Skip to main content
På jakt etter hjertestartere: For å sikre at det blir enklere å finne hjertestartere i nærheten, jobber vi med å registrere alle korrekt i riktig hjertestarterregister.

Hjertestarterregister: På jakt etter hjertestartere

Mange har hjertestartere som er feilregistrert eller ikke registrert i det hele tatt. Dermed er de ikke tilgjengelige for 113-sentralene, nødetatene eller folk flest. Det jobber Stiftelsen Norsk Luftambulanse for å endre.

Publisert: 19.05.2022 – Sist oppdatert: 28.03.2023

Foto: Thomas T. Kleiven

I dag er 9486 aktive hjertestartere i Norge synlige i det offentlige hjertestarterregisteret (oppdatert november 2022). I løpet av to år skal dette tallet dobles, og på sikt er målet at registeret skal inneholde mellom 25 000 og 30 000 hjertestartere.

Siw Lilly Osmundsen, leder for det offentlige hjertestarterregisteret, er sykepleier og jobber som seniorrådgiver ved NAKOS på Ullevål sykehus. NAKOS er en forkortelse for Nasjonal kompetanse- tjeneste for prehospital akuttmedisin. Osmundsen er overbevist om at vi kan redde flere liv ved å tilgjengeliggjøre flere hjertestartere.

– Vi må få flere hjertestartere tilgjengelig i registeret, slik at folk flest har mulighet til å få tak i en hjertestarter ved et akutt tilfelle. 8800 hjertestartere er altfor lite, forteller hun.

Hjertestartere redder liv, og er enkle å bruke for hvem som helst. Derfor er det viktig at de oppføres i korrekt hjertestarterregister, på 113.no.
Life saver. Hjertestartere redder mange liv årlig. Men det haster når det står om liv, derfor ønsker staten å oppdatere oversikten over landets hjertestartere.

– Vi må få flere hjertestartere tilgjengelig i registeret, slik at folk flest har mulighet til å få tak i en hjertestarter ved et akutt tilfelle.

Siw Lilly Osmundsen

Stiftelsen bistår staten

Det var i 2021 at NAKOS, som er ansvarlig for den daglige driften av hjertestarterregisteret, henvendte seg til Stiftelsen Norsk Luftambulanse for hjelp. Stiftelsen sa ja, og skal derfor bidra til at flere hjertestartere blir registrert – og på sikt også bistå med å forbedre hjertestarterregistret.

Arbeidet har allerede startet, og flere tusen eiere av hjertestartere har fått oppfølging.

– Mange hjertestartere sto oppført som inaktive i systemet, og falt derfor ut av registeret. Dette skjer som følge av at alle hjertestartere må sjekkes minimum hver sjette måned, verifiseres og reaktiveres, forteller Espen Welding.

Han er ansvarlig for arbeidet med hjertestarterregisteret i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Må vite hvor hjertestarterne er

Utplasserte hjertestartere kan brukes av hvem som helst, og det er derfor viktig at man raskt kan finne nærmeste hjertestarter uansett hvor i landet man er.

I Hjelp 113-appen til Stiftelsen Norsk Luftambulanse kan du enkelt finne en oversikt over hjertestartere i nærheten av deg. Målet er at så mange hjertestartere som mulig er med i hjertestarterregisteret, og at de er klare til bruk når det er nødvendig.

Espen Welding forteller at dette samarbeidsprosjektet passer godt med formålet til Stiftelsen Norsk Luftambulanse, og er et eksempel på hvordan organisasjonen kan bidra med kompetanse og bistand der offentlige midler ikke strekker til.

– Det er flott at vi kan bidra med den kompetansen vi har, for å gjøre det tryggere for pasientene der ute. Det er lite hjelp i hjertestartere som ingen vet hvor er. Vi oppfordrer derfor alle privatpersoner, bedrifter, idrettslag og andre med hjertestarter til å registrere den i det nasjonale, offentlige registeret på nettsiden 113.no.

Relatert: