Skip to main content

Ny app til nødetatene

Fartøysjef og resten av crewet må hente inn og vurdere store mengder informasjon når de skal velge en trygg og egnet landingsplass: Værforhold, spenn og hindringer, gjenstander på bakken, topografi og mye mer. Nå lanseres en ny app med mål om å gjøre landingen tryggere.

Publisert: 19.01.2017 – Sist oppdatert: 29.11.2021

– I denne appen får man opplæring i å videreformidle vær og annen informasjon, velge ut og klargjøre en passende landingsplass, ta ned helikopter ved skadested, samt hjelpe crew på helikopteret til en effektiv omlasting/innlasting og trygg take off, sier Trond Vigerust.

Han er redningsmann i Norsk Luftambulanse AS, og står bak ideen til appen. Etter havariet ved Sollihøgda 14. januar 2014, der to besetningsmedlemmer mistet livet og en ble alvorlig skadet, rådet Statens havarikommisjon for transport Norsk Luftambulanse AS til å revitalisere arbeidet med å kartlegge og håndtere risiko forbundet med landing på ukjent landingsplass. Dette er et kontinuerlig arbeid, som appen er en del av.

Kanskje det er mørkt, snøvær og dårlig sikt. Kanskje bålpanna er tent og vil velte når vinden fra rotoren treffer den, kanskje terrenget er bratt og veien krysses av umerkede kraftledninger. Dette er avgjørende informasjon for valg av landingsplass.

Det er alltid besetningen i luftambulansen som har ansvaret for endelig valg av landingsplass, men personell fra ambulanse, brannvesen og politi kan være viktige hjelpere for dem som er i lufta. Nødetatene har imidlertid ulik opplæring, kunnskap og erfaring.

Se innslag om appen i Søndagsrevyen 22. januar 2017!

Det gis informasjon om ulike helikoptertyper som brukes i luftambulansetjenesten.

– Ansatte i politiet, ambulanse og brann får ikke systematisk og standardisert opplæring i hvordan de skal ta ned et helikopter og hvordan de kan vurdere hva som er relevant informasjon. For oss i luftambulansen er nødetatene på skadested en viktig ressurs, og vi ønsker å gi opplæring til mannskapene på bakken slik at vi kan samarbeide enda bedre når de skal hjelpe oss, sier Vigerust.

Bildet viser hvilket tegn en person skal gjøre når helikoptret skal lande.

Nyttig kunnskap for mange

Han fikk ideen om å utvikle en gratis app for nødetatene med omfangsrik informasjon om de aller fleste forhold man må ha kunnskap om for å kunne samarbeide godt med luftambulansen. Den skal være et læringsverktøy slik at de, i enda større grad, kan bidra til å gi de operative viktig informasjon.

Bred appell

Tanken er at også opplæringsinstitusjoner som Politihøgskolen, Norges brannskole, ambulanseopplæring, sykepleierutdanninger og frivillige organisasjoner kan benytte den i undervisning. Også kursinstruktører skal kunne få et verktøy som kan brukes på kurs regi av SNLA.

Last ned appen til iPhone/iPad

Last ned til Android

Relaterte artikler: