Skip to main content
Kvinne holder mobil med Hjelp 113-appen åpen

Anbefaler alle å ha Hjelp 113-appen

Publisert: 27.09.2019 – Sist oppdatert: 30.09.2021

Skulle en ulykke eller akutt sykdom oppstå kan appen Hjelp 113 fortelle redningsmannskapene nøyaktig hvor du befinner deg. Dette kan redde rundt 20 liv hvert eneste år, tror Helsedirektoratet.

Tekst og video: Kristine Grønli Schjerven

Du kan ringe alle nødnummer fra én app, og appen sender nødsentralen din nøyaktige posisjon. Slik sparer redningsmannskapene verdifull tid. Pilot Geir Arne Mathiesen i Norsk Luftambulanse har flere ganger opplevd å bruke unødvendig lang tid på å finne pasienten.  

– Det er frustrerende. Vi vet at en person trenger vår hjelp, og vi har utstyr og kompetanse. Vi er i området, men må bruke verdifull tid på å lete etter vedkommende, sier Mathiesen. 

Noen små minutter betyr alt når tilstanden er kritisk. For pasienten og de rundt er det også en trygghet å vite at nødetatene finner fram med en gang, uttaler Mathiesen. 

Pilot Geir Arne Mathiesen
Pilot Geir Arne Mathiesen

– Ofte vet ikke folk hvor de er, og i en stresset situasjon kan det være vanskelig å forklare selv kjente plasser. Da er det enkelt å trykke på en knapp og vite at 113-sentralen automatisk får nøyaktig informasjon om hvor du er, sier Mathiesen. 

SE VIDEO: Derfor er Hjelp 113-appen så viktig

Appen er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse og har allerede blitt lastet ned over 1,5 millioner ganger. Du kan ringe både 113 helse, 110 brann og 112 politiet direkte fra appen.  

Denne appen vil være den viktigste appen du har på telefonen din, og den er gratis å laste ned. Dette sparer redningsmannskapene for verdifulle minutter, sier generalsekretær i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Hans Morten Lossius.  

Vet ikke hvor de er 

For flere liv kan reddes når man sparer viktige minutter på å finne ut hvor innringer er. Daglig ringer folk 113 uten å kunne oppgi hvor de er og det er frustrerende, sier sykepleier Thomas Christensen som jobber ved 113-sentralen i Oslo.  

Vi har hatt mange situasjoner der det står mellom liv og død hvor vi ikke vet hvor innringer er. Samtidig som vi skal veilede i førstehjelp på stedet, må vi forsøke å finne ut hvor vedkommende befinner seg. Å få hjelpen raskt fram er det som til syvende og sist ofte er avgjørende for om pasienten overlever, sier Christensen.  

Kan redde 20 liv i året 

Appen Hjelp 113 er en del av dugnaden “Sammen redder vi liv” sammen med Helsedirektoratet. De oppfordrer alle til å ha denne appen på smarttelefonen sin.  

LAST NED APPEN HER!

– Vi kan faktisk redde rundt 20 liv hvert år hvis alle ringer 113 fra denne appen. Hvis vi kan spare 30 sekunder i samtalen med innringer ved en hjertestans kan det bety forskjellen på liv og død, sier seniorrådgiver Bjørn Jamtli i Helsedirektoratet.  

hjertestarter

Oversikt over hjertestartere 

I appen er det også en oversikt over tilgjengelige hjertestartere i området. Det offentlige hjertestarterregisteret www.113.no er implementert i appen.  

LES OGSÅ: Meld inn hjertestarteren

Vi vet at rask hjerte- og lungeredning og bruk av hjertestarter redder liv. Ved å komme raskt til med en hjertestarter kan man bidra til å redde liv. Samtidig er det viktig å presisere at man bør være en eller to personer som gjør hjerte- og lungeredning mens en tredje person kan løpe for å finne nærmeste hjertestarter, sier Hans Morten Lossius.