Skip to main content
Thoralf Bergersen utenfor Odd Fellow på Strømmen

Thoralf Bergersen fikk hjerneslag:

– Tenk om jeg hadde vært langt til fjells!

En novemberdag i 2017 rammet hjerneslaget helt plutselig. Thoralf Bergersen, en erfaren fjellklatrer, kjenner plutselig at livet henger i en tynn tråd. Men, han er heldig. Han er hjemme på Oppsal. Og enda viktigere: Det er bare 14 kilometer til Ullevål sykehus.

Publisert: 09.09.2024 – Sist oppdatert: 09.09.2024

Tekst og foto: Erland Kroken

Vi treffer Thoralf (60) og kameraten Øyvind Haaseth som er med i loge 153, Olavskilden, utenfor Odd Fellow huset på Strømmen. Det er en sen augustkveld. Syv år har gått siden den dramatiske dagen. Kameratene er glade for å se hverandre. Thoralf er invitert i forbindelse med landssaken, og skal fortelle sin historie til brødrene under et møte i logen.

Thoralf Bergersen klarer opp et fjell
Thoralf har vært en ivrig fjellklatrer i over 30 år. Å holde hodet kaldt er noe han kan.

Hjerneslaget

Det er en novemberdag i 2017. Thoralf, som i mange år har drevet egen bedrift, er midt inne i et større prosjekt. Det er korte frister, viktige møter og arkitekter som ønsker endringer. Det er stress. Denne ettermiddagen er han hjemme på Oppsal i Oslo. Jobben kverner i hodet og slipper ikke taket. Den spreke karen på 53 år er vant til å håndtere utfordringer. Thoralf har vært en ivrig fjellklatrer i over 30 år. Å holde hodet kaldt er noe han kan. Men denne dagen skjer det noe.

Plutselig føles det som at alt går rundt. En slags boble hvor alt snurrer. Ser jeg syner? tenker han, og er sikker på at nå dør han. Etter noen sekunder ligger han på gulvet. Han er fortsatt våken, og han forstår at han lever. Han puster jo. Dette er hjerneslag, tenker han. Noen dager i forveien hadde Fredrik Skavlan hatt en gjest i TV-studio som hadde hatt hjerneslag. Det må være det, tenker han.

Helt tilfeldig kommer kona, Anne, hjemom. Hun hadde glemt noe. Hun skjønner at det har skjedd noe, og finner mannen liggende på gulvet i kjelleren.  Datteren, Tuva, kommer også ned, og de får varslet 113. Etter 5-6 minutter kommer ambulansen fra Ryen. Mannen som er vant til å henge i et tynt tau i fjellveggen, opplever nå kanskje sin aller viktigste livslinje:

De 14 kilometerne fra Oppsal og ned til Ullevål sykehus. Det tar bare noen få minutter.

Dette er hjerneslag, tenker han.

40 minutter

Inne på sykehuset bærer det rett til CT for ta bilder av hjernen. Her konstaterer de en propp i en blodåre. Behandlingen foretas med såkalt proppløsende middel, trombolyse. Ved et hjerneslag må man ta bilder av hjernen før de beslutter hva slags behandling som skal gis.

Det tar ca. 40 minutter fra hjerneslaget rammet til behandlingen er gjort. Ikke alle er så heldige. Av de vel 12 000 som rammes av hjerneslag bruker 55 % mer enn fire timer. Det er lenge når 2 millioner hjerneceller dør i minuttet. Samfunnskostnadene rundt hjerneslag er årlig på mange milliarder kroner.

– Jeg tør ikke tenke på hva som hadde skjedd dersom det hadde tatt fire timer i mitt tilfelle. Tenk om jeg hadde vært langt til fjells, sier han stille.  Etter en uke på sykehuset kommer han hjem. Det tar to år før han er tilbake i full jobb.
Øyvind Haaseth synes det er helt utrolig å tenke på at kameraten var så heldig.

Thoralf Bergersen snakker foran de andre i Odd Fellow

– Ideen med å få en CT inn i et helikopter for raskere å kunne stille riktig diagnose er rett og slett en kanon-ide.

Viktig landssak

– Du har virkelig vært heldig. Historien din er et bevis på hvorfor landssaken med Stiftelsen Norsk Luftambulanse er så viktig, målet om å få diagnoseverktøyet en CT i et helikopter, sier Øyvind som har vært medlem i logen i tre år.

Loge 153, Olavskilden, holder til i det flotte huset til Odd Fellow langs Gamle Strømsvei, ikke langt fra Storsenteret på Strømmen. De har flere planer for landssaken. Øyvind er glad for at Thoralf deler sin opplevelse med logebrødrene. Thoralf forteller at ettervirkningene ikke plager ham. Han får ikke helt til å tromme med fingrene på den ene hånden, eller riste på den ene foten. Han smiler.

Før han går inn i salen på Strømmen snur han seg.
– Ideen med å få en CT inn i et helikopter for raskere å kunne stille riktig diagnose er rett og slett en kanon-ide.  Her er Odd Fellow virkelig med på å støtte fremtidsutvikling innen helse, som kan bety svært mye for mange. Her håper jeg alle i Odd Fellow legger bredsiden til, avslutter han.  

Les også: