Skip to main content
Portrett av Jostein Brede, lege og seniorforsker i Stiftelsen Norsk Luftambulanse,

– Forskjell i tegn på hjerteinfarkt hos kvinner og menn

Visste du at symptomer på hjerteinfarkt kan være svært ulike hos kvinner og menn? Denne kunnskapen kan redde liv.

Tekst: Marthe Berg Tvetene / Foto: Rune Millerjord

Publisert: 13.02.2025

Vi har sett det på film – kvinner og menn som tar seg til brystet og stønner i smerte. Som må støtte seg inntil noe, eller som plutselig faller om.
 
Hvert 40. minutt er det noen i Norge som får hjerteinfarkt, ifølge det nasjonale hjerteinfarktregisteret

Akutt-ABC

Lær førstehjelp gratis med Akutt-ABC

  • Gratis nettkurs i førstehjelp
  • Kurset består av flere kapitler som dekker ulike temaer
  • Du kan gjennomføre kurset når det passer deg

Mange forbinder hjerteinfarkt med kraftige brystsmerter som stråler ut i armen, men hos særlig kvinner kan symptomene ofte være mer diffuse og derfor vanskeligere å gjenkjenne.
 
Jostein Rødseth Brede, lege og seniorforsker i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, forteller at økt bevissthet rundt kjønnsspesifikke forskjeller på symptomer kan redde liv.
 
– Det mest typiske tegnet på hjerteinfarkt hos menn er kraftige, knivstikklignende smerter midt i brystkassa, som stråler ut i armen. Mange knytter neven, tar seg til brystet og får ikke puste ordentlig. Kvinner kan få akkurat samme smerter, men de kan også få mer atypiske symptomer.

Disse atypiske symptomene er enklere å overse eller tolke som noe annet, forteller Brede.

Symptomer på hjerteinfarkt hos kvinner

Hos en del kvinner kan hjerteinfarkt presentere seg med mer uspesifikke symptomer som:

Andre vanlige symptomer på hjerteinfarkt

Smerter i brystet er det vanligste symptomet på hjerteinfarkt. Mange opplever også å bli kortpustet eller få tung pust, og at huden blir blek, kald og klam. Det er også normalt at smertene fra brystet stråler ut i armen ved et hjerteinfarkt, forteller lege og seniorforsker i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Jostein Brede.

Selv om mange kvinner opplever disse symptomene, er det også vanlig at de opplever mer diffuse tegn, som er enklere å overse, som noen av disse:

  • Brystsmerter og ubehag
  • Tung pust eller pustevansker
  • Plutselig tretthet og utmattelse
  • Smerter øverst i mage og rygg
  • Kaldsvette/blek, kald og klam hud
  • Svimmelhet og kvalme
  • Smerter i nakke, kjeve og arm
  • Press i brystet

Ved mistanke om hjerteinfarkt, ring 113.

Fordi disse symptomene også kan være tegn på mange andre sykdommer og til-
stander, kan de oftere bli oversett.

Bilde av Jostein Rødseth Brede, seniorforsker i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Han er prosjektleder for studien REBOARREST, der forskerne ser på hjertestans utenfor sykehus og om vi kan finne en tilleggsbehandling til den allerede etablerte behandlingen.

Foto: Ole Martin Wold
Brede er prosjektleder for studien REBOARREST, der forskerne ser på hjertestans utenfor sykehus og om vi kan finne en tilleggsbehandling til den allerede etablerte behandlingen. Foto: Ole Martin Wold

– Det er lett å tenke at det «bare er» et magesår, at du har spist noe dårlig mat,
sovet dårlig, er bekymret for barnebarna eller at det kommer av stress, mens du egentlig har et lite hjerteinfarkt, sier Brede.

– Ta kontakt med lege

Han har en klar oppfordring til alle som opplever slike symptomer eller smerter:

– Ta kontakt med lege, legevakt eller ambulanse. Opplever du disse symptomene, er det noe som er galt. Det er legens oppgave å finne ut av om det er relatert til hjertet, det er ikke opp til folk å diagnostisere seg selv.
 
Brede forklarer at mens menn ofte beskriver hjerteinfarkt som å få en kniv eller en klo i brystet, opplever mange kvinner heller et trykk eller et press i brystkassa.
 
– Det er viktig å presisere at det er store individuelle forskjeller, og at både kvinner og menn kan oppleve disse atypiske symptomene, men at de forekommer oftere hos kvinner. På samme måte opplever også mange kvinner de klassiske symptomene på hjerteinfarkt, sier Brede. 

Dukke med to hjertestartere koblet til seg. Bildet er tatt i forbindelse med et forskningsprosjekt hvor Vegard Nordviste forsker på om to hjertestartere har bedre effekt enn én.

Støtt vår forskning på hjertet

Relevante saker: