Skip to main content
Hvert år blir legehelikoptermannskaper fra hele landet rullert ut av vaktordningen og inn på en felles treningssamling finansiert av Stiftelsen Norsk Luftambulanse. I mars møttes halvparten av dem i Tromsø for å trene på vinterhendelser. Den andre halvparten møttes i Bergen i høst.

Blodig alvor i Bergen

I det kalde regnet ligger en skikkelse fastklemt. Et 700 kilo tungt skap har falt over damen. Bekkenet er knust, hun blør innvendig og er farlig kald. Industriulykken var ett av scenarioene som møtte legehelikoptermannskapene på høstens treningssamling.

Tekst og foto: Marianne Wennesland

Publisert: 10.10.2024

Hvert år blir legehelikoptermannskaper fra hele landet rullert ut av vaktordningen og inn på en felles treningssamling finansiert av Stiftelsen Norsk Luftambulanse. I mars møttes halvparten av dem i Tromsø for å trene på vinterhendelser. Den andre halvparten møttes i Bergen i høst.  

Hardt skadet i hardt vær

Under det kalde styrtregnet fra en vannkanon ligger den fastklemte damen, nærmere bestemt i form av ei dukke under et skap og en frivillig som spiller pasient. Mannskapet rykker inn. Når dukken er frigjort, hopper de over til det levende mennesket. For å skjerme pasienten og arbeidet fra regnet, setter de opp en presenning. Så starter behandlingen av det kritiske; at hun er nedkjølt og trenger mer blod.  
 
– Pasienter som har ligget fastklemt en stund møter vi med jevne mellomrom, ikke bare i industriulykker, sier Christopher Bjerkvig, luftambulanselege ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen.  
 
–  Vi møter dem også på gårder, i skogsindustrien og innen shipping. Eller når folk har skifta dekk og fått bilen over seg.  
 
På høstens samling trener Bjerkvig og kollegaene på å redde pasienter det er vanskelig å komme frem til og evakuere. Og på å tilby den akuttmedisinske behandlingen de ville gitt under enklere forhold. Samspillet er avgjørende, ifølge Bjerkvig som er ansvarlig for de medisinske øvelsene.

I byen og vannet

Christopher Bjerkvig, luftambulanselege ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen.

– Det nytter ikke å gi god medisinsk behandling hvis vi ikke får pasienten løs, og det nytter ikke å få henne løs hvis vi ikke gir god medisinsk behandling, sier luftambulanselege Christopher Bjerkvig.  

Fastklemte pasienter er ikke det eneste mannskapene får bryne seg på: På samlingen jobber de seg gjennom urbane ulykkesscenarioer som eksplosjoner og sammenraste bygninger. Pasientene har alt fra hodeskader, blødninger og hjertestans til å ha pustet inn farlige gasser. I tillegg jobber de med pasienter som kan drukne – under vannoverflaten og i farlige elvestryk – og med systemene som brukes for å fly sikkert i dårlig vær.

– Denne samlingen gir en type trening mannskapene ikke kan gjennomføre på vakt. At de får øve i ro og fred, uten å bli avbrutt av oppdrag, har stor betydning for å få fullført treninga fra A til Å, sier prosjektleder Anita Solberg i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

– Deltakerne møter kollegaer fra andre baser, utveksler erfaringer og finner gode løsninger sammen. Lokasjonene vi bruker er optimale for det de skal trene på. Alt dette kommer fremtidige pasienter til gode.

Bla for flere bilder

Vil ha med flere leger

Luftambulansemannskapene har selv bestemt innholdet i treningssamlingen. Mens pilotene og redningsmennene er ansatt i Norsk Luftambulanse Helikopter, er legene ansatt i helseforetakene. For sistnevnte gruppe er det ikke alltid lett å kombinere samtrening med sykehusdriften. Luftambulanselege Bjerkvig mener likevel det er viktig å være med:   
 
– Hvis vi kun trener spontant mellom oppdrag på vakt, føler vi oss gjerne utrygge på redningstekniske utfordringer og verktøyene vi bruker på jobb. Her på samlingen er treningen gjennomtenkt. Vi har tid til å analysere hva som er lurt å gjøre og trene videre på. Vi luftambulanseleger ønsker å være med på dette.  
 
I tett samarbeid med helseforetakene, ser prosjektleder Solberg på hva som må til for at enda flere av legene skal kunne delta:  
 
– Legen er en like viktig del av mannskapet som piloten og redningsmannen. Målet er å få med så mange som mulig. Denne gangen har vi med oss Helse Bergen. At de sa ja til å stå for den medisinske treningen og tar kostnaden med å sende sine luftambulanseleger er gull verdt, sier hun.  
 
Neste HEMS Camp finner sted i Tromsø vinteren 2025.  

Markering av at TAS (Tverretatlig akuttmedisinsk samarbeid) ble 25 år i 2023. Arrangementet ble avholdt for publikum i Hønefoss i oktober. Politi, brann og helse i aksjon.

Støtt vår opplæring av helsepersonell

Relevante saker: