
7,5 millioner kroner til landssaken hittil
Knapt ett år etter at den nye landssaken til støtte for Stiftelsen Norsk Luftambulanse ble rullet i gang vårparten 2024, er det kommet inn hele syv millioner kroner. Målet om å passere 15 millioner er absolutt innenfor rekkevidde.
Publisert: 03.04.2025 – Sist oppdatert: 03.04.2025
Tekst: Erland Kroken
Stiftelsen Norsk Luftambulanses ideelle arbeid for å få raskere og bedre behandling for alle som rammes av hjerneslag, er noe som virkelig har engasjert Ordenen. Stiftelsen har flere store prosjekter knyttet til hjerneslag, og det virkelig store hårete målet om å få en CT i et helikopter kalles rett og slett en månelanding i helseutvikling.
Hvordan ligger så dette arbeidet an per mars i 2025?

Generalsekretær i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Stephen J.M. Sollid forteller at han på vegne av organisasjonen ønsker å sende en stor takk til alle i Odd Fellow Ordenen som gjør en fantastisk jobb for landssaken.
– Det er utrolig å se den kreativiteten loger rundt i landet legger i dette arbeidet, og fantastisk å se at det etter litt over ett år er kommet inn hele 7 millioner kroner. Landssaken er viktig for oss, derfor har vi også lagt ned store ressurser til å følge opp alle som ønsker foredrag, innlegg og stands. På dette året har vi blant annet holdt over 40 foredrag for loger over hele landet. Nye avtaler er i kalenderen. Dette gjør vi for å kunne fortelle om arbeidet vårt og landssaken på en best mulig måte. Det er viktig, fordi saken er kompleks forteller generalsekretæren.
Tidkrevende
– Nybrottsarbeid og innovasjon er spennende og viktig, men også utfordrende og tidkrevende. Før vi kan fly med en CT ombord må vi sørge for at utstyret er godkjent og testet, og tilpasset bruk i et helikopter, forteller Sollid.
Vår australske partner jobber for fullt med å ferdigutvikle CT-maskinen, og vi jobber parallelt med å legge til rette for at CT-maskinen skal passe inn i våre helikopter.
Når CT-maskinen er klar skal den testes og sertifiseres for medisinsk bruk. Dette må skje på et sykehus før vi kan bruke apparatet utenfor sykehus. Når det er klart må CT-maskinen godkjennes for bruk i et helikopter, og her er det strenge regler som må følges.
– Dette arbeidet vil ta tid, og det er vanskelig å forutse når CT’en er klar for bruk i våre helikopter. Men samarbeidet med Odd Fellow og pengene som samles inn blir helt sentrale i å muliggjøre dette. Det er derfor ingen tvil om at målet er like klart, sier generalsekretæren.
Han legger til:
– CT skal inn i et helikopter, og den aller første skal få navnet «Odd Fellow CT-1», smiler han.
