Alarmen går! 40 sekunder mellom liv og død
Alarmen går. En ung gutt ligger hardt skadd, og han blør. Mye.
Publisert: 02.11.2021 – Sist oppdatert: 09.02.2024
Luftambulansepilot Geir Arne Mathiesen må holde hodet kaldt når alarmen går. For ham og resten av teamet er stress en av mange fiender. Over sambandet kommer en kort melding om hvordan situasjonen på ulykkesstedet er – nå gjelder det å finne ut nøyaktig hvor de skal, og hva de må ha med seg.
I løpet av få minutter er Geir Arne og kollegaene i lufta, det er iskaldt ute og bekmørkt, og de må stole blindt på GPS-en. Underveis får de løpende meldinger fra AMK. Målet er å planlegge den medisinske behandlingen så nøyaktig som mulig.
– Det blir raskt klart for oss at ulykken gutten har vært utsatt for, er alvorlig. Over sambandet hører vi at tiden er avgjørende, forteller han.
Det er snakk om minutter. Geir Arne kjenner det på seg, denne gangen er det ikke sikkert de rekker det.
Hva gjør du når en du er glad i er i livsfare?
Det krever mye trening å vite hvordan du skal reagere i en krisesituasjon. Ifølge Geir Arne er det mange som mister fatningen når det gjelder som mest. Han anbefaler derfor alle å laste ned Hjelp 113-appen.
– Den gir deg direktekontakt med AMK som hjelper deg å håndtere det som skjer. Ved behov kan de også aktivere kamerafunksjon på mobilen din og filme situasjonen slik at du får bedre hjelp og veiledning, forklarer han.
Og kanskje aller viktigst – appen forteller redningssentralen nøyaktig hvor du er.
– Å huske adresser eller forsøke å forklare hvor du befinner deg, for eksempel på fjellet eller hytta, er for mange umulig mens krisen pågår. Appen leverer nøyaktige koordinater og sparer oss mye tid. Den gir deg også oversikt over hjertestartere i området.
Last ned Hjelp 113 for iPhone
Last ned Hjelp 113 for Android
Håpet blekner
Personen som fant den unge, hardt skadde gutten, har gjort akkurat det Geir Arne anbefaler. Han har varslet 113, og nå står teamet fra Norsk Luftambulanse Helikopter på stedet. Med seg har de flere poser blod og medisinsk utstyr.
– Etter at vi har gitt akuttbehandling og blodoverføring, får vi ham inn i helikopteret.
Legen på teamet jobber på spreng for å holde gutten i live, mens Geir Arne har ansvaret for å få dem raskt og trygt frem.
– Vi er bare 40 sekunder fra Ullevål når vi er i ferd med å miste ham, forteller han.
På taket på sykehuset får gutten enda en haste-blodoverføring før han blir fraktet videre til akuttmottaket. Alt Geir Arne og kollegaene kan gjøre nå er å håpe at de har gjort nok.
Gutten overlever
– Det er nesten ikke til å tro, men det har gått kjempebra med ham. Vi nådde frem akkurat i tide. Hadde vi brukt noen sekunder til, ville vi ikke klart det, forteller Geir Arne.
Utrykningen gjorde sterkt inntrykk på den erfarne luftambulanse-piloten, og i ettertid har han tenkt mange ganger på hvordan de kunne spart mer tid. Han og teamet jobber utrettelig med å perfeksjonere rutiner og ved å øve på scenarioer, igjen og igjen.
– Vi kan trene så mye vi vil, men varslingen får vi ikke gjort noe med. Hvis du er i en situasjon der du er redd for at liv eller helse er i fare, må du kontakte 113 med en gang. Å laste ned 113-appen kan være avgjørende for at vi får gjort jobben vår på best mulig måte, avslutter han.