Hjertestarteren som fikk hjertestans
Da Aage våknet gjennomvåt av svette i sengen, forsto han straks hva som hadde skjedd. – Jeg har aldri vært så redd i hele mitt liv.
Publisert: 15.12.2023
Det er en vakker dag på idylliske Larkollen utenfor Moss. Aage W. Karlsen har holdt kurs for sykepleiere og parkerer utenfor huset sitt. Et hvitt, gammelt trehus med smårutete vinduer og stakittgjerde.
I bilen ligger hjertestarteren han har brukt til undervisningen.
Det er ingenting denne kvelden som tilsier at hjertet hans skal stoppe noen timer senere. Ingen forvarsel som kan forklare hva som skal skje.
Aage og kona går og legger seg.
– Jeg våkner klokken ett på natten – kliss våt av svette i sengetøyet. Jeg har en merkelig, brennende smerte i magen og brystet, forteller Aage.
Han reiser seg opp fra sengen og kjenner at han har lite krefter. Han har en voldsom klemmende smerte i nakken som forgrener seg nedover skuldrene og ut i begge armene.
Han ser seg i speilet og tilbake på ham titter et spøkelse.
– Det er ikke de symptomene man leser om i læreboka, men jeg skjønte jo at jeg var dritdårlig.
Aage vekker kona Margit som straks ringer 113.
Hjertet stanser
Margit og Aage møttes under et førstehjelpskurs på 70-tallet.
– Hun jobbet som hjelpepleier, og jeg holdt kurs i hjerte- og lungeredning. Hun lo så godt av vitsene mine, minnes Aage.
Margit ler.
En hjertelig, varm latter. Og med et hjertelig og varmt blikk på ektemannen i sofaen.
De har to barn og fem barnebarn. I det hvite, gamle huset har de levd et helt liv sammen. De siste ni årene har de følt på en ekstra takknemlighet for nettopp dette.
– Den natten Aage ble syk, løp jeg og hentet hjertestarteren. Jeg forholdt meg rolig da, men det er vanskelig å snakke om det nå, forteller Margit og tørker tårene som presser på.
Ambulansen svinger inn på tunet. Aage går selv ut døren og legger seg på båren.
Margit kjører rett bak ambulansen. Aage ser frontlyktene til kona gjennom bakvinduet. Svetten pipler fremdeles, ambulansepersonellet tørker pannen hans og holder ham i hånden.
«Nå forsvinner jeg», sier han, før krampene tar tak i kroppen hans.
Ambulansen stanser og blir stående midt i veien med blålysene på. Hjertestarteren setter et støt i kroppen hans som får hjertet til å slå igjen. Men det skal ikke vare lenge.
Aage beskriver en merkelig drøm som kom til ham i ambulansen.
– Det var masse folk der. Det var noen fantastiske farger. Jeg tror det er det vakreste jeg har sett, forteller han.
Deprimerende statistikk
Aage forsvinner igjen. Ambulansen stopper på E6 i retning Oslo og setter igang hjertestarteren. Pulsen kommer tilbake.
«Slutt å mas!» utbryter han når ambulansepersonellet prøver å få ham helt våken etter andre hjertestans.
Både Margit og Aage kan le av det komiske i den forferdelige situasjonen nå.
Men statistikken er deprimerende:
Bare én av fire mennesker som får hjertestans overlever. Ekteparet priser seg lykkelig over at det gikk som det gikk for Aage, men tar samtidig ingenting for gitt.
– Livet mitt har blitt lysere. Jeg føler meg heldig og er svært takknemlig, sier han.
Sammen med kona Margit og valpen Kira lever han hver eneste dag til det fulle. Den givende jobben med førstehjelpskurs og hverdagen med barn og barnebarn har blitt viktigere.
Det er vanskelig å si hva som gjør at noen overlever og andre ikke, men at Aage forsto de tidlige signalene og fikk ringt nødnummeret med en gang var nok en faktor.
– Er du i tvil: Ring 113. På alarmsentralen vil de veilede deg og sende hjelp om det er nødvendig.
Livreddende app
Aage, som har jobbet i flere år i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, råder alle til å laste ned appen «Hjelp 113».
– I denne appen er alle nødnumrene samlet på ett sted. I tillegg finner du koordinatene dine og en oversikt over hjertestartere i området du befinner deg.
Pårørende eller forbipasserende vil også få veiledning over telefonen på utføring av HLR. Nøkkelen her er å gjøre mange nok kompresjoner, ifølge Aage.
Han demonstrerer på dukken på gulvet og viser hvordan og hvor hardt man bør trykke.
– Still deg på knærne nær pasienten og hold begge hendene midt på brystet til vedkommende. Armene skal være helt strake og regelen er at du skal telle 30 kompresjoner før du gjør to kjappe innblåsninger. Hjertekompresjonene er aller viktigst, sier han.
Med AMK på telefonen vil man få alle rådene og den veiledningen man trenger, men det er viktig å ha forkunnskapene.