Trener på redningsaksjon ved drukning
Hvordan jobber vi best mulig sammen for å redde liv ved en drukningsulykke? Det var treningsscenariet da landets luftambulansekoordinatorer møttes til en stor øvelse på Oscarsborg festning.
Tekst: Marthe Berg Tvetene / Foto: Marius Svaleng Andresen
Publisert: 16.09.2024
Tåken henger lavt over Oscarsborg festning, og legger seg som et grått slør rundt de historiske kulissene. Det er duskregn i lufta og stille før stormen. Det eneste som høres er lyden av metallet på den lille ferga som gnisser mot gummidekkene på brygga, med en rolig, jevn takt. Snart skal himmelen fylles av rotorlyd og summing fra samband.
Realistisk øvelsesscenario
– To personer i vannet. Innringer befinner seg på Oscarsborg. Får ikke kontakt med dem. Cirka 200 meter fra land. Har på seg noe oransje klær.
Slik lyder den første meldingen fra luftambulansekoordinatorene. Skuelystne turister flokker seg rundt helikopterplassen på Oscarsborg festning, og filmer entusiastisk med telefonene sine når to helikopter kommer flyvende.
Det er udiskutabelt et spektakulært syn å se en redningsmann henge i en vaier fra et helikopter. For mannskapet ombord er dette potensielt livsviktig trening.
30 luftambulansekoordinatorer er samlet til øvelse på Oscarsborg festning utenfor Drøbak denne dagen. Sammen med 330-skvadronens redningshelikopter, redningsdykkere fra Brann- og redningsetaten og Stiftelsen Norsk Luftambulanses utviklinghelikopter skal de trene på samhandling ved drukningsulykker.
– Det er helt fantastisk å få være med og se hvordan ting fungerer i praksis. Vi sitter jo vanligvis i en bunkers og ber om assistanse ut til pasientene. Her får vi se hvordan samarbeidet mellom de ulike aktørene foregår, og hvordan vi kan få ressursene til å samvirke når det virkelig gjelder, sier luftambulansekoordinator Hege Sætre.
Hun jobber som LA-koordinator i LA AMK Tromsø, er utdannet sykepleier, og har jobbet i AMK i 19 år.
– I dag trener vi på en case hvor noen har badet og antageligvis blitt påkjørt av en båt. Én person ligger i overflaten og én har gått under. Det er en ganske realistisk case, som dessverre skjer av og til, forteller Tom Arild Løvskogen, enhetsleder for operativ drift ved AMK Oslo.
Under øvelsen samarbeider redningshelikopteret og legehelikopteret fra luften med brannbåtmannskapet i vannet på søk og redning av to personer. En har havnet under vann, og den andre holder seg flytende ved overflaten. Redningsmannen i utviklingshelikopteret gjennomfører en underhengende redning, hvorpå Forsvarets redningshelikopter bruker heis.
LA-konferansen 2024 er den andre av sitt slag. Første fagforum var i Tromsø i 2023, hvor de trente på redning ved snøskred.
Nullvisjon mot drukningsulykker
Så langt i år har 56 personer druknet i Norge. Det er to flere enn på samme tid i fjor, ifølge Redningsselskapet. De fleste ulykkene skjer fra fritidsbåt, under bading og etter fall fra land.
Regjeringen vedtok i fjor en nullvisjon mot drukningsulykker. På verdensdagen for forebygging av drukning 25. juli i år sa statsminister Jonas Gahr Støre at vi sammen må øke innsatsen for å få ned ulykkene.
– Hver sommer skjer det utenkelige, at noen drukner der forholdene virker fine. Derfor er vår visjon at ingen skal dø av drukning i Norge. Nullvisjonen handler om å se hele bildet, og vi jobber nå med en handlingsplan for å nå den. Vi har ingen å miste, sier Støre i en pressemelding.
Sveip for flere bilder
– Skal komme pasientene til gode
Øvelsen på Oscarsborg er en del av den såkalte LA-konferansen, et prosjekt initiert av Stiftelsen Norsk Luftambulanse med mål om å utvikle samarbeid og systemer som bidrar til raskere og sikrere hjelp til pasientene.
Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) i Oslo er vert for årets konferanse, som samler luftambulansekoordinatorene fra alle landets fire LA-sentraler.
– Hensikten med denne øvelsen er å se de ulike aktørene i aksjon i praksis, slik at luftambulansekoordinatorene får et forhold til hva som foregår her ute, og hva som skjer når de snakker med de forskjellige aktørene på radio eller via sine datasystemer, forklarer pilot og assisterende flygesjef i Norsk Luftambulanse Helikopter, Endre Onstad.
Han er prosjektleder for LA-konferansen. Ved å møtes jevnlig ønsker Stiftelsen Norsk Luftambulanse å bedre samhandlingen på tvers av LA-sentralene og de andre aktørene som er involvert i øvelsen, og få verdifulle innspill til forbedring og utvikling av tjenesten.
– Vi samtrener for at det skal komme pasienten til gode. Når vi blir bedre kjent på øvelse operer vi mye bedre og mer effektivt ute på skarpe oppdrag, sier Onstad.