Skip to main content
Representanter fra SNLA og Airbus står foran et legehelikopter

Det første nye helikoptret er levert!

1. juni 2018 blir vårt datterselskap Norsk Luftambulanse AS operatør på alle landets 12 legehelikopterbaser etter å ha vunnet det offentlige anbudet i fjor. Arbeidet med å rigge seg til for dette er i full gang, og denne uken ble det ekstra synlig da et helt nytt helikopter fløy inn mot teknisk base på Gardermoen.

Publisert: 03.09.2017 – Sist oppdatert: 05.05.2022

Foto: Bildet er tatt av Airbus i forbindelse med Norsk Luftambulanse AS sin testflight hos dem. Chief Test Pilot Tomas Hager fra Airbus. Flygesjef Erik Normann, produksjonssjef Pål Rustad og utviklingssjef Jan Thormodsæter, alle fra Norsk Luftambulanse AS.

I Norge er luftambulansetjenesten offentlig finansiert, og Norsk Luftambulanse AS flyr på kontrakt for staten. Dette er slik det har vært siden 1988, men luftambulansetjenesten krever kontinuerlig utvikling og forbedring. I den nye kontrakten ligger derfor blant annet avtale om innføring av nye helikoptre, flere reservehelikoptre og at det skal opprettes bakvakt for personellet. Alt for å få en mer robust og moderne luftambulansetjeneste til det beste for pasientene.

LN-OUC har ankommet teknisk base på Gardermoen
LN-OUC har ankommet teknisk base på Gardermoen. Foto: Per Julius Helweg

Den første synlige forbedringen heter altså H135 T3H (kjennetegn LN-OUC), og er det første av 15 nye helikoptre som skal ut i tjeneste fra neste år. Denne modellen vil operere basene på Ål, Dombås, Stavanger, Førde og som ett av to helikoptre på Lørenskog. I tillegg skal det være to reservehelikoptre av denne typen.

– Vi var en stor delegasjon hos Airbus denne uken, der all dokumentasjon for å sikre at helikoptret har de nødvendige sertifiseringer og godkjenninger for å kunne tas hjem ble gjennomgått, sier utviklingssjef Jan Thormodsæter  i Norsk Luftambulanse AS. Helikopteret var også gjennom en testflight som siste ledd i en lang produksjons- og sertifiseringsprosess. Flere piloter deltok på typekurs, før heikoptret ble fløyet hjem til Gardermoen torsdag. Maskinen skal senere til Sveits for montering av medisinsk innredning, og vil være i drift på en av basene ved årsskiftet.

For Stiftelsen Norsk Luftambulanse er det vesentlig å eie et operatørselskap som Norsk Luftambulanse AS for å kunne inneha førstehåndskunnskap om hvor forbedringer i tjenesten kan gjøre størst nytte for pasienten, og for å kunne teste ut forbedringer vi har forsket oss frem til. Vi gratulerer Luftambulansetjenesten HF, Norsk Luftambulanse AS og hele Norges befolkning med helikoptret. Vi ser frem til mange nye år med kontinuerlig forbedring av tjenesten til det beste for pasienten med disse nye helikoptrene som viktige verktøy.

Foto: Airbus
H135 T3 har en rekke tekniske forbedringer som gjør at det kan yte enda bedre. Det kommer pasientene til gode. Foto: Airbus

Relaterte artikler: