og starte et nytt liv.
– En akuttlege sa at de måtte ta en CT av meg også. Da fant de hjerneslaget som lå i hjernestammen.
Et nytt hjerneslag
Ganske nøyaktig en måned senere skjer det igjen. Remi er på primær rehabilitering når han opplever alle de klassiske hjerneslagssymptomene; prate, smile, løfte.
– Sykepleierne kom bort til meg og kunne med en gang se at noe var galt. Jeg slet med å uttrykke meg, i tillegg hadde jeg et skjevt smil.
Ambulansen kommer raskt. Han blir kjørt fra Moss til Kalnes med blålys. På sykehuset står teamet klare. Remi har hjerneinfarkt. Den tette blodåren har løsnet og fløyet opp til hodet.
Kan ikke fortsette i jobben
Etter det første hjerneslaget har Remi ingen fysiske utfordringer. Han opplever derimot å få lammelser i en periode etter det andre hjerneslaget. I tillegg til at han har kognitive utfordringer.
Han innser at han ikke kan fortsette å jobbe som radiojournalist. Han tåler ikke lenger stress og sliter med å finne ord. Remi har jobbet i lokalradio siden han var i 20-årene, og 7 år i Radio Norge som nyhetsoppleser.
– Jeg så jo for meg at jeg skulle bli der, men alt det forsvant med hjerneslaget.
Nå er han blitt hobbyfotograf og aktiv i det frivillige. Han startet LHL Hjerneslag Østfold etter å ha vært med på et møte i Oslo.
– Å møte andre som har vært gjennom det samme som meg har endret livet mitt. Jeg fikk rett og slett en aha-opplevelse. Det var så godt å kunne prate med andre som forsto meg, forteller han.
Må kjenne de mulige symptomene
At det finnes andre enn de klassiske symptomene mener Remi det burde snakkes mer om, slik at folk kan reagere når noe alvorlig skjer.
– Jeg har for eksempel lært at kvinner og menn kan ha ulike symptomer. Jeg har møtt flere kvinner som har hatt intens hodepine og problemer med synet. Det er så viktig å kjenne til disse symptomene.
Les mer her: Hjerneslag: Kvinner kan ha andre symptomer enn menn
Han avslutter:
– Jeg mener de bør gjentas så ofte som mulig. Det er så viktig å repetere: Prate, smile, løfte – også legger jeg til syn.