Skip to main content

En trygg vei i uvær

En gave som redder liv - En trygg vei i uvær

Vær er en av de vanligste årsakene til at et luftambulanseoppdrag avlyses. Ved å utvikle GPS-baserte innflygingsruter, værkamerastasjoner og tåkelys ønsker vi å redusere antall avlyste oppdrag – uten at det går på bekostning av sikkerheten.

Med denne gaven støtter du vårt arbeid for at legehelikoptrene trygt kan dra ut på oppdrag i det som tidligere har vært umulig flyvær.

En trygg vei i uvær

Gi bort en gave som redder liv

Tryggere for både pasient og crew

Ti prosent av alle luftambulanseoppdrag avbrytes på grunn av dårlige vær. Dårlig sikt, tette skydekker og uforutsigbare værforhold hindrer ofte legehelikopteret i å rykke ut.

Ved å utstasjonere over 140 værkameraer over hele Norge sørger Stiftelsen Norsk Luftambulanse for at mannskapene vet hva som venter dem og hvilken rute de bør velge.

I tillegg kan piloten navigere seg gjennom selv det tetteste skydekket ved hjelp av GPS-baserte flyruter. Nå ser vi også på muligheten for å sette opp tåkelys som geleider helikopteret inn til helipaden.

Lege på vei inn i Utviklingshelikopteret på fjellet

Tåkelys

Trygg innflyging og landing i dårlig sikt er en utfordring for luftambulansetjenesten. Livsviktig tid for den syke eller skadde går tapt. Kan avanserte innflygningslys – altså tåkelys – være en løsning?

Utviklingshelikopter over fjell

Innflygningsruter

Vi utvikler stadig flere satellittbaserte innflygningsruter. Disse gjør det mulig for legehelikopteret å instrumentfly inn til sykehus, baser og lokalsamfunn i lavt skydekke og dårlig sikt. Dette er standard teknologi for rutefly som kun beveger seg mellom flyplasser, men revolusjonerende for legehelikoptre som i praksis flyr og lander overalt.

Værkamera

Stiftelsen Norsk Luftambulanse har plassert over 140 værkamerastasjoner rundt omkring i Norge. Disse brukes av helikoptermannskapene for å kartlegge værforhold før oppdrag, og dermed ta avgjørelser om det er trygt å fly, hvilke forhold som er i vente og hvilken rute de skal velge. Til sammen knipses over 35 000 bilder mellom Berlevåg i nord og Kristiansand i sør.

Våre utviklingsprosjekter

00 / 00
00 / 00

Flere gaver som redder liv