Skip to main content
En blå himmel med skyer

Alt du trenger å vite om
fremtidsfullmakt og testament

Vår advokat, Ingrid Høyte, har mange års erfaring med testament og fremtidsfullmakt, og har her svart på de vanligste spørsmålene rundt disse temaene.

Fremtidsfullmakt

Ingrid Vesterhus Høyte
Ingrid Vesterhus Høyte

Hvorfor er fremtidsfullmakt viktig?
Fremtidsfullmakt er viktig for å kunne selv utpeke hvem som skal kunne ta avgjørelser på dine vegne. Det kan også eventuelt legge føringer for hvordan avgjørelser skal tas, etter det tidspunktet at du selv ikke lenger er i stand til det.
 
Om du ikke velger en fremtidsfullmektig på egen hånd, vil Statsforvalterens vergemålsavdeling oppnevne en for deg. Vedkommende er underlagt omfattende regnskaps- og rapporteringsplikt, og vil måtte søke Statsforvalteren i større avgjørelser som f.eks. salg av eiendom, gaver utover det vanlige og arveforskudd.

Saksbehandlingstiden hos Statsforvalteren varierer mellom de ulike Statsforvaltere, men i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus er det for tiden:

– 4-5 måneder for å få opprettet vergemål for voksne
– 7 måneder for å få behandlet samtykke til større gaver og arveforskudd
– 14 måneder for samtykke til salg av fast eiendom

Ved offentlig vergemål kan det med andre ord ta inntil 19 måneder å få opprettet vergemål og få samtykke til salg av eiendom dersom f.eks. en ektefelle kommer på sykehjem. Det kan bli dyre 19 måneder for den som bor igjen i et hus eller leilighet uten økonomisk bidrag fra den som er på sykehjem.

Husk at kommunen tar 80-85 % av inntektene til den som får langtidsplass på sykehjem, så det vil være lite igjen til å dekke løpende kostnader ved egen bolig.

Med fremtidsfullmakt kan fullmektigen sette i gang prosessen umiddelbart. Statsforvalteren må riktignok stadfeste fullmakten før eiendom selges, men dette tar rundt 1-2 måneder. En salgsprosess kan da startes i påvente av denne formelle godkjenningen.

Hvilke utfordringer kan være vanlig?
En av utforingene du kan møte på kan være at fremtidsfullmakten er opprettet for sent. Det vil si at fullmaktsgiver allerede er så svekket at vilkårene for å opprette en fullmakt ikke lenger er til stede.
Ingrid Høyte anbefaler alle godt voksne å innhente en legeerklæring som legges sammen med fullmakten. Dersom du allerede har opprettet en fullmakt, ber du legen om en kort bekreftelse ved neste legebesøk.

Hvordan anbefaler du at man setter opp en fremtidsfullmakt, og hvem kan være fullmektig?
Høyte anbefaler å utpeke den som kjenner fullmaktsgiver best, typisk ektefelle eller samboer. Det er også mest praktisk i forhold til fakturaer per post. Anbefaler også å ha en reserve, for det tilfellet at vedkommende du har utpekt ikke kan ivareta oppgavene.
 
Det er også mulig å sette opp flere personer til å være fullmektig. Men da bør man skrive at disse kan fordele oppgavene mellom seg etter nærmere avtale.

Testament

Hvorfor bør man sette opp et testament?
Om du ønsker å tilgodese noen som ikke er arving etter arveloven må du sette opp et testament. Du må også sette opp et testament om du vil tilgodese noen med mer enn det som er arvelovens hovedregel.

Hvorfor bør man sette opp et testament?
Du bør skrive et testament om du ønsker å gjøre endring fra lovens system. Husk at testament kan endres og tilbakekalles. Jeg har mange klienter som har sagt: «Dette har vi tenkt på i mange år, og vi burde ha gjort dette for lenge siden».

Hva er viktig å få med i et testament?
Det aller viktigste å sørge for i et testament er at formkravene er oppfylt; skriftlighet, signatur og to vitnepåtegninger. Utover formkravene er det viktig at testamentet gjenspeiler testators ønsker og mål med testamentet. Ønsker du for eksempel at ditt frivillige engasjement skal føres videre kan du i et testament gi bort en testamentarisk gave til en valgfri organisasjon.

Hun anbefaler også alle å deponere testamentet sitt i nærmeste tingrett, og skrive i testamentet at man har gjort dette. Da vil testamentet bli fremlagt kort tid etter dødsfallet.  

Vil du si det er tidkrevende og mye arbeid å sette opp et testament?
Under et normalt tilfelle, hvor ønskene er gjennomtenkt og innenfor hva som kan reguleres i testament kan du regne med 2-3 timers arbeid.

Bistand til å sette opp et testament

Stiftelsen Norsk Luftambulanse får jevnlig henvendelser fra personer som ønsker å gi en andel av arven sin til vårt arbeid, og vi tilbyr derfor råd og hjelp til opprettelse av testament. Skulle du ønske å tilgodese Stiftelsen Norsk Luftambulanse med en testamentarisk gave, kan vi tilby kostnadsfri advokatbistand fra Ingrid Høyte.

Eksempel på testament

Å skrive et testament er ikke vanskelig, men det er noen ting som er viktig å ha med for at det skal være gyldig. Vi har laget et eksempel på hvordan et testament kan se ut. Du kan laste ned eksemplet ved å trykke på knappen nedenfor.

Eksempel på testament

Brosjyre ligger på et bord

Spørsmål og bistand til å sette opp testament

Ved hjelp fra vår advokat kan vi gi deg gratis rådgivning dersom du ønsker å tilgodese Stiftelsen Norsk Luftambulanse i ditt testament.

Ingrid Vesterhus Høyte

Falkanger Advokater

+47 911 22 838 Mandag-Fredag: 09:00 – 15:00
E-post Svar innen 72 timer

Les også: