Skip to main content

Øysteins hjerte sluttet å slå – takker vennene for livet

Rask reaksjon fra kompisene gjør at hjertet til Øystein Aasheim (25) fortsatt slår i dag. Nå oppfordrer han alle til å lære seg førstehjelp.

Tekst: Lars Helgerud / Foto: Privat

Publisert: 19.02.2020 – Sist oppdatert: 12.01.2022

– Hadde jeg ikke fått rask hjelp den dagen, hadde jeg vært død, forteller skikjøreren om hendelsen som skjedde for knapt et år siden. Han er en av Norges beste frikjørere og bor i Sveits hele vinterhalvåret.

Etter en helt vanlig dag med skikjøring sitter en sliten gjeng foran TV-en hjemme i Vågå. Så stanser plutselig Øysteins hjerte.
Han faller fremover og ut av munnen kommer det rare lyder.

– De rundt meg trodde i noen sekunder at det var tull, før de skjønte at det var veldig alvorlig, forteller Øystein.

De får lagt Øystein ned på gulvet, og starter umiddelbart med hjerte- og lungeredning. Takket være den raske responsen redder de trolig skikjørerens liv.

 Dette var heldigvis kompiser som visste hva de skulle gjøre. Og det er det mange som vet, men folk må også tørre å sette i gang. Alle som har sett en film vet hva de skal gjøre, men jeg tror mange er redd for å gjøre feil. Det at de rundt meg innså alvoret, reddet nok livet mitt.

Tør ikke gi livreddende førstehjelp

Hvert år får rundt 3000 personer akutt hjertestans utenfor sykehus. Livreddende førstehjelp øker sjansen for å overleve, men i følge en undersøkelse gjort av Røde Kors, vegrer mange seg for å sette i gang med hjerte- og lungeredning.

I undersøkelsen svarte hver fjerde person at de ikke tør å gi førstehjelp hvis uhellet inntreffer.

Støtt oss med et enkeltbidrag – få en førstehjelpspakke som takk!

Lungen kollapser

Vennene til Øystein ringer umiddelbart nødnummeret. Ambulansen er tilfeldigvis rett i nærheten og er raskt på plass. I tillegg kommer de lokale akutthjelperne, brannmenn trent opp i avansert førstehjelp av Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Her kan du se om din kommune har akutthjelpere.

Luftambulansen blir tilkalt, Øystein blir sjokket og hjertet starter. Det ser lyst ut, helt til han ankommer sykehuset og han får trøbbel med lungene.

På grunn av det voldsomme trykket fra hjertekompresjonene, har Øystein fått spy og annen veske ned i lungene.

Han pådrar seg en kraftig lungebetennelse. Så kollapser den ene lungen helt, og Øystein skal ikke våkne opp før 17 dager senere.

– Da jeg jeg kom på sjukehuset, var det lungene som nesten tok livet av meg. Det var virkelig kritisk en stund.

Støtt vårt livsviktige arbeid

Er du allerede støttemedlem, men vil bidra likevel? Trykk her for å gi en gave!

Han husker ikke noe særlig fra da han våknet. Men nå, snart et år etter hjertestansen, føler Øystein seg stadig bedre. På vinteren kjører han ski i Sveits, mens han jobber som tømrer hjemme i Norge på sommeren.

– Legene fant aldri ut av hvorfor hjertet stanset, så det prøver jeg å tenke så lite som mulig på, forteller han.

I brystkassen har han fått en hjertestarter, som overvåker hjertet og gir et støt hvis det skulle slutte å slå.

Klar oppfordring

Øysteins mulighet for overlevelse steg betraktelig takket være vennene som kunne førstehjelp og ikke nølte med å sette i gang. Gode førstehjelpskunnskaper er en billig forsikring for deg og de rundt deg.

– Å lære seg førstehjelp og tørre å gripe inn, er så utrolig viktig. Jeg vil ikke påstå at det er veldig vanskelig, og det er enda vanskeligere å gjøre noe feil. Hadde ingen gjort noe, hadde jeg vært død. Det er en liten innsats som skal for å gjøre verden tryggere , forteller Øystein, før han fortsetter:

– DET ER BRUTALT, MEN OGSÅ SÅ ENKELT. JEG SKYLDER VENNENE MINE LIVET MITT. UTEN HJELPEN DERES HADDE JEG VÆR DØD. THAT´S IT.

Lurer du på hvordan du gjør hjerte- og lungeredning, kan du se videoen under.

Relaterte artikler: