Skip to main content
Tove Fredriksen ser ut av vinduet

– Testamentet gjør at engasjementet mitt lever videre

Tekst og foto: Erland Kroken

Publisert: 03.05.2022 – Sist oppdatert: 06.07.2022

Tove Fredriksen fra Sandnes har tatt en viktig beslutning: Deler av arven skal hun gi til Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

– Dette har jeg tenkt på en stund. Jeg synes også det er viktig å gjøre et slikt valg før det er for sent, smiler den rause 53-åringen, som også har vært støttemedlem i stiftelsen siden 1990. Luftambulansetjenesten er noe hun brenner for.

Etter mange år i sivil luftfart, de siste 20 som kabinansatt i Norwegian, er storbyer, sydligere destinasjoner og lange flyturer noe hun kjenner godt. Hun elsker jobben sin. Det er aldri en lik dag.

Fint å gi deler av arven

Portrettbilde av Tove Fredriksen

– Med tusenvis av timer i lufta, er jeg nok mer enn gjennomsnittlig opptatt av en god luftambulansetjeneste. Jeg vet hvor viktig denne tjenesten er for folk, sier hun.

Fra hjemmet sitt i Sandnes har hun i alle år sett legehelikoptrene fare over himmelen. Hun fortsetter:

– Arbeidet til Stiftelsen Norsk Luftambulanse imponerer meg, og hvis jeg skal trekke frem noen prosjekter må det være arbeidet deres med værkameraene, i tillegg til forskningen på hjerneslag.

I 32 år har hun betalt inn årlig støttemedlemskap, nå ønsker hun å bidra enda mer.

– Det å gi en del av arven, synes jeg er et fint tillegg. Da blir mitt engasjement i dette ført videre, smiler hun.


Tove forteller at det å testamentere er en fin måte å sikre en ekstra støtte til stiftelsen. Brosjyren hun fikk tilsendt fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse ga god informasjon om alt det formelle, og hvordan man skriver et testament:

– Det er også veldig bra at det er mulig å få advokathjelp, og det helt gratis, sier hun.

Sikkerhet i luften

Som erfaren kabinansatt er hun vant til å tenke på sikkerhet:

– Vi som jobber i sivil luftfart har mye til felles med luftambulansetjenesten. Vi er et team, vi også. Sikkerhetsfokuset er høyt. Vi skal få passasjerene trygt frem. Det er noe jeg tenker på når pilot, redningsmann og lege er ute på oppdrag i all slags vær og utfordringer.

Ofte kan det være 186 passasjerer og en besetning på seks personer i Norwegian-flyet. For de kabinansatte er det viktig å følge med på at alle har det bra. Men hva gjør de hvis en av passasjerene blir alvorlig syk mens de er i lufta?

Det er ikke bare å ringe 113 for å få hjelp?

– Nei, det kan vi ikke, smiler hun og fortsetter:

– Vi trener jevnlig på livreddende førstehjelp, og har hjertestarter i flyet. Og vi spør alltid om det er en lege eller sykepleier om bord ved slike hendelser.

Når hun ikke jobber i lufta, trives hun ute i marka, og gjerne med sykkel rundt i det vakre landskapet i Rogaland. 53-åringen setter stor pris på både jobb og fritid, og hun nyter livet. Men hun er fornøyd med å ha testamentet på plass – og har derfor en oppfordring til leserne:

– Tenk på dette med arv før det blir for sent.

Ønsker du å vite mer om arbeidet vårt, eller har spørsmål om arv og testamentariske gaver?

Ta gjerne kontakt med Anneline Botnen som er ansvarlig for testamentariske gaver.

Anneline Botnen

Anneline Botnen

Ansvarlig for arv og testament

anneline.botnen@norskluftambulanse.no

+47 91 58 24 63