Skip to main content
Hjem Nettbutikk Symbolske gaver

De viktige hjelperne

De viktige hjelperne

De første ti minuttene etter et hjertestans er avgjørende for pasientens mulighet for å overleve.

I disse kritiske øyeblikkene er det helt essensielt at de første personene på stedet umiddelbart starter hjerte- og lungeredning. Akutthjelpere spiller en viktig rolle i slike situasjoner. I snitt kommer de 16 minutter før medisinsk personell på et skadested og kan da starte livreddende førstehjelp.

Akutthjelpere inkluderer brannkonstabler og frivillige som har gjennomgått opplæring innen ulike førstehjelpsprosedyrer. De er trent i tiltak som skal sikre frie luftveier, stans av blødninger, forebygging av nedkjøling, bruk av hjertestarter og hjerte- og lungeredning. I tilfeller der medisinsk personell og ambulanser er langt unna, er det akutthjelperne som sendes ut til skadestedet for å gi nødvendig hjelp.

Akutthjelperne sin innsats kan være avgjørende for å redde liv mens man venter på at medisinsk personell og ambulanser skal komme til skadestedet.

Motiverte, engasjerte og dedikerte

Hver måned holdes rundt 70 kurs for Akutthjelpere rundt om i landet, og det er rundt 6200 aktive akutthjelpere på 320 brannstasjoner og depot. Kursene som holdes er både grunnkurs og retrening. Det er Stiftelsen Norsk Luftambulanse som står for kursopplæringen.

Akutthjelpere på trening

Tid er en kritisk faktor ved hjertestans

Et av de mest vanlige helseoppdragene akutthjelpere bidrar på er hjertestans. Ifølge Norsk hjertestansregister var det 3353 tilfeller av hjertestans i 2021. 85% av disse fikk hjerte- og lungeredning (HLR) før helsepersonell kom på stedet. Tilfeller hvor pasienten får hjertestans etter at ambulansen har kommet er ikke med i beregningen.

– Akutthjelpere i Norge redder liv hver eneste dag. Dette er dedikerte, motiverte og engasjerte mennesker som gir veldig mye av seg selv i jobben og til pasienten

Kursleder og instruktør, Atle Bråtet.
Akutthjelpere trener på akuttsituasjon på Heidal brannstasjon

Akutthjelpere: Heltene som bistår helsepersonellet

Når et hjerte stopper er de første ti minuttene spesielt avgjørende for pasienten. Derfor er det essensielt at de første på stedet begynner med hjerte- og lungeredning. Også Akutthjelpere spiller ofte en avgjørende rolle. De er trent til å utføre førstehjelp til helsepersonell kommer.

Flere symbolske gaver