Skip to main content

Slik oppdager du hjerneslag

Hver dag rammes 40 personer i Norge av hjerneslag, både unge og eldre. Symptomene kan være ulike og det er ikke alltid like lett å oppdage. Lær deg å gjenkjenne et hjerneslag her. Din hjelp kan redde liv!

Hvert sekund teller

En person som plutselig har vanskelig for å prate, smile eller løfte armene, kan ha fått hjerneslag. Hvis ett av symptomene er til stede, ring 113 – hvert sekund teller. Ofte oppstår symptomene brått, som fra klar himmel. Andre symptomer kan være plutselig kvalme, svimmelhet, kraftig øresus eller hodepine. Hjerneslag er en viktig årsak til invaliditet og dødelighet, det rammer folk i alle aldre og de færreste får hjelp i tide.

Be personen prate

En av de vanligste symptomene er redusert taleevne. Det kan også være at vedkommende klarer å snakke selv, men ikke forstår andre. Be derfor personen prate. Prat tilbake for å sjekke om personen forstår hva du sier.

Be personen smile

Hjerneslag rammer oftest den ene halvdelen av kroppen. Et skjevt smil er et vanlig symptom på grunn av lammelser i halve ansiktet.

Be personen løfte armene

At personen ikke klarer å løfte begge armene likt over hodet er også et vanlig symptom på hjerneslag, grunnet nedsatt funksjonsevne i den ene siden av kroppen. Be personen strekke begge armene over hodet. Forbigående symptomer på lammelse kan være et varsel om at et slag på vei, personen bør derfor legges inn til observasjon og utredning.

Lær førstehjelp gratis med Akutt-ABC

Ta det digitale kurset her!

Relaterte saker: