Skip to main content
Dag Otto Lauritzen holder i en hjertestarter sittende på en benk.

Livredder Lauritzen

Nære venner har falt om med hjertestans. Selv er han operert for hjerteproblemer. – Ikke nøl med å reagere hvis en person får hjertestans, da kan du utgjøre forskjellen på liv og død, sier Dag Otto Lauritzen (66).

Tekst: Lasse Lønnebotn / Foto: Thomas Kleiven

Publisert: 14.03.2023

På det verste fikk han tre elektrosjokk i uken. Hjerteproblemene han hadde kjent første gang som toppsyklist, 36 år gammel, hadde ikke gitt seg. De kom når han sto brått opp om morgenen, drakk kaldt vann etter en treningsøkt eller pushet kroppen på trening. Han kjente det i brystet under deltakelsen i «Skal vi danse» i 2007 og «Mesternes mester» i 2009.

– Til slutt hadde jeg ikke noe valg. Jeg måtte operere hjertet, sier Dag Otto Lauritzen.

Han rynker pannen.

– Utenom min kone fortalte jeg ingen om hjerteproblemene. Det var dumt. Nå vet jeg at det beste er å informere de rundt deg, da er de mer forberedt hvis noe skulle skje.

I dag har han hjertestarter i bilen dersom han må hjelpe andre. Og oppfrisker jevnlig sine ferdigheter i hjerte- og lungeredning (HLR).

– Hvis du mistenker at en person er i ferd med å få hjertestans, ikke nøl, sier han bestemt.

– Ring 113 med en gang og begynn med hjertekompresjoner. På telefonen vil du bli forklart hva du skal gjøre. Den innsatsen du gjør de første sekundene, kan bety forskjellen på liv eller død.

– Du vet aldri når et hjerte kan stoppe. Og du vet aldri om det er ditt.

Dag Otto Lauritzen har levd et innholdsrikt liv. Som 66-åring er han opptatt av å gjøre noen tiltak for at livet skal bli så langt som mulig.
Dag Otto Lauritzen har levd et innholdsrikt liv. Som 66-åring er han opptatt av å gjøre noen tiltak for at livet skal bli så langt som mulig.

«Du kan ikke gjøre noe feil»

Den tidligere toppsyklisten, fallskjermjegeren, politimannen og eiendomsmegleren er i Oslo for å spille inn episoder til TV 2-programmet «Huskestue». Dagen før var han i Bergen med foredraget «Ingenting er umulig», dagen etter skal han til Florø, og derfra videre til Nord-Norge. 66-åringen holder et høyt tempo.

Hjerteproblemene plager ham ikke lenger, men han går på blodfortynnende medisiner og har ikke den samme kapasiteten som i glansdagene. Ikke at han klager, han lever et godt liv. Et ubekymret liv. Men han er blitt mer oppmerksom på de harde fakta: At 150 000 nordmenn sliter med hjerteflimmer, ifølge Nasjonalforeningen for folkehelsen, og at åtte mennesker hver dag faller om med hjertetans i Norge. I gjennomsnitt overlever bare én.

Artikkelen fortsetter under videoen

– Ring heller en gang for mye til 113 enn ikke i det hele tatt. Det er bedre med 100 falske alarmer enn ikke å ringe når det faktisk er alvorlig, sier han.

Han snakker med sedvanlig Dag Otto-engasjement.

– Også er det viktig å lære seg hjerte- og lungeredning. Sørg for frie luftveier, pump hardt med strake hender 30 ganger og gi pust to ganger. Ikke få panikk. Du kan ikke gjøre noe feil. Det eneste som er feil, er ikke å gjøre noe.

«Obersten» påpeker også at man ikke må være redd for å ta hardt i:

– Når du gir hjertekompresjoner kan det føles uggent å bruke mye kraft, men viktigheten av det kan ikke underkommuniseres. Det er bedre å knekke et ribbein enn at hjertet stanser.

Dag Otto Lauritzen poserer med hjertestarter i en sofa

Dag Otto Lauritzen han hjertestarter i bilen dersom han må hjelpe andre.

Gjør noe!

