Slaget om hjernen
Leder: Hans Morten Lossius
Publisert: 02.10.2023
Det begynte som en helt vanlig dag for 51 år gamle Esten. Han sto opp, skulle på jobb.
Og så skjedde det uvanlige: Han fikk hjerneslag.
Sånn er det nesten alltid. De helt uvanlige dagene starter helt vanlig. Man står opp, spiser frokost, drar på jobb. Og så, en eller annen gang i løpet av dagen, skjer det: Hjerneslaget rammer.
Hvert år får omtrent 12 000 nordmenn hjerneslag.
Det kan komme snikende, eller det kan komme brått. Man kan ha fått noen tegn i forkant, eller det kan komme som lyn fra klar himmel.
Felles for oss alle er at det haster.
Hjerneslag bør behandles så fort som mulig etter at symptomene oppstår. På den måten får slaget minst skade. Den gylne regelen er at behandlingen bør gis innen fire og en halv time.
De 270 minuttene går fort.
I dag blir under halvparten av hjerneslagpasientene innlagt på sykehus innen fire timer fra symptomene oppsto.
Det ønsker Stiftelsen Norsk Luftambulanse å gjøre noe med.
Støtt vår forskning på hjerneslag
Siden 2011 har vi derfor satset stort på hjerneforskning. Det har blitt til noe vi kaller «Hjerneprogrammet». Programmet omfatter en rekke forskningsprosjekter om hvordan vi kan oppdage, diagnostisere og behandle hjerneslag tidligere.
Når en person får hjerneslag, er det helt avgjørende å finne ut hva slags slag pasienten har. Blødning og propp behandles på diametralt forskjellige måter – og feil type behandling kan være dødelig.
Hvilken type slag man har kan kun avgjøres ved å ta CT-bilder av hjernen.
Derfor jobber stiftelsen for at det skal bli mulig å installere CT-skannere i legehelikoptrene og fly ut til pasientene.
Dermed kan diagnostiseringen og behandlingen startes der pasienten befinner seg. Det kan være der du bor, på hytta, på fjellturen, eller ved jobben.
Vi har kommet langt i dette arbeidet, men det er fortsatt mye som gjenstår. Vi håper på store gjennombrudd i løpet av de neste årene.
Med din støtte skal vi få det til.
Hans Morten Lossius
Generalsekretær i Stiftelsen Norsk Luftambulanse