Skip to main content

Bygget modell av
legehelikopteret

Terry Røyneberg har brukt tre år på å bygge et to meter langt modellhelikopter. Nå skal leketøyet opp og fly.

Tekst: Rolf Magnus W. Sæther / Foto: Terry Røyneberg

Publisert: 27.10.2021 – Sist oppdatert: 03.11.2021

Terry Røyneberg er en tilsyne­latende vanlig familiefar fra Gvarv i Telemark. Men på fri­tiden har 55-åringen en noe «nerdete» hobby: Han bygger store modellhelikoptre.

– Som ambulansearbeider ved Sykehuset Telemark jobber jeg mye turnus, og har derfor ofte fri når de andre i familien er på jobb og skole. I alenetiden oppholder jeg meg mye i hobbyrommet, der jeg finpirker på helikoptermodeller, sier han.

I løpet av de siste 20 årene har han ­puslet sammen flere modellhelikoptre – ­og flydd dem. Det nyeste prosjektet er et gult legehelikopter av typen Airbus H145 T2. Dette er den vanligste helikoptertypen i luftambulansetjenesten i Norge.

– I ambulansetjenesten samarbeider vi jevnlig med mannskapene i luftambulansen. Derfor falt det meg naturlig å bygge en ­modell av helikopteret de bruker, og jeg syns H145 er en veldig flott maskin, sier Terry.

Tidligere har han bygget en H135, som er det nest vanligste legehelikopteret.

Småpirk. Røyneberg har tegnet det medisinske utstyret digitalt og 3D-printet detaljene.

Nesten nøyaktig kopi

Terry bestilte glassfiberskall og de mekaniske komponentene fra Tyskland, og satte i gang det møysommelige arbeidet med å ­bygge en ganske nøyaktig kopi i skalaen 1:5. Han 3D-printet utvendige detaljer og den medisinske innredningen i helikopteret.

– Jeg fikk god hjelp av mannskapet på luftambulansebasen i Arendal med å skaffe bilder av helikopteret og det medisinske utstyret inni. 

– Derfor har inventaret blitt såpass nøyaktig gjenskapt. Jeg liker å lage det tett opp til originalen, selv om det aldri blir 100 ­prosent, sier han.

Modellen fikk kjennetegnet LN-OOT, oppkalt etter legehelikopteret som tidligere var stasjonert i Arendal. I dag er denne ­maskinen mest å se i Bergensområdet.

Pilotprosjekt. Cockpiten i Airbus H145 er velkjent for ansatte i luftambulansetjenesten.

Skal opp i lufta

Etter tre år med koselig pirkearbeid er ­helikopteret endelig ferdig. Nå står den svære farkosten i familiens hage i Gvarv. Det er ikke noe lite hagemøbel: Fra den ene tuppen til den andre måler helikopteret hele to meter. Terry er medlem i Norsk Luftsports­forbunds modellflyavdeling, og har de nødvendige sertifikater for å fly så store helikoptre.

– Den skal opp og fly, bare jeg får gjort de siste justeringene på elektronikken. Det er viktig at alt er i orden, for det kan være ­risikabelt dersom noe går galt med en så stor modell.

Etter at bilder av modellen begynte å spre seg i sosiale medier, har mange lagt merke til den, og kommet med rosende
tilbakemeldinger.

– Det er spesielt hyggelig å få positive kommentarer fra kolleger i helsevesenet. Jeg skulle gjerne gjort helikopteret enda mer lik originalen. Men selv om jeg har tatt noen snarveier, er jeg godt fornøyd med resultatet.

Den skal opp og fly, bare jeg får gjort de siste justeringene på elektronikken.

Terry Røyneberg