Skip to main content

Slik oppdager du hjerneslag

Hver dag rammes over 30 personer i Norge av hjerneslag. Slag kan være vanskelig å oppdage fordi symptomene kan være ulike, og både unge og eldre kan rammes. Hvis du lærer deg å gjenkjenne hjerneslag, kan din hjelp redde liv.

Vansker for å prate, smile eller løfte armene er symptomene som er lettest å identifisere når det kommer til hjerneslag.

Hvert sekund teller ved hjerneslag

Hvis en person plutselig har vanskelig for å prate, smile eller løfte armene, kan de ha fått hjerneslag. Hvis ett av symptomene er til stede, så må du ringe 113 – hvert sekund teller.

Symptomene oppstår vanligvis brått, og andre symptomer kan for eksempel være plutselig kvalme, svimmelhet, kraftig øresus eller hodepine.

Hjerneslag er en vanlig årsak til invaliditet og dødelighet, og rammer folk i alle aldre. De færreste får hjelp i tide.

Å ikke greie å snakke og ikke forstå hva andre sier er begge symptomer for hjerneslag.

Be personen prate

Redusert taleevne er et av de vanligste symptomene på slag. Dessuten forekommer det tilfeller av slag hvor den slagrammede klarer å snakke selv, men ikke forstår andre.

Du bør derfor be personen både om å prate, men prat også tilbake for å sjekke om personen forstår hva du sier.

Hjerneslag rammer vanligvis den ene halvdelen av kroppen, og fører derfor til at mange får et skjevt smil dersom de får slag.

Be personen smile

Hjerneslag rammer oftest den ene halvdelen av kroppen, og lammelser i muskulaturen oppstår.

Derfor kan man gjenkjenne slag basert på hvordan noen smiler: Hvis smilet er skjevt, kan personen ha fått slag.

Dersom du mistenker hjerneslag, må du be personen om å løfte armene for å enklere identifisere symptomene.

Be personen løfte armene

Et annet vanlig symptom, er at personen ikke klarer å løfte begge armene likt over hodet. Årsaken er at slag ofte fører til nedsatt funksjonsevne i den ene siden av kroppen.

Be derfor personen om å strekke begge armene over hodet. Merk at forbigående symptomer på lammelse kan være et varsel om at et slag er på vei, noe som betyr at personen bør legges inn til observasjon og utredning.

Lær førstehjelp gratis med Akutt-ABC

Ta det digitale kurset her!

Relaterte saker: