
Elektrisk samtrening på T-baneulykker
Redningen gikk på skinner da mannskap fra medisinske nødetater, brannvesen og Sporveien trente sammen i Oslo.
Tekst: Marianne Wennesland / Foto: Rolf Magnus Sæther
Publisert: 04.07.2025

– Ingen må gå frem til pasientene før området er sikret! Hvis du kommer borti strømskinna på bakken og T-banevogna samtidig, så får du strøm i deg. Og hvis du er borti vogna og strømavtageren på andre siden, får du strøm i deg, forklarer Raimond Lundteppen og peker.
Han er kompetanseutvikler ved Sporveien, og vet hvor galt det kan gå hvis forbipasserende eller nødetater løper til før strømmen er skrudd av og brannvesenet har sikret området:
– Det kan i verste fall ende med døden for de som prøver å redde noen andre. Vi vil unngå at redningsarbeidet fører til flere skadde eller drepte.
Kronglete, farlig og på høy tid
Det er ikke bare skarpe gjenstander som kan befinne seg mellom nødetatene og pasientene ved tog-, trikke- og T-baneulykker: Høyspent strøm utgjør en stor fare, især ved t-baneulykker hvor strømmen er på bakkenivå og det er trangt ved perrongene.
– Det er kronglete og farlig, og innebærer ofte pasienter som er i klem og sitter fast. Alt dette gjør at vi bør trene for å prioritere riktig når det gjelder. Vi har trent på mye annet, men lite på ulykker i skinnegangen, så nå var det på høy tid med en samtrening!
Det sier Fridtjof Heyerdahl, leder for luftambulanselegene ved Oslo Universitetssykehus som tok initiativ til samtreningen og fikk den finansiert av Stiftelsen Norsk Luftambulanse. I tillegg til Sporveien og brannvesenet fikk de med seg kollegaer fra lege- og redningshelikoptrene og ambulanse- og legebilmiljøet i området.

Øvelser under faktiske T-banevogner er eneste mulighet for å trene på denne typen redningsoppdrag, som stiller helt andre krav til koordinering, planlegging og kommunikasjon enn vanlige oppdrag.
– Kanskje det skumleste vi møter på jobb
På en av øvelsespostene har en mor med barnevogn havnet foran t-banen. På en annen har en person falt fra perrongen og ligger i klem under de tunge vognene. Når området er sikret, må pasientene undersøkes, evakueres og ivaretas på vei mot sykehuset.
– T-banen er kanskje det skumleste skinnegående fartøyet vi møter på jobb. På grunn av hvor slike ulykker skjer, sendes legebilene oftere dit enn helikoptrene. Likevel er det første gang vi øver på dette – i alle fall sammen med de aktørene vi faktisk møter på skadestedet, sier Mads Sabel, leder for legebilmiljøet på Ullevål:
– Uten trening er det farlig å krabbe under T-banen, eller frustrerende å ikke vite hva man må gjøre for å komme frem til pasienten og hjelpe, slik vi vil. Trening er det som etterspørres mest hos oss, og som noe det blir for lite tid til i en travel hverdag. Derfor er det utrolig viktig for oss å være med her.

Føler seg bedre rustet
Sabel får støtte fra legebilkollega Margrethe Von Tangen som mener situasjonsnær trening som dette er kjempeviktig.
– Vi har ingen annen mulighet til å øve på dette enn å faktisk være under et sett med t-banevogner. Det krever en helt annen koordinering, planlegging og kommunikasjon enn vi har på vanlige oppdrag, og arbeidsforholdene er veldig annerledes, sier hun.
– Selv har jeg aldri vært på en T-baneulykke, men nå vet jeg hvilke sikkerhetstiltak brannvesenet skal gjøre og hvordan vi skal håndtere situasjonen. Jeg føler meg mye bedre forberedt nå.



