Slik er livet som redningsmann i luftambulansen
Under stiftelsens årlige treningscamp, Camp Torpomoen, tok redningsmann Stig Olsen seg tid til å svare på spørsmål som vi fikk inn fra dere.
Publisert: 16.10.2018 – Sist oppdatert: 29.11.2021
Mange sendte inn spørsmål til oss på Facebook, og under får dere svar på alt dere lurte på.
Hva trente dere på under årets camp?
– Hovedøvelsen i år handlet om redning i vann. Det er mange hendelser relatert til vann hvert år, og det er mange som omkommer i forbindelse med vann. Derfor ville vi bli enda bedre på dette feltet.
Hva betyr det for dere i luftambulansen at stiftelsen arrangerer Camp Torpomoen hvert år?
– Det betyr at vi får en arena å komme til. Vi er tatt ut av vakt, vi har gode fasiliteter og ikke minst gode samarbeidspartnere som vi får øve sammen med.
Hva er oppgavene til redningsmannen?
– Oppgavene er tredelt. Primært så er vår oppgave redning, som for eksempel redning i vann. I tillegg så assisterer vi legen på det medisinske, og vi assisterer piloten under flygning.
– Hva skal til for å bli redningsmann hos Norsk Luftambulanse?
– For å bli redningsmann må du inneha en nasjonal standard. Grunnutdanningen er sykepleier som jeg har, eller så kan du være utdannet paramedic. Du må også ha prehospital erfaring, erfaring med redning, kunne litt klatring og ha flyteori-sertifikat. I tillegg til en hel del andre ting.
Hvordan er en vanlig treningsdag ute på basen?
– Det varierer. Vi pleier å splitte opp treningene, en dag kan vi drive underhengende trening. Da trener vi for eksempel på å hente ned en person som sitter fast i fjellet, ved bruk av underhengende tau. Det er en av tingene vi trener på, men dette varierer fra dag til dag.
Hva gjør dere i det daglige på basen?
– Mye av tiden går med til sjekking av utstyr. Det er utrolig viktig at alt utstyret er på plass. Ellers så er vi som en liten familie, og vi er som familier flest. Vi spiser, og lager middag sammen, ser på tv og koser oss sammen. Vi har det egentlig utrolig fint.