Han vet hvor fort noe kan skje. To nære venner fikk livet reddet takket være snarrådig innsats av hjelpere. Én var ordfører og sto på talerstolen da hjertet plutselig klappet sammen. En politiker i salen startet hjertekompresjoner, noen ringte 113, og snart var luftambulansen på plass. I dag har han pacemaker og lever et normalt liv.

Den andre vennen var på jobb i butikken og falt i koma da hovedpulsåren sprakk. Hans far var til stede, la ham i stabilt sideleie og stanset en forbipasserende bil. I den satt en sykepleier, som startet livreddende førstehjelp og kontaktet 113. Da luftambulansen dukket opp, fryktet de fleste at han ville dø, men mannen ble reddet.

– Vennene mine ble reddet fordi noen reagerte raskt. De første sekundene og minuttene er helt avgjørende.

Portrett av Dag Otto Lauritzen

– Hva sier du til venner i dag som klager over smerter i brystet eller problemer med hjertet?

– Jeg sier: «Gå til lege. Ta prøver. Gjør noe med det. I dag». En god venn er lege, og ifølge ham er det risikabelt å gå lenge med hjerteflimmer. Det kan føre til både hjerneslag og andre alvorlige skader.

Selv har han fått nye rutiner. Han går jevnlig til helsesjekk en gang i året. Da sykler han helt til han får makspuls, for å se hva hjertet tåler. Og han øver jevnlig på hjerte- og lungeredning, blant annet med deltakerne i «Kompani Lauritzen» – TV2-programmet han leder sammen med Kristian Ødegaard.

– Noen er redde for å gjøre feil, mens andre ikke tør å gjøre hjertekompresjonene hardt nok. Det viser at hjerte- og lungeredning ikke kan repeteres ofte nok. Når åtte personer får hjertestans hver dag og bare én overlever, kunne vi antagelig ha reddet flere.

– Lytt til kroppen. Får du ubehag når du går opp trappen eller merker at en enkel aktivitet plutselig er mye tyngre, oppsøk lege og få sjekket hjertet. Du kan tro at du bare er i dårlig form, mens det egentlig er hjerteproblemer.

Last ned nødappen «Hjelp 113»

Appen er lastet ned 2 millioner ganger. Last den ned gratis, du også!

  • Alle nødnumre på ett sted
  • Koordinatene der du befinner deg
  • Oversikt over hjertestartere i nærheten
  • Gi nødsentralen tilgang til mobilkamera

Husk å aktivere appen etter nedlastning!

Vær med på å redde liv

En hjertestarter kan gjøre redningsoppgaven enklere, forteller Dag Otto. Han oppfordrer alle til å laste ned gratis-appen «Hjelp 113». Den har et kart som til enhver tid viser hvor nærmeste hjertestarter er. Det samme har nettsiden 113.no.

Det kan være lurt å merke seg hvor det finnes hjertestartere i nærheten av der du pleier å oppholde deg, for eksempel hjemme, på jobben, hytta eller butikken – eller der du pleier å være på tur. Hvis en person faller om på fjellstua der du sitter og en ambulanse er langt unna, kan hjertestarteren være avgjørende for utfallet.

– Jeg har hørt om en lege som holdt på i 1,5 time med hjertekompresjoner – det er blytungt. Er man flere, gjelder det å bytte på å utføre hjertekompresjonene. Søk også opp hvor nærmeste hjertestarter er, ofte er det en like i nærheten, forteller Dag Otto.

– Hvilke faresignaler bør man selv være oppmerksom på?

– Lytt til kroppen. Får du ubehag når du går opp trappen eller merker at en enkel aktivitet plutselig er mye tyngre, oppsøk lege og få sjekket hjertet. Du kan tro at du bare er i dårlig form, mens det egentlig er hjerteproblemer.

De bløte sørlandskonsonantene lander som fjær på bordet.

– Et annet tips: Meld deg på hjerte- og lungeredningskurs. Lån en dukke der du kan øve på hjertekompresjoner. Du skal fem-seks centimeter ned i brystet med strake armer. Du kan ikke presse for hardt. Det eneste du kan gjøre, er å redde liv.

– «Ingenting er umulig», som du lærer bort på foredragene dine?

– Nettopp. Det er en utfordring som ikke krever for mye, men der belønningen kan være stor. Du vet aldri når et hjerte kan stoppe. Og du vet aldri om det er ditt.

Relaterte saker